Με λαμπρότητα πανηγυρίζει από χθες η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας την ιερά μνήμη του προστάτου και εφόρου της Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Επίκεντρο του εορτασμού αποτελεί η ομώνυμη Ιερά Μονή που βρίσκεται στο Μέγα Δένδρο Θέρμου.

Τον φετινό εορτασμό λαμπρύνει περισσότερο η, κατά την κυριώνυμο ημέρα, παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.
Στην ακολουθία του Όρθρου και το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του αγίου Κοσμά και των Νεομαρτύρων για την διατήρηση της ορθοδόξου χριστιανικής και της εθνικής συνείδησης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.


«Το μαρτύριο των Νεομαρτύρων και οι τιμητικές εκδηλώσεις για αυτούς υπήρξαν εστίες εκκλησιαστικές και εθνικές, κατά την περίοδο της σκλαβιάς. Δηλαδή γύρω από τον τάφο των μαρτύρων αναπτυσσόταν μια εκκλησιαστική ζωή και εθνική συνείδηση με όλα τα συνεπακόλουθα, όπως την διάκριση μεταξύ της ορθοδόξου θεολογίας και της θρησκευτικής ιδεολογίας και βεβαίως την διατήρηση της φλόγας της ελευθερίας, πνευματικής και εθνικής. Δεν υπάρχει στο χώρο μας πόλη στην οποία δεν αναπτυσσόταν τέτοιες πνευματικές εστίες που συνετέλεσαν τελικά στην έκρηξη της Επαναστάσεως του 1821», είπε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «μεγάλο ρόλο για τη διατήρηση της ορθόδοξης και εθνικής παράδοσης έπαιξε το βιβλίο “Νέο Μαρτυρολόγιο” του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου. Ήταν ένα “επαναστατικό” βιβλίο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και ήταν ένα σάλπισμα πνευματικής ελευθερίας.

Και αυτό γιατί ο άγιος Νικόδημος ο αγιορείτης, καταγράφοντας το μαρτύριο των Νεομαρτύρων βρίσκει την ευκαιρία, χωρίς να φοβάται τους κατακτητές, να προτρέψει τους Ρωμιούς να υπομένουν τους πειρασμούς, να παραμένουν σταθεροί στην χριστιανική Εκκλησία, να μετανοήσουν όσοι είχαν αρνηθεί το Χριστό και αλλαξοπίστησαν.

Τους προτρέπει ακόμη να μαρτυρήσουν για το Χριστό. Να μην φοβούνται από τα άγρια πρόσωπα των τυράννων, ούτε το πλήθος ούτε οι φοβέρες τους.. Είναι όντως φοβερές αυτές οι αντιστασιακές αναφορές από τον άγιο Νικόδημο με αφορμή τη διήγηση του μαρτυρίου των Νεομαρτύρων.

Γι’ αυτό πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο τύπος του επαναστατημένου Έλληνα ήταν ο τύπος των Ορθοδόξων Ρωμιών όπως διαμορφώθηκε από τη ζωή της Εκκλησίας και της θυσίας των Νεομαρτύρων και το κήρυγμα του αγίου Κοσμά του Αιτωλού».

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, κατέληξε λέγοντας ότι «στο πρώτο επαναστατικό Σύνταγμα της Επιδαύρου του 1822, η αναφορά του προοιμίου στον Τριαδικό Θεό, έδειχνε ότι αυτή ήταν η πίστη του επαναστατημένου λαού και ότι τελικά το νέο κρατίδιο δεν ήταν απλώς προϊόν των Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά αποτέλεσμα της ορθοδόξου πίστεως του λαού που επαναστάτησε.

Στον άγιο Κοσμά και τους Νεομάρτυρες οφείλουμε την διατήρηση της ορθοδόξου πίστεως μας και την ελευθερία της πατρίδος μας. Δεν πρέπει να είμαστε αχάριστοι και αμνήμονες στο αίμα των Νεομαρτύρων της Εκκλησίας και των Εθνομαρτύρων και των αγωνιστών της Ελευθερίας σε μια εποχή μεταχριστιανισμού, μεταμοντερνισμού και σχετικισμού».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά και παρεκάλεσε τον άγιο Κοσμά να τον βοηθά στο έργο του προς δόξαν Θεού και έπαινον της Εκκλησίας.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τον Εξοχώτατο Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την παρουσία του. Ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και τις ευχές τους, τους άρχοντες της περιοχής, τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως που συμμετείχαν στη Θ. Λειτουργία, τους χορούς των Ιεροψαλτών, αλλά και τον πιστό και φιλέορτο λαό, που προσήλθε με τόση ευλάβεια για να τιμήσει τον μεγάλο διδάσκαλο Άγιο Κοσμά.

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη Γερόντισσα Ευθυμία «η οποία ανάλωσε τη ζωή της για να υμνήσει και να δοξάσει τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό», αλλά και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, που με τόσο ζήλο και τόση αγάπη διακονούν την Ιερά Μονή και τους προσκυνητές που προσέρχονται για να προσκυνήσουν τον Άγιο στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Κοσμάς, απευθυνόμενος ιδιαίτερα στον Προέδρο κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, είπε τα εξής:

«Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Σας ευχαριστούμε με όλη μας τη δύναμη για την επίσκεψή σας στην Ιερά Μητρόπολή μας και για την παρουσία σας εδώ στα άγια και ιερά χώματα στα οποία γεννήθηκε ο μεγάλος πολιούχος και διδάσκαλός μας, ο προστάτης μας, ο διδάχος του Γένους, ο Ιερομάρτυς, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
Ομολογούμε ότι παίρνουμε δύναμη κ. Πρόεδρε, με την παρουσία σας, ενισχυόμαστε, δυναμώνουμε την ελπίδα μας, γιατί όταν βλέπουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, της Ελλάδος μας, να έρχεται με τόση ευλάβεια μέσα στον Ιερό Ναό, να κάνει καλά το σημείο του Σταυρού, να απαγγέλει με τόση ευλάβεια το Σύμβολο της Πίστεως, να γονατίζει και να ασπάζεται το ματωμένο -για το Χριστό και την Ελλάδα- απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά και την αγία του εικόνα, όντως κ. Πρόεδρε παίρνουμε δύναμη και ελπίζουμε και στηριζόμαστε. Αυτός ο γενναίος λαός ο ορθόδοξος, εμψυχώνεται, γιατί δεν βλέπει μόνο πόλεμο της πίστεως, αλλά βλέπει και παράδειγμα ευσεβείας και ευλαβείας.
Γι’ αυτό, χαίρουμε πολύ σήμερα κ. Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε για την ομολογία σας, σας ευχαριστούμε για την ευλάβειά σας, για τη δύναμη που μας δίνετε. Ευχόμαστε να σας δίνει ο Κύριος δύναμη, έτη πολλά, ευλογημένα, αγιασμένα, για να μας παραδειγματίζετε, για να είστε πράγματι φάρος, να στηρίζετε και να οικοδομείτε.

Επιτρέψατέ μας, με πολύ σεβασμό και διάκριση – το υπογραμμίζω, να εκφράσω μια παράκληση:

Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε, βοηθήστε στις μέρες μας το μήνυμα του αγίου Κοσμά να εδραιωθεί στην πονεμένη Πατρίδα μας. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, έδωσε τη ζωή του, το αίμα του έδωσε, για το Χριστό και την ελληνοχριστιανική ορθόδοξο Παιδεία. Σας παρακαλούμε βοηθήσετε να ενθρονιστεί ο Χριστός στις καρδιές των Ελλήνων και κυρίως των παιδιών μας για να αναστηθεί αυτή η Πατρίδα. Γιατί η Ελλάδα δεν ανασταίνεται με τίποτε άλλο, παρά μόνο με Χριστό και γνησία φιλοπατρία και πίστη στην ιστορία την καθαρή της πατρίδος μας. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε και ζητώ συγγνώμη για όλα αυτά.

Με τις ευχές σας Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς, να δώσει ο Θεός, ο Άγιος Κοσμάς να είναι το πρότυπό μας και να αναστήσει και πάλι την Ελλάδα, όπως την ανέστησε τότε και της προσέφερε την παλιγγενεσία!».

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, εκτός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Δημάρχου της πόλεως του Θέρμου, σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου. Τα ιερά αναλόγια της Ιεράς Μονής πλαισίωσε Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών από την πόλη του Θέρμου και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους της εορτής.

Μετά την Θεία Λειτουργία, στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής, προσφέρθηκε το καθιερωμένο εορταστικό κέρασμα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στους αγίους Αρχιερείς, στους Ιερείς, στους άρχοντες του τόπου και τον πιστό λαό, ενώ ο Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων για τα σεπτά ονομαστήριά του.

Ακολούθως άπαντες μετέβησαν στο χωριό Μέγα Δένδρο, πλησίον της Ιεράς Μονής, στο χώρο που σώζονται τα θεμέλια της πατρικής οικίας του Αγίου Κοσμά, όπου παρουσία του έξοχωτάτου Προέδρου κ. Παυλόπουλου, ανέπεμψαν ειδική δέηση, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Θερμοπυλών.

Τέλος,  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, παρέστη σε επίσημη εκδήλωση προς τιμήν του στην αίθουσα του Δημαρχείου Θέρμου. Στην ομιλία του ο κ. Πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι Έλληνες -θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά- οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνον απόγονοι Μεγάλων Προγόνων. Όλως αντιθέτως, με βάση αυτή την κληρονομιά, πρέπει να προσθέσουμε την δική μας δημιουργία στο Εθνικό μας Οικοδόμημα. …

Η Σεπτή Μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μας υπενθυμίζει ότι αυτό το Ιερό Εθνικό Χρέος πρέπει να το φέρουμε σε πέρας υπό όρους αρραγούς ενότητας, αναλογιζόμενοι το τεράστιο κόστος της διχόνοιας και του διχασμού στο απώτερο αλλά και το πρόσφατο παρελθόν, κόστος ακόμη και εις βάρος του Εθνικού μας Κορμού».

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Οι θεσμοί της Οικογένειας, της Παιδείας και της Εκκλησίας, φέρνουν πρόοδο και προκοπή»

Σήμερα με την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πόλη του Θέρμου κορυφώθηκαν οι φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας προς τιμήν του προστάτου και πολιούχου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Η ιερά Λιτάνευση ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Θερμοπυλών κ. Ιωάννου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων (Μεσολογγίου), ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή της ιεράς Εικόνας του Αγίου με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ προηγουμένως, στην κεντρική πλατεία, τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς προσφωνώντας τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους ευχαρίστησε για την κοπιώδη συμμετοχή τους στις ιερές ακολουθίες προς τιμήν του πολιούχου μας. Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της ιεράς πανηγύρεως, αλλά και τον πιστό ορθόδοξο λαό, ο οποίος με την αθρόα συμμετοχή του αποδεικνύει την μεγάλη ευλάβεια στο πρόσωπο του διδασκάλου του Γένους μας Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, μίλησε για την «προσωπικότητα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, την εκπληκτική και υπέροχη αυτή φυσιογνωμία του αγίου, για την οποία ακούγονται πάρα πολλά και στη γενέτειρά του, το Θέρμο της Αιτωλίας, αλλά και σε όλες τις πόλεις τις Ελλάδος».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, επεσήμανε ότι «υπήρξαν πολλοί γενεσιουργοί παράγοντες που ανέδειξαν τον Άγιο Κοσμά, από τους οποίους τρείς ήταν οι βασικοί. Πρώτος παράγοντας ήταν η οικογένεια του Αγίου, που είχε Ρωμαίϊκη, χριστιανική, ορθόδοξη συνείδηση, αγάπη για το Θεό και τους ανθρώπους.
Δεύτερος παράγοντας ήταν το Άγιον Όρος, που την εποχή εκείνη ήταν το κέντρο της ορθοδόξου παιδείας και αγωγής, εκφράζοντας αυτό που πραγματικά είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Εκεί ο Άγιος Κοσμάς σπούδασε στην μεγάλη Αθωνιάδα Σχολή με τους μεγάλους διδασκάλους της εποχής, λαμβάνοντας και την εμπειρική διδασκαλία της Εκκλησίας.

Τρίτος παράγοντας ήταν η ίδια η Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Άγιος ελάμβανε την άδεια των Πατριαρχών για να πραγματοποιήσει τις περιοδείες της διδασκαλίας του, γεγονός που αποδεικνύει το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Δηλαδή δεν είχε απλώς μια επιθυμία, δεν ήταν ένας εκκλησιαστικός αναρχικός, θα λέγαμε σήμερα, δεν είχε μια ιδέα να αρχίσει να διδάσκει το λαό, αλλά ήταν ένας άνθρωπος που είχε εκκλησιαστική συνείδηση».

Τέλος, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου τόνισε ότι όλα αυτά αποδεικνύουν πως «ο Άγιος Κοσμάς δεν προήλθε από μία παρθενογέννηση, αλλά βγήκε μέσα από την Οικογένεια, από την Παιδεία και από τη δομή της εκκλησιαστικής ζωής και Παραδόσεως. Και είναι μεγάλα τα μηνύματα αυτά του Αγίου σήμερα, γιατί και η Οικογένεια και η Παιδεία και η Εκκλησία σήμερα υποβαθμίζονται. Είναι όμως εκείνα που στηρίζουν το Γένος μας και στήριξαν και θα στηρίζουν όλους εμάς.

Πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε μεγάλη προτεραιότητα και εμπιστοσύνη και σεβασμό σ’ αυτούς τους τρείς ευλογημένους θεσμούς, που είναι η Οικογένεια, η Παιδεία και η Εκκλησία, ώστε το Έθνος και το Ελληνικό Κράτος να ορθοποδήσει και να έχει οπωσδήποτε πρόοδο και προκοπή».

Στην ιερά λιτάνευση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, οι Αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμαρχος Θέρμου, Βουλευτές και Πολιτευτές του Νομού, εκπρόσωποι του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών αρχών, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here