Επιστολή του Προέδρου του ΝΠΔΔ του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας κ. Αποστολάκη Παντελή προς την Εφορία αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος για την απογευματινή λειτουργία του κάστρου Βόνιτσας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προστασίας των μνημείων.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:                                                                                            

Υπ’ όψιν κ. Βικάτου Ολυμπίας Βικάτου 

ΘΕΜΑ : «Ενημέρωση για Κάστρο Βόνιτσας.»

Στη Βόνιτσα πάνω στο ύψωμα που βρέχεται από τα νερά του Αμβρακικού κόλπου βρίσκεται  όπως γνωρίζεται το επιβλητικό κάστρο της . Έχει χαρακτηρισθεί ως ‘’προέχον βυζαντινόν μνημείον’’ με Βασιλικό Διάταγμα του 1922. Το κάστρο των 18 εθνοτήτωναπό την υπηρεσία σας  λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Τις απογευματινές ώρες δεν διαθέτετε καταρτισμένο προσωπικό για τη λειτουργία του και αυτό καθιστά  αδύνατο την προσέλευση του  κόσμου, παρόλο που το Κάστρο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση δίχως φθορές.

Αυτό συμβαίνει σε μια περιοχή που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες και ιδιαίτερα ξένοι επισκέπτες που αράζουν με τα ιστιοπλοϊκά τους στη μαρίνα της Βόνιτσας. Εκατοντάδες άτομα  καταφθάνουν καθημερινά στο αεροδρόμιο του Ακτίου για να επισκεφτούν τις γύρω περιοχές.

Το  ίδιο συμβαίνει και στην Πάλαιρο που εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης τους θερινούς μήνες  φιλοξενεί αρκετούς τουρίστες .

Όπως αναφέραμε η πόλη της Βόνιτσας διαθέτει τουριστικό αγκυροβόλιο όπου φιλοξενεί καθημερινά τη θερινή περίοδοτριάντα με πενήντα ιστιοπλοϊκά. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη θέληση να γνωρίσουν κάθε γωνιά της περιοχής μας . Ωστόσο η μη ύπαρξη ειδικευμένου ατόμου τις απογευματινές ώρες  για το Κάστρο της Βόνιτσας καθιστά αδύνατη την επαφή του κόσμου με ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας.

Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση  του τουρισμού ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής μας μένει στην αφάνεια. Ο πολιτισμός μας πρέπει να διαφημίζεται στους τουρίστες  και να θαυμάζουν τα έργα που προέρχονται από την ιστορία της Ελλάδας.

Οι επισκέπτες από τα σκάφη του αγκυροβολίου και από τις γύρω  περιοχές  λόγω των υψηλών θερμοκρασιών επισκέπτονται το απόγευμα το κάστρο.

Είναι  απαράδεκτο οι τουρίστες να περπατούν τις απογευματινές ώρες στη περιοχή της Βόνιτσας και να μην μπορούν να δουν το Κάστρο της.

Επίσης είναι απαράδεκτο να υπάρχει αντίτιμο για την επίσκεψη στο Κάστρο χωρίς να υπάρχει έστω και ένα μικρό ενημερωτικό φυλλάδιο που θα δίδεται κατά την καταβολή του αντιτίμου στον επισκέπτη. Για τους παραπάνω  λόγους   είναι  αναγκαία η πρόσληψη ατόμου για την κάλυψη της θέσης αυτής. Το κάστρο της Βόνιτσας είναι ζωτικό για την περιοχή να λειτουργεί και το απόγευμα κατά τους θερινούς μήνες. Παρακαλούμε για τις  άμεσες δικές σας ενέργειες μιας και η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

            ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here