Σε έντονο συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε, χθες Κυριακή, η συνάντηση μεταξύ της Αμφικτιονίας Ακαρνανών, του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας ( εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ Αποστολάκη Παντελή ) ,  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ( εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Μιχάλη Μαγειρία) και του Συλλόγου Απανταχού Αβδελλιωτών «Η Βασιλιτσα», στη Βόνιτσα.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή την επέτειο μνήμης της θυσίας βλαχόπουλων στο κάστρο της Βόνιτσας.

Αφού τελέσθηκε μνημόσυνο και πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους εκπροσώπους των συλλόγων αλλά και από εκπρόσωπο του δήμου, προσφέρθηκαν ενθύμια.

Το κάδρο που προσφέρθηκε εκ μέρους της Αμφικτιονιας Ακαρνάνων, είχε κεντρικό πρόσωπο την εκλιπούσα πρόεδρο του Συλλόγου Αβδελλιωτών Μαρία Τσαλέρα, πρωτεργάτρια της εκδήλωσης που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στο κάστρο της Βόνιτσας .

Από μέρους των Βλάχων προσφέρθηκαν τοπικά προϊόντα αλλά και ένα CD με ηχογραφημένα παραδοσιακά τραγούδια της Αβδέλλας Γρεβενών.

Ακολούθησε συμβούλιο, παρουσία του δημάρχου Γεωργιου Αποστολάκη, όπου τονίστηκε η σημασία καθιέρωσης της τελετής μνήμης της θυσίας των βλαχόπουλων στο κάστρο της Βόνιτσας, γεγονός που προέκυψε, μετά από ενδελεχή έρευνα του Στυλιανού Ντίνου, καθώς και η εξέλιξής της.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα την  οργάνωση συνεδρίου για τα Βλαχόπουλο που έζησαν στην Βονιτσα στο Κάστρο της  και στην γύρω περιοχή παραβρέθηκαν πέρα του Δημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας Γιώργου  Αποστολάκη , ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και ένθερμος υποστηρικτής της εκδήλωσης της θυσίας των βλαχόπουλων στο Κάστρο της Βόνιτσας  Αποστολάκης  Παντελής, από την Αμφικτιονία  Ακαρνάνων, ο Πρόεδρος Φίλιππας Ντόβας ,ο Αντιπρόεδρο Στέλιος Ντίνος και το μέλος Νικάκης Επαμεινώνδας , απο την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ο Πρόεδρος  Μιχάλης Μαγειρίας , από τον σύλλογο  Αβδελλιωτώνο ο πρόεδρος  Δημήτρης Σιαφαρίκας , ο χοροδιδάσκαλος του πολιτιστικού συλλόγου Ακτίου Βόνιτσας «Η Θεοτόκος» Μπίτσης Βασίλης και ο Αρχιμανδρίτης π. Δέλλας Γεώργιος .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here