Κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της ΚΕΔΕ ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Αγρινίου κ. Παπαναστασίου στην σημερινή ειδική συνεδρίαση, η οποία ήταν αφιερωμένη στο νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση με την ονομασία «Κλεισθένης 1», η Αυτοδιοίκηση έχει να κάνει με «έναν νόμο τερατούργημα, έναν νόμο της πλάκας»!

Οι βαριές εκφράσεις -που έφεραν αντιδράσεις από την παράταξη Τραπεζιώτη, καθώς θεωρήθηκαν πολωτικές και απαξιωτικές-, δεν σταμάτησαν εκεί.

Όπως υποστήριξε ο κ. Παπαναστασίου όλος ο θόρυβος γίνεται για τον εκλογικό νόμο και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στελέχη στην Αυτοδιοίκηση. «Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, την οποία δεν θεωρεί συνομιλητή η κυβέρνηση, μόνο ένας δήμαρχος διαφώνησε με τις προσεγγίσεις μας», είπε ο κ. Παπαναστασίου ο οποίος έκανε λόγο για την νοοτροπία των κοινοτήτων και του αλισβερισιού που εισάγεται εκ νέου, όπως και για το μακρύ χέρι του κράτους που θέλει να επιβάλει δικό του ελεγκτή των ΟΤΑ διορισμένο από τον υπουργό. «Γιατί μείωσαν το ποσοστό των υποψηφίων;

Γιατί ότι δεν ελέγχουν θέλουν να το διαλύσουν», ήταν η αποστροφή του δημάρχου Αγρινίου που στο τέλος κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις προθέσεις της για την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. «Όλοι εμείς που υπηρετούμε τις τοπικές κοινωνίες αξιώνουμε ουσιαστικό διάλογο για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στην καθημερινή μας λειτουργία.

Σας καλώ να μη μείνουμε στα λόγια, ας προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις προκειμένου να «εξοστρακίσουμε» αυτήν την κατάφωρα αντιδημοκρατική πράξη της Κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Παπαναστασίου καλώντας το Σώμα να υιοθετήσει το ψήφισμα που πρόσφατα εξέδωσε η ΚΕΔΕ.

Από την δική του πλευρά ο πρώην δήμαρχος κ. Μοσχολιός αναρωτήθηκε αν το πρόβλημα είναι το εκλογικό σύστημα τη στιγμή που έχει έρθει Μάιος και δεν έχει αποδοθεί ακόμη η ΣΑΤΑ. Υπενθύμισε το θέμα του Παρατηρητηρίου, ενώ εξήγησε ότι από την εμπειρία του, ο «Κλεισθένης 1» δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει διότι οι ΟΤΑ δεν θα μπορούν να διοικηθούν λόγω του κατακερματισμού των παρατάξεων και της αδυναμίας κυβερνησιμότητας των δήμων και των Περιφερειών.

Να σημειωθεί πως ο πρώην δήμαρχος πρότεινε να είναι αδίκημα στο μέλλον η απόδοση αρμοδιοτήτων με παράλληλη στέρηση πόρων στους δήμους.

Παρότι παραδέχτηκε , από την δική του πλευρά, ότι ο Κλεισθένης δεν μπορεί να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες της Αυτοδιοίκησης , ο κ. Τραπεζιώτης υπήρξε δριμύς προς τον κ. Παπαναστασίου κατηγορώντας τον για αντικυβερνητική εμμονή. εστίασε και σε αρκετά θετικά που βρήκε στο νομοσχέδιο ενώ έκανε και μια μακρά ιστορική αναδρομή από τα χρόνια της αρχαιότητας και την Αιτωλική Συμπολιτεία, το Βυζάντιο, την Τουρκοκρατία κλπ.

«Η γραφειοκρατία και το πελατειακό σύστημα κατέστρεψαν την χώρα και πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε νομοσχέδιο που επιχειρεί να αλλάξει κάτι, έστω κι αν δεν είναι αρκετό. Πρέπει να επαναφέρουμε τους πολίτες κοντά στους θεσμούς», κατέληξε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα στηρίξει το ψήφισμα της πλειοψηφίας και της ΚΕΔΕ.

Για το θέμα ο κ Τ. Παπανικολάου (Λαϊκή Συσπείρωση) τόνισε ότι ήταν επιλογή των μνημονίων αυτές οι αλλαγές στη Αυτοδιοίκηση καθώς υπηρετούν την ίδια πολιτική, πράγμα στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Μερμίγκης (Ανυπότακτο Αγρίνιο), κάνοντας λόγο για «πολιτική-καρμπόν» των μεγάλων κομμάτων, επικεντρώνοντας κυρίως στα όσα προβλέπονται «για την κερδοφορία επιχειρήσεων μέσα στον κορμό των ΟΤΑ με πρόσχημα την ανάπτυξη», όπως είπε. Αμφότεροι εξήγησαν ότι δεν θα υποστηρίξουν τον νόμο αλλά δεν θα στοιχηθούν πίσω από την σημερινή ΚΕΔΕ.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. ΝΚαζαντζής είπε πως τον προβληματίζει πολύ η εικόνα του συμβουλίου και πως έπρεπε να είναι ενωμένο το Σώμα στις προκλήσεις της εποχής που έρχονται για την Αυτοδιοίκηση, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.. «Έχασε την ταυτότητά της η Αυτοδιοίκηση γιατί δεν θέλει η κρατική εξουσία να μοιράσει τους πόρους και τα μονοπώλιά της», εξήγησε ο ανεξάρτητος σύμβουλος, διερωτώμενος αν επιθυμεί ο κάθε αυτοδιοικητικός τον ρόλο του υποτακτικού για τον εαυτό. Υποστήριξε, δε, ότι ο «Κλεισθένης 1» θα φέρει ακυβερνησία και μονάδες συμβούλων που θα λειτουργούν για τον εαυτό τους.

Δείτε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου που έχει θέμα τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here