Διαφορετική προσέγγιση και στάση δείχνει να τηρεί ο δήμος Αγρινίου σε σύγκριση με τους δήμους Ναυπάκτου, Ξηρομέρου και Ακτίου – Βόνιτσας αναφορικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται ο γειτονικός του, δήμος Μεσολογγίου.

Μέχρι σήμερα ο δήμος Μεσολογγίου εναπόθετε τα απορρίμματα στους ΧΥΤΑ Ναυπακτίας και Παλαίρου χωρίς να χρειαστεί υπουργική εντολή καθώς οι όμοροι δήμοι στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της προστασίας της δημόσιας υγείας είχαν συναινέσει αμφότεροι με αποφάσεις των Δ.Σ. των ΧΥΤΑ τους και κατόπιν υπεγράφησαν οι αντίστοιχες προγραμματικές συμβάσεις.

Ωστόσο η δημοτική αρχή Μεσολογγίου διαβλέποντας ότι οι διαθέσιμες ποσότητες που μπορούσε να μεταφέρει θα εξαντλούνταν αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις. Στις 28.09.2021 με το Α.Π. 23188 έγγραφό της αιτούνταν να μεταφέρει απορρίμματα και στον ΧΥΤΑ Αγρινίου που είναι και ο πιο κοντινός.

Μετά από έντονες πιέσεις της δημοτικής αρχής ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας πήρε απόφαση στις 15 Νοεμβρίου 2021 που δημοσιεύτηκε στις  20.12.2021 στο ΦΕΚ (τ. Β’ / 5978). Βάσει αυτής της απόφασης εντελλόταν ο δήμος Αγρινίου να δεχτεί στον ΧΥΤΑ που διαχειρίζεται μαζί με άλλους δήμους (Θέρμου, Αμφιλοχίας) 3.000 τόνους απορριμάτων.«Η προσωρινή διαχείριση επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη συσσώρευση των απορριμμάτων και να πραγματοποιηθεί η αποκομιδή αυτών, η οποία δεν επιδέχεται αναβολή», έγραφε μεταξύ άλλων ο υπουργός στην απόφασή του.

fek skoupidia agrinio

Ωστόσο τα πράγματα γίνονται και πάλι ασφυκτικά καθώς, σύμφωνα με τον δήμο Μεσολογγίου, ο ΧΥΤΑ Αγρινίου δεν δέχεται να εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργού. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι δεν απαντάει στην συνεχή αλληλογραφία από πλευράς Μεσολογγίου που ζητά να υπογραφεί και η προγραμματική σύμβαση. Τις τελευταίες ημέρες έχει σταματήσει η εναπόθεση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ναυπάκτου δεδομένου ότι καλύφθηκαν οι προβλεπόμενες ποσότητες και η Πάλαιρος είναι μακριά για να μπορούν καθημερινά να εξυπηρετούνται τα απορριμματοφόρα. Συν τοις άλλοις βέβαια και εκεί οι ποσότητες θα εξαντληθούν σύντομα.

Η δημοτική αρχή επανήλθε πάλι με νέα επιστολή που κοινοποιήθηκε στον Περιφερειάρχη, στον υπουργό Σπήλιο Λιβανόκαι τους βουλευτές του νομού ζητώντας να μεσολαβήσουν για να αρθεί η αδιαλλαξία του Αγρινίου, όπως λένε χαρακτηριστικά. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη κινητοποίηση με τις εικόνες από κάδους γεμάτους σκουπίδια να είναι προ των πυλών… Ήδη σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Καθαριότητας Περσεφώνη Μελαχρήδημιουργείται πρόβλημα σε περιοχές περιμετρικά του Μεσολογγίου (Ευηνοχώρι, Άγιος Θωμάς) και η κατάσταση θα σοβαρέψει. Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί δεν υλοποιείται η απόφαση του υπουργού, γιατί αφήνεται το Μεσολόγγι από τους εμπλεκόμενους φορείς στην τύχη του και γιατί εκδηλώνεται τέτοια είδους συμπεριφορά που φτάνει στο σημείο να μην απαντάται ούτε η αλληλογραφία!

Στα θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας δεν χωρούν πολιτικοί εγωισμοί και καθυστερήσεις. Όλοι απαιτείται να δείξουν υπευθυνότητα…

πηγή : aixmi-news.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here