Φωτεινό, άνετο και σύγχρονο, με πανύψηλες τζαμαρίες και απρόσκοπτη οπτική σύνδεση με τον ορίζοντα, ένα διαμέρισμα στην Αμφιλοχία τα έχει όλα σε μόλις 55 τ.μ. Στον χώρο εκτός από την υπέροχη θέα, την παράσταση κλέβουν τα ορθογώνια γυάλινα κουφώματα που δημιουργούν μια αίσθηση ενοποίησης μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Οπως περιγράφουν οι Pontikas Architects, το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει την υπογραφή του έργου, «Η σταδιακή ανάβαση μέσω της κύριας σκάλας οδηγεί τον επισκέπτη στον κεντρικό ανοιχτό χώρο που βλέπει στον Αμβρακικό κόλπο. Η ευθυγράμμιση και η ενοποίηση των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών «ανοίγει» το σπίτι στην απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα και την πόλη της Αμφιλοχίας στα βορειοδυτικά».

Κι ενώ ο χώρος αποτελεί ένα καίριο ζήτημα για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, οι αρχιτέκτονες έχουν στρέψει την προσοχή τους στην κατασκευή σπιτιών, που μπορούν να χωρέσουν σε λίγα τετραγωνικά. Ετσι, αντί για διαδρόμους, δωμάτια και όρια οι Pontikas Architects αποφάσισαν ο εξωτερικός χώρος να αναπτύσσεται γραμμικά ως επέκταση του εσωτερικού χώρου και το τοπίο να αναπτύσσεται γραμμικά ως επέκταση του εξωτερικού χώρου. Η δημιουργία χωρικού βάθους αναπροσαρμόζει τις έννοιες εσωτερικό – εξωτερικό προσδίδοντας την αίσθηση πλωτού σκάφους που βρίσκεται συνεχώς εν κινήσει.

Ο τολμηρός σχεδιασμός συνεχίζεται με τον κατακερματισμό της σαφήνειας των χωρικών ορίων και την ενσωμάτωση της κίνησης των στοιχείων της Φύσης, που απαλάσσουν τον χώρο από την αποσπασματική αντίληψη σημείων (γωνίες, τοπίο, θέα) ενώ η καθημερινή οικογενειακή δραστηριότητα ενσωματώνεται και εκτυλίσσεται παράλληλα με τις εναλλαγές του φυσικού τοπίου. Αλλωστε γι’ αυτό το διαμέρισμα χαρακτηρίζεται ως loft.

Αυτή η αέναη εναλλαγή του τοπίου, χρώματα, φως, σκιές, σχήματα, οδήγησε στη σχεδιαστική ενσωμάτωση του χώρου στο περιβάλλον και όχι στην αυστηρή δημιουργία «οπτικών κάδρων» με σαφή το διαχωρισμό ιδιωτικού – δημόσιου χώρου.

Αυτό που τονίζει δηλαδή η αρχιτεκτονική ομάδα είναι ότι το τοπίο δεν αντιμετωπίζεται ως έκθεμα στα βλέμματα των επισκεπτών αλλά ο ίδιος ο δομημένος χώρος δρα «συμπληρωματικά» και εκτίθεται δειλά σε αυτή τη συνεχή και εναλλασσόμενη κίνηση της θάλασσας και του ουρανού. «Υπό αυτό το πνεύμα, τα κύρια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν – ξύλο (δρυς), γυαλί, μέταλλο- ακολούθησαν μια αυστηρή λογική ενσωματώνοντας τις έννοιες φως – σκιά (μαύρο – λευκό)», διευκρινίζουν οι Pontikas Architects.

Ποια ήταν όμως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε η αρχιτεκτονική ομάδα όταν κλήθηκαν να σχεδιάσουν το διαμέρισμα; «Η αίσθηση της επέκτασης του χώρου, με αλλοίωση των εννοιών ‘μέσα-έξω’, η σκέψη πως η αίσθηση του χώρου πρέπει να ‘επεκταθεί’, να ‘αφεθεί’, και ταυτόχρονα να αγκαλιάζει πιο σφιχτά ότι αναπνέει. Αυτό το εγχείρημα προς αλλοίωση των εννοιών ‘μέσα-έξω’, και της αίσθησης της αποξένωσης ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν υπήρχε ένας υφιστάμενος διάλογος με πρότερη σχεδιαστική λογική», αναφέρουν στο iefimerida οι επικεφαλείς αρχιτέκτονες του Pontikas Architects, Γεώργιος Ποντίκας και Κωνσταντίνος Ποντίκας.

Περιηγηθείτε στο εσωτερικό του διαμερίσματος στην Αμφιλοχία:

Αξίζει να σημειωθεί πως ως loft γενικά ορίζεται ένας μεγάλος, ανοιχτός χώρος, συνήθως χωρίς εσωτερικούς τοίχους (εκτός από το μπάνιο) που έχει μετατραπεί σε διαμέρισμα ή σπίτι. Εκτός από την ευρεία ανοιχτή αίσθηση, τα loft χαρακτηρίζονται επίσης από ψηλά ταβάνια, κολόνες, δάπεδα από ξύλο ή σκυρόδεμα, καθώς και μεγάλα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

Ταυτότητα έργου:

Τοποθεσία: Αμφιλοχία

Έτος Κατασκευής: 2021

Κατασκευή: Pontikas Architects, Κωνσταντίνος Ποντίκας, Γεώργιος Ποντίκας, Κωνσταντίνος Ζαβράς, Βασίλης Ρέντζιος, Κωνσταντίνος Ψυριδέλης

Φωτογραφίες: Στέφανος Κατσιπάνος

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here