Με παρέμβασή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών , Οικονομίας και Ανάπτυξης , οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας , Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος, ρωτούν, σχετικά με τα προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που εξαγγέλθηκαν πριν από δύο χρόνια για την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, αρκετά έργα έως και σήμερα , έχουν ημερομηνία λήξης παρελθόντα χρόνο ενώ άλλα υποτίθεται, ότι πρέπει, να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθεί η ερώτηση αναλυτικά:

Τα προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εξαγγέλθηκαν πριν από δύο χρόνια και στόχευαν στις ολοκληρωμένες γεωγραφικές και θεματικές επενδύσεις μέσω αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, έως και σήμερα έχουμε ελάχιστες εντάξεις έργων και μηδενική απορρόφηση κονδυλίων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2017 πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» η εκδήλωση «Στους δρόμους του ΕΣΠΑ με πανσέληνο» στην περιοχή Τουρλίδα Μεσολογγίου.

Η εκδήλωση αφορούσε το έργο «Βελτίωση προσβασιμότητας περιοχής Τουρλίδας» προϋπολογισμού 2.800.000,00€ ,το οποίο έχει ενταχθεί στην εγκεκριμένη Στρατηγική Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) στην περιοχή της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού διασφαλίζοντας την χρηματοδότησή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Παρακάτω παραθέτουμε το πίνακα με το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου – Αιτωλικού που περιλαμβάνει 33 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 47.988.915,67 ευρώ, που χρηματοδοτούνται κυρίως από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επισημαίνουμε ότι κάποια από τις παραπάνω πράξεις ,που αναφέρονται στο χρονοδιάγραμμα έχουν ημερομηνία λήξης παρελθόντα χρόνο και άλλες πράξεις έχουν ημερομηνία λήξης από ένα μήνα μέχρι μερικούς μήνες.

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ,εξίσου σημαντικές στο νόμο Αιτωλοακαρνανίας ,που συνθέτουν το σκηνικό των καθυστερήσεων σε σημαντικά θέματα ,που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση και αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, τις συντηρήσεις των οδικών δικτύων και τις αποκαταστάσεις από τις φυσικές καταστροφές.

Επειδή, οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν ισότιμα δικαιώματα με όλους τους πολίτες της χώρας και απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων για την άρση των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των εγκεκριμένων έργων
Επειδή, ο νομός Αιτωλοακαρνανίας με τα τέσσερα σημαντικά λιμάνια, την παραδοσιακή αγροτοκτηνοτροφική οικονομία και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της, δεν μπορεί να παραμένει μια υποβαθμισμένη περιοχή.

Επειδή, οι καθυστερήσεις συγκαταλέγονται σε μια σειρά από προβλήματα που «φρενάρουν» διαχρονικά την ανάπτυξη, εντείνοντας το αίσθημα της εγκατάλειψης που εδώ και χρόνια ταλανίζει τους κατοίκους του νομού.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η εξέλιξη των έργων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο Αγρίνιο και της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού;
2. Έχουν τηρηθεί τα αρχικά χρονοδιαγράμματα; Αν όχι πού οφείλονται οι καθυστερήσεις;
3. Υπάρχουν νέα χρονοδιαγράμματα υλοποιήσεις πράξεων των προγραμμάτων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης (Β.Α.Α ) και ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης (Ο.Χ.Ε) ;
4. Τι πρόκειται να πράξουν οι αρμόδιοι Υπουργοί ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τριαντάφυλλου Μαρία

Βαρεμένος Γιώργος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here