Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, από την εστίαση και τη διασκέδαση, προ των πυλών είναι η αυστηροποίηση της πρόσβασης σε αυτούς τους χώρους, με σκοπό τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού.

Σε μία εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει αναμνηστική δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη, θα αντιμετωπίζεται ως ανεμβολίαστος.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, δηλαδή, θα είναι ενεργά με την τρίτη δόση του εμβολίου και αυτό γιατί η προστασία από τον εμβολιασμό έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται σημαντικά με την πάροδο των μηνών, επομένως η αναμνηστική δόση κρίνεται αναγκαία για την αύξηση των αντισωμάτων. Το μέτρο της … έμμεσης υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης ήταν να τεθεί σε ισχύ από αύριο, ωστόσο, εξαιτίας της κακοκαιρίας “Ελπίς” και της αναβολής πολλών εμβολιασμών, παρατάθηκε κατόπιν απόφασης του υπουργείου Υγείας και θα ξεκινήσει να ισχύει από τις 7/2.

Το μέτρο αφορά σε όλα τα άτομα από 18 ετών και πάνω, και είναι διαφορετικό για τα διδοσικά εμβόλια σε σχέση με το μονοδοσικό. Συγκεκριμένα, το επτάμηνο ισχύος του πιστοποιητικού ισχύει για τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca, ενώ όσοι έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά τη δεύτερη προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως … διαβατήριο εισόδου στην εργασία τους και στις περισσότερες δραστηριότητες. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, περίπου 300.000 πολίτες έχει λήξει ή λήγει το πιστοποιητικό τους και πρέπει να πραγματοποιήσουν την τρίτη δόση.

Η λήξη στα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν σχετίζεται με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τις ομάδες στις οποίες επιβάλλεται. Ειδικότερα, τα άτομα άνω των 60 ετών έχουν διοικητικό πρόστιμο εφόσον δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου. Οσοι τυχόν έχουν κάνει τις δύο δόσεις αλλά όχι την τρίτη δεν έχουν πρόστιμο, αλλά παύουν να έχουν ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αντίστοιχα, οι υγειονομικοί που πιθανόν δεν έχουν πραγματοποιήσει τρίτη δόση με την πάροδο επτά μηνών δεν θα τεθούν σε αναστολή, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Το μέτρο θα τους “αγγίξει”, όπως όλους, ως προς τη λήξη του πιστοποιητικού τους.

Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες κάμψη, ειδικά οι πρώτες δόσεις. Ενδεικτικά χθες πραγματοποιήθηκαν συνολικά 25.534 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 5.279 ήταν για πρώτη δόση. Η πορεία των εμβολιασμών θα φανεί καλύτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς την προηγούμενη υπήρξαν αναβολές λόγω των τεράστιων προβλημάτων που έφερε η κακοκαιρία. Πλήρως εμβολιασμένο στην Ελλάδα σήμερα είναι το 70% του γενικού πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα άλλαξε και ο τρόπος έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης. Οσοι είναι εμβολιασμένοι αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης, ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό PCR test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης. Τα πιστοποιητικά νόσησης έχουν ισχύ τρεις μήνες.

ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here