Ενθουσιασμός επικρατεί στις τάξεις και του τοπικού ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που ειδικά μετά την εκλογή νέου προέδρου, το παρουσιάζουν να καταγράφει μια προοδευτική άνοδο.

Αποκορύφωμα η χθεσινή δημοσκόπηση στον ALPHA σύμφωνα με την οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, δίνουν «μάχη» για την δεύτερη θέση. Από αυτήν, αποτυπώνεται ότι το ΚΙΝΑΛ είναι πίσω μια ανάσα από τον ΣΥΡΙΖΑ στα όρια του σχετικού σφάλματος (0,5 μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό το δεδομένο είναι πιο ανησυχητικό για την Κουμουνδούρου παρά το 32% της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να απαξιώσει την δημοσκόπηση αλλά και την εταιρεία ΑΒΑCUS που την διεξήγαγε

To αποτέλεσμα της δημοσκόπησης σχολιάστηκε και απο τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ στη Αιτωλοακαρνανία, Γιώργο Ζήσιμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πανηγυρικό τρόπο, αν και η ηγεσία του κόμματος κεντρικά, προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους.

Έγραψε ο ο κ. Ζήσιμος:

Στην Κουμουνδούρου αφήνουν σαφέστατες αιχμές τόσο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha κάνοντας λόγο για πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία και χαρακτηρίζοντας «Ποταμίσιο» τον πολιτικό αναλυτή της εταιρείας Γιάννη Κωνσταντινίδη. Να σημειωθεί πάντως πως η συγκεκριμένη εταιρεία Abacus Research είναι τακτικό μέλος του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνών Αγοράς).

«Είχαμε, όμως, την αίσθηση ότι στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha θα κρατούσαν τουλάχιστον τα προσχήματα και θα προστάτευαν το κύρος του καναλιού. Πέσαμε έξω. Την ημέρα που η Αττική και αρκετές περιοχές της πατρίδας μας μετρούν ακόμη τις πληγές τους και η χώρα καταγράφει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ με 118 θανάτους, έκριναν σκόπιμο να επιστρατεύσουν πρωτοεμφανιζόμενη δημοσκοπική εταιρεία και έναν πρώην πολιτευτή στο Ποτάμι, για να συνεχίσουν το γνωστό έργο της δημοσκοπικής περίθαλψης των κυβερνητικών τραυμάτων», σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, προσθέτοντας «πως όλο αυτό άρχισε πια να γίνεται κουραστικό και γυρνάει μπούμερανγκ».

«Οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι», συμπληρώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ένα απο τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπύρος Ταφιάδης, μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν άντεξε» και σχολίασε με δηκτικό τρόπο την ανάρτηση του Γιώργου Ζήσιμου:

Αναλυτικά  το Γκάλοπ στον Alpha TV: Μπροστά με 14,5 μονάδες η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, στα ίσια το ΚΙΝΑΛ για την δεύτερη θέση

H δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε πριν από την κακοκαιρία «Ελπίδα», είναι η πρώτη της εταιρείας Abacus – Στο 80% οι αρνητικές γνώμες για τον χειρισμό της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση, σε σημερινή μέτρηση – Δημοφιλέστερος από τον Αλέξη Τσίπρας ο Νίκος Ανδρουλάκης  – Δείτε την δημοσκόπηση – Έντονη η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Την μεγάλη δημοσκοπική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας  από τον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και την άνοδο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται με προοπτική δεύτερου κόμματος, επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Abacus για τον Alpha TV, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού, με τον Αντώνη Σρόιτερ.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση της εταιρείας Abacus , η οποία είχε ολοκληρωθεί πριν από την έλευση της κακοκαιρίας «Ελπίς». Η εταιρεία ωστόσο έσπευσε να μετρήσει την αντίδραση της κοινής γνώμης στην διαχείρισή από την πλευρά της κυβέρνησης, με   σημερινή μέτρηση – και το αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό , αφού το 80% εκφράζει αρνητική άποψη για τους χειρισμούς και τον βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

Το πολιτικό κομμάτι της δημοσκόπησης – το οποίο δεν περιλαμβάνει τις ημέρες της κακοκαιρίας, επιβεβαιώνει σε γενικές γραμμές το προβάδισμα της ΝΔ παρά την κυβερνητική φθορά, όπως και τα πολύ χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται με χαμηλότερη δημοτικότητα ακόμα και από το  ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Παράλληλα, το γκάλοπ καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής «μία ανάσα» από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον ίδιον τον κ. Ανδρουλάκη δημοφιλέστερο του κ. Τσίπρα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην εκτίμηση ψήφου, η μεν ΝΔ καταγράφεται με ποσοστά από 36% ως 39% , με τετρακομματική Βουλή, αφού σύμφωνα με το αποτέλεσμα της μέτρησης το κόμμα Βελόπουλου και το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη καταγράφονται με ποσοστά κάτω από το 3% – πράγμα που σημαίνει ότι η αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος διευκολύνεται στις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής του νόμου Θεοδωρικάκου.

Η μάχη για τη δεύτερη θέση

Η δημοσκόπηση της Abacus είναι η πρώτη που εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ να παλεύει στα ίσια για την δεύτερη θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η διαφορά της μισής μονάδας στην πρόθεση ψήφου είναι πολύ κάτω από τα όρια του στατιστικού λάθους. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως «πρόβλημα» για το κόμμα του, με πολύ υψηλό ποσοστό αρνητικών γνωμών, που φτάνουν στο 57%.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην δημοφιλία – με 17% έναντι 13% – εμφανίζεται με πολύ υψηλά ποσοστά ουδέτερων γνωμών, πράγμα που – όπως σημειώνει η Abacus – καταγράφει μία «καλή διάθεση» των πολιτών (κυρίως ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) απέναντί του , χωρίς ωστόσο να έχουν κατασταλάξει στις επιλογές τους.

Η πρόθεση και η εκτίμηση ψήφου

Στο 32% καταγράφεται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17,% και το ΚΙΝΑΛ στο 17. Στο 5% εμφανίζεται το ΚΚΕ, με την Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 να περιορίζονται στο 2%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ μετρήθηκε μεταξύ του 36%-39%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20%-23% και το ΚΙΝΑΛ στο 18%-21%. Το ΚΚΕ στο 6,5%-7,5% ενώ Ελληνική Λύση και Μέρα 25 στο 2%-2,5%, πράγμα που σημαίνει ότι αν γίνονταν τώρα οι εκλογές, θα έμεναν εκτός Βουλής. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, θα έδινε αυτοδυναμία στη ΝΔ, μιας και όσο μειώνονται τα κόμματα της Βουλής, τόσο μειώνεται το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να κυβερνήσει αυτοδύναμο.

Όπως σημειώνει η Abacus, υπάρχει ένα ποσοστό 9%-11% που δηλώνουν «άλλο κόμμα» – και κατά τον αναλυτή Γιάννη Κωνσταντινίδη, ο οποίος παρουσίασε την δημοσκόπηση, αυτό δείχνει ότι δυνητικά, υπάρχει χώρος για την δημιουργία ενός κόμματος που θα εξέφραζε  πολίτες που έχουν αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση και σκεπτικισμό έως άρνηση για τους εμβολιασμούς.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συγκεκριμένη δημοσκόπηση, με βέλη τόσο κατά της κυβέρνησης, όσο και κατά του καναλιού και της εταιρείας που έκανε την δημοσκόπηση. Η ανακοίνωση έχει ως εξής.

Για τη δημοσκόπηση που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha

«Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη είναι γνωστός και δεν κρύβεται. Το ίδιο και η επιρροή του στα ΜΜΕ.

Είχαμε όμως την αίσθηση ότι στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha θα κρατούσαν τουλάχιστον τα προσχήματα και θα προστάτευαν το κύρος του καναλιού. Πέσαμε έξω.

Τη μέρα που η Αττική και αρκετές περιοχές της πατρίδας μας μετρούν ακόμη τις πληγές τους και η χώρα καταγράφει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ με 115 θανάτους, έκριναν σκόπιμο να επιστρατεύσουν πρωτοεμφανιζόμενη δημοσκοπική εταιρεία και έναν πρώην πολιτευτή στο Ποτάμι, για να συνεχίσουν το γνωστό έργο της δημοσκοπικής περίθαλψης των κυβερνητικών τραυμάτων.

Μόνο που όλο αυτό άρχισε πια να γίνεται κουραστικό και γυρνάει μπούμερανγκ.

Οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι».

Δείτε την δημοσκόπηση  

Slide1
Slide2
Slide3
Slide4
Slide5
Slide6
Slide7
Slide8
Slide9
Slide10
Slide11
Slide12
Slide13
Slide14
Slide15
Slide16
Slide17
Slide18
Slide19

πηγή  : agriniopress.gr – protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here