Δύο μήνες διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την αλλαγή του «Καλλικράτη» ζητάει η ΚΕΔΕ προκειμένου το θέμα να εξεταστεί στα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια, στις περιφερειακές ενώσεις δήμων της χώρας, στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, αλλά και σε ένα έκτακτο συνέδριο των θεσμικών οργάνων της αυτοδοίκησης, το οποίο θα γίνει στη συνέχεια.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, την ερχόμενη Τρίτη, αλλά και του επικείμενου συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ENΠE για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

«Στέλνω μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, μη διανοηθούν να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο ενώ το καταθέτουν την ίδια μέρα ή την επόμενη στη Βουλή. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για διάλογο διαρροών που αφορούν την απλή αναλογική, ενώ για το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ σημείωσε ότι έχει τεράστια σημασία και πολύ μεγάλη ιστορική αξία γιατί θα αναδειχτεί περίτρανα, ότι η τοπική και η περιφερειακή ανάπτυξη, μέσα από την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι το μόνο μοντέλο που θα φέρει τη χώρα έξω από τα αδιέξοδα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστική διοικητική οικονομική αποκέντρωση.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι στο επικείμενο συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για πρώτη φορά η αυτοδιοίκηση θα εμφανιστεί ενωμένη και διεκδικητική. Σχολίασε ότι «η αυτοδιοίκηση υπήρξε το ανάχωμα πριν η κρίση σαρώσει και το τελευταίο κύτταρο της κοινωνίας μας» και γι’ αυτό το λόγο «μπορούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να γίνουν η ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομίας», αρκεί μέσα από τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη να γίνουν αλλαγές «για τη μετάβαση από την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση».

«Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί με την απλή αναλογική, αντιθέτως ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Ακόμη δεν έχουμε δει το σχέδιο και την πρόταση της κυβέρνησης».

Να δοθεί εγκαίρως στην αυτοδιοίκηση το νομοσχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση, ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και να μην γίνουν αιφνιδιασμοί. Επιπλέον ζήτησε «ό,τι ισχύει στην κεντρική πολιτική σκηνή να ισχύσει και στην αυτοδιοίκηση και αντιστρόφως και όποιος εκλογικός νόμος επιλεγεί, να ισχύσει και για τις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές, όπως γίνεται με την κεντρική πολιτική σκηνή». Σχολίασε ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν ενημέρωσε ακόμη την αυτοδιοίκηση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στον διάλογο, διαφορετικά η μεταρρύθμιση θα είναι μερική και αναποτελεσματική.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν, επίσης, οι πρόεδροι της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης.

Dimarxos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here