ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ

Μετά απο 5 χρόνια η ΕΟΑ Αμφιλοχίας αναγκάζεται με μεγάλο πόνο καρδιάς να ολοκληρώσει το ταξίδι της και θα ήθελα να κάνω μια προσωπική κατάθεση ψυχής για ολα αυτά τα ομορφα χρόνια που περάσαμε μαζί ως εθελοντής και διαχειριστής αυτής της σελίδας

Ο όρος «Εθελοντισμός» αναφέρεται γενικά στην ηθελημένη πράξη για κάποιο κοινωφελή σκοπό χωρίς υλικό ή άλλο αντάλλαγμα. Ως εκ τούτου, εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «εθέλω», που σημαίνει θέλω πολύ.

Ο Εθελοντισμός είναι ευρεία έννοια. Μπορεί να περιλαμβάνει σταθερές και επαναλαμβανόμενες δράσεις μέσα από συγκροτημένα προγράμματα ή οργανώσεις, οπότε συνήθως αποκαλείται ως «επίσημος Εθελοντισμός». Όμως, μπορεί να περιλαμβάνει προσωπικές, πρόσκαιρες και μοναδικές δράσεις, οπότε αποκαλείται ως «ανεπίσημος Εθελοντισμός». Μπορεί επίσης να αφορά τη συμμετοχή σε προγράμματα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), κοινωφελών ιδρυμάτων ή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ. περιβαλλοντικά προγράμματα, αθλητικά προγράμματα, δασοπροστασία, κοινωνική υποστήριξη κ.ά.), αλλά και ατομικές δραστηριότητες, όπως η εθελοντική αιμοδοσία, η βοήθεια ενός ηλικιωμένου στο δρόμο

Ένας ορισμός που διαδόθηκε μέσα από διαφημιστικό σποτ της Γ.Γ. Νέας Γενιάς για το «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού» (2011) αναφέρει για τον Εθελοντισμό ότι είναι: «Η με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελή χαρακτήρα προσφορά έργου ή υπηρεσίας που αναλαμβάνει το άτομο μεμονωμένα ή σε ομάδα, με ελεύθερη βούληση, χωρίς την προσδοκία ή απαίτηση υλικού ή άλλου είδους ανταλλάγματος, με σκοπό τη βοήθεια προς το συνάνθρωπο και την κοινωνία ευρύτερα».

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, «Εθελοντισμός είναι η πρόθυμη δέσμευση ενός ατόμου να εργαστεί χωρίς αμοιβή για ένα καθορισμένο ή αόριστο χρονικό διάστημα για το γενικό καλό της κοινωνίας»

Σημαντικές πρωτοβουλίες – μορφές Εθελοντισμού έχουν αναπτυχθεί από τις τοπικές κοινωνίες σε τομείς όπως η Πολιτική Προστασία (έκτακτες καταστάσεις, θεομηνίες, φυσικές καταστροφές, σεισμοί κ.ά.), η προστασία του Περιβάλλοντος (αντιμετώπιση πυρκαγιών, δενδροφυτεύσεις, αποψιλώσεις, καθαρισμοί ακτών κ.ά.), η βελτίωση δημόσιων χώρων, η διατήρηση και προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ειχε ονομα διαχειριστή (Ηλίας Νακόπουλος)
Και εγώ προσωπικά σε ολη την διαδρομή αυτό υπηρέτησα ακούραστα μαζί με ολους τους εθελοντές που συμετείχαν στις πλούσιες δράσεις μας καθώς και με ολους εσας τους επώνυμους και ανώνυμους φίλους μας που αγκαλιάσατε καθημερινά αυτήν την προσπάθεια μέσα απο την σελίδα μας φτάνοντας σχεδόν το 1 εκατομμύριο like με χιλιάδες αναδιμοσιευσεις με 20 χιλ. ανεβασμένες καθημερινά φωτογραφίες απο τον πολιτισμό τον αθλητισμό και τις λατερευτικες και εορταστικες εκδηλώσεις κ.α διαφημίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ΑΜΦΙΛΟΧΊΑ και τα εθιμα του τόπου μας σε καθε γωνιά του κόσμου.

Όλα αυτά τα χρόνια η μοναδική ανταμοιβή μου ηταν ηθική και οχι οικονομική καθως ποτέ δεν ελαβα την παραμικρή αμοιβή και τις φωτογραφίες τις προσέφερα δωρεάν στην ομάδα . τις φωτογραφικές μου μηχανές τις αγόρασα με προσωπικά μου εξοδα χωρις χορήγους .Η πλούσια δράση της εθελοντικής μας ομάδας περιελάμβανε βοήθεια στους συνανθρώπους μας που ειχαν πραγματικά ανάγκη καθαρισμούς του φυσικού κάλους προστασία και ανάδειξη της θαλλασιας χελώνας caretta caretta καθαρισμούς παραλιών και σε διάφορα σημέια της πόλης μας. κ.α

Πριν λοιπόν«Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω» ας καθίσουμε να αναλογιστούμε μια εθελοντική ομάδα που προσφέρε τόσα πολλά σε ολους τους τομείς που ανέφερα πραπάνω με τόσο μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα ολοκληρώνει την διαδρομή της

Τελος ευχαριστώ θερμά γαι την μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη της σελίδας μας στους ιδρυτές της ομάδας ολους οσους συνεργάστηκα για την πολύτιμη βοηθειά τους και τις προσκλήσεις απο τους φορείς σε ολες εκδηλωσεις τους καθως και και ολους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ.

Το εμβλημα με την θαλλάσια χελώνα που κοσμούσε ολα αυτα τα χρόνια την ομάδα μας θα μείνει στην ιστορία για πάντα χαραγμένο στις καρδιές μας ισως με μερικούς απο εσας μπορεί να ξανασυναντηθούμε μέσα απο κάτι νεο που μπορει να ξαναγενηθεί.

Έχω στο προσωπικό μου αρχείο 200 χιλ φωτογραφίες πολλές δεν τις έχετε δει ακομα και αν συνεχίσω την φωτογραφία που αγαπάω καθαρα σαν χόμπυ κάποτε θα τις προσφέρω με μεγάλη ευχαρίστηση να αναδειχτούν

Σας ευχόμαστε ολόψυχα απο καρδιάς να εχετε ολοι υγεία και δύναμη σε ολους τους τομείς και η πατρίδα μας να ξεπεράσει γρήγορα ολα τα προβλήματα με την βοηθεια ολων μας ….

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ
ΗΛΙΑΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here