Απογραφή 2021 – Παράταση: Παράταση για όσο χρειαστεί μέχρι να μπορέσουν όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να ολοκληρώσουν την αυτοαπογραφή τους θα δώσει η Ελληνιστική Στατιστική Αρχή. Αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε το στάδιο της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής να λήγει στις 26 Νοεμβρίου και να ακολουθεί μετά η «πόρτα πόρτα» απογραφή, εντούτοις υπάρχουν απρόβλεπτα εμπόδια που καθυστερούν τη διαδικασία.

Το σίγουρο είναι πως οποιοσδήποτε πολίτης δεν έχει λάβει ακόμα τον μοναδικό κωδικό απογραφής και θέλει να αυτοαπογραφεί μπορεί να περιμένει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καθώς η διαδικασία συνεχίζεται. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να επικοινωνήσει με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., κάτι που ήδη κάνουν αρκετοί πολίτες, τηλεφωνώντας στην υπηρεσία και ζητώντας επί τόπου τον κλειδάριθμο. Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχουν και οι… αρνητές της απογραφής, οι οποίοι είτε αγνοούν τον κωδικό είτε δεν δέχονται καν να ανοίξουν την πόρτα στους απογραφείς για να παραλάβουν το φάκελο.

Σε πολύ δύσκολα απογραφικά τμήματα μάλιστα υπάρχουν ακόμα και παραιτήσεις απογραφέων, οι οποίοι είτε δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν αυτού του είδους τις συμπεριφορές και τις δυσκολίες είτε περίμεναν κάτι διαφορετικό σε εργασιακό/οικονομικό επίπεδο, όπως στην Πάτρα, όπου φέρεται να παραιτήθηκαν εκατοντάδες απογραφείς! Αμεσα, βέβαια, προχωράνε η αντικατάστασή τους και η συνέχιση της διαδικασίας, αφού τελικός σκοπός είναι ο κλειδάριθμος να φτάσει παντού. Ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ενώ αν χρειαστεί για κάποια πολύ μικρά νησιά ακόμα και με τη βοήθεια του Λιμενικού.

«Εντός δύο ημερών θα γνωρίζω σε ποιες περιοχές δεν έχουν φτάσει οι κωδικοί και ανάλογα θα δώσουμε την παράταση», διαβεβαίωσε χθες (στον ΣΚΑΪ) ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Θάνος Θανόπουλος, ο οποίος είπε πως τα δύσκολα αναμένονται στα σπίτια, όταν η διαδικασία θα γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο.
Ερωτώμενος, δε, σχετικά με το αν υπάρχουν προβλέψεις για τον πληθυσμό της χώρας, είπε πως σύμφωνα με τις στατιστικές εκτιμήσεις ο πληθυσμός αναμένεται μειωμένος κατά 150.000 με 200.000 άτομα. Βέβαια, πρόκειται για εκτίμηση η οποία θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευσθεί μετά τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις, δηλαδή στο τέλος του πρώτου διμήνου/τριμήνου του 2022.

Ομως, ποιες είναι οι συχνότερες απορίες που έχουν οι πολίτες; Η αλήθεια είναι ότι ρωτούν σχεδόν τα πάντα. Από καθαρά πρακτικά θέματα, όπως αν πρέπει να δηλώσουν πολεοδομικές παραβάσεις, πώς απογράφονται οι διαζευγμένοι ή οι φοιτητές, μέχρι παράλογες φοβίες (θα μου πάρετε τα παιδιά;), αλλά και ερωτήσεις γενικού… προβληματισμού, όπως για τη χρησιμότητα των στοιχείων για τις τουαλέτες και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις (καζανάκια). Το σημαντικό είναι ότι καμία ερώτηση δεν μένει αναπάντητη.

Οδηγίες για την απογραφή

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό η πρώτη φάση, αυτή της αυτοαπογραφής επρόκειτο να ολοκληρωθεί την προσεχή Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου.

Στην πρώτη φάση, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής 2021, μέσω του gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του.

Παρόλα αυτά, όσοι πολίτες δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά για οποιονδήποτε λόγο, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα» και έτσι ξεκινάει η δεύτερη φάση, αυτής της απογραφής.

Σημειώνεται, πως κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορονοϊού COVID-19.

ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here