Γράφει ο Γιατρός  Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

Πραγματικά θλίβομαι για τις επιθέσεις που δέχονται οι πολύπαθες δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής μας.

Η πραγματικότητα είναι ότι κάποτε λειτουργούσαν με πολλαπλάσιο προσωπικό (4 ειδικούς και 5 «αγροτικούς», μαίες, νοσηλεύτριες, οδηγούς, φύλακες, διοικητικούς, καθαρίστριες, μαγείρισσες ….).

Σήμερα,στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων, η Δημόσια Υγεία δοκιμάζεται και μαζί με αυτήν, οι αντοχές των δημόσιων λειτουργών και πολλές φορές των ασθενών.

Η υποστελέχωση και οι περικοπές πόρων στραγγαλίζουν πολλές φορές την εύρυθμη λειτουργία. Πάραυτα, το έτος 2018 θεωρώ ότι είναι κατάκτηση μια γυναίκα να μπορεί να απευθυνθεί στον μαιευτήρα της και σε β ´βαθμια ή γ´ βάθμια δομή για να γεννήσει με ασφάλεια και να ελαχιστοποιηθεί έτσι ο κίνδυνος περιγεννητικής θνητότητας και θνησιμότητας.

Επίσης, πληροφοριακά να ενημερώσω, ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι γιατροί των Κέντρων Υγείας του Δήμου Ξηρομέρου, χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους οχήματα για να προσφέρουν βοήθεια στους ασθενείς και πάσχοντες.

Παράλληλα, οι χιλιάδες ασθενών που εξυπηρετούνται, πιστοποιούν την εμπιστοσύνη τους σε οργανωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ακόμα και δεκάτης κατηγορίας) και ακόμα περισσότερο το πλήθος των ασθενών που η ζωή τους σώθηκε από την υπερπροσπάθεια του προσωπικού (τροχαία, εμφράγματα, ανακοπές, πνευμονικό οιδήματα, αλλεργικά shock, αιμορραγίες και σοβαρά τραύματα κτλ).

Σαν πολίτης θα ήθελα στην περιοχή να υπήρχε και να λειτουργεί το πιο σύγχρονο Κέντρο Υγείας… σε καμιά περίπτωση όμως, δεν θα ήθελα να κλείσει ένα «κακό» Κέντρο Υγείας, όπου έστω και ένας «γιατράκος» θα προσφέρει πρώτες βοήθειες και θα είναι εκεί για εμένα, τους συγγενείς μου και γενικότερα τους πολίτες.

Όσο για ένα σχόλιο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο για κάποιον συνάδελφο μου που παρέπεμψε ένα παιδάκι για ένα ράμμα, θα του πω συγχαρητήρια.

Για μένα, καλός γιατρός είναι αυτός που γνωρίζει τα όρια του και τις ανεπάρκειες του, γιατί μόνο έτσι μπορεί να βελτιωθεί.

«Το μη χείρον …βέλτιστον» έλεγε ο Ιπποκράτης. Αν ο συνάδερφος για τον οποιοδήποτε λόγο αισθάνθηκε ανασφαλής, έπραξε σωστά που παρέπεμψε τον ασθενή σε πιο έμπειρο ιατρό.

Παρόλα τα προβλήματα, κάποιοι δώσανε και δίνουν τον αγώνα τους και κάποιοι άλλοι πυροβολούν έναν «ασθενή», όπως είναι η Δημόσια Υγεία αυτές τις κρίσιμες ώρες. Βέβαια, πουθενά λόγος για ευθύνες και αυτοκριτική.

Προσωπικά, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη (και πιστεύω εκφράζω και τους συναδέλφους μου) για τις φορές που μετά από 3 ή 4 ημέρες σερί εφημερίες (μεταφράζεται σε 72-96 ώρες) μπορεί κάποιες ελάχιστες φορές να είμαι κακόκεφος ή κουρασμένος.

Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για τις φορές που δεν έχουμε τα μέσα να τρέξουμε στον ασθενή σε όποια άκρη και αν είναι. Αλλά θα εκφράσω και ένα μεγάλο κατηγορώ σε όλους αυτούς που άσκησαν και ασκούν διοίκηση, για την απαξίωση της Δημόσιας Υγείας, με άγνωστους σκοπούς!!!

Με εκτίμηση

Τριανταφυλλάκης Ιωάννης
«Γιατράκος» ενός Κέντρου Υγείας δεκάτης κατηγορίας

Υ.Γ. 1: Θα μπορούσαμε να απομονώνουμε «κακές» στιγμές, στοχευμένα για να αποδομήσουμε πρόσωπα και καταστάσεις… αλλά η ηθική μας δεν το επιτρέπει.
Υ.Γ. 2: Δηλώνω απογοητευμένος από τις εξελίξεις.
Υ.Γ. 3: Αυτό που ίσως να μείνει στην περιοχή είναι μια Δημόσια Δομή Υγείας και ότι αυτή μπορεί να προσφέρει. Τα πρόσωπα είναι περαστικά, προσωρινά και αναλώσιμα (μηδενός εξαιρουμένου).
Υ.Γ. 4: Σαν πολίτες οφείλουμε να προασπίζουμε τα κεκτημένα και να διεκδικούμε την βελτίωση τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here