Σημαντική αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά παρουσιάζεται στον θαλάσσιο τουρισμό στην Πρέβεζα.

Τα σκάφη που ελλιμενίζονται στην παραλιακή ζώνη ξεπέρασαν φέτος σε αριθμό κάθε άλλη περίοδο αυξάνοντας έτσι και τα έσοδα στο Δ.Λ.Τ., χρήματα που σύμφωνα με τον πρόεδρο Ευάγγελο Συγκούνα επιστρέφουν προς όφελος της πόλης, ενώ ένας σημαντικός παράγοντας που έχει παίξει βασικό ρόλο στο ενδιαφέρον είναι το χαμηλό κόστος ελλιμενισμού το οποίο διατηρείται στο κρατικό τιμολόγιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία, από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο τα έσοδα από τον ελλιμενισμό των σκαφών την παραλιακή έφτασαν τα 38.058 ευρώ σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρσι που φτάνει στο 39% όταν τα έσοδα ήταν μόλις 27.397 ευρώ!!!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο pamepreveza.gr ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Ευάγγελος Συγκούνας μίλησε για την αυξητική πορεία που παρουσιάζει ο θαλάσσιος τουρισμός, τις κινήσεις που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση και οι οποίες απέδωσαν θετικά αποτελέσματα, αλλά και τα οφέλη στην τοπική οικονομία γενικότερα.

Ο κ. Συγκούνας αναφέρθηκε επίσης στα μπλόκια στο λιμάνι τα οποία θα απομακρυνθούν, ενώ έδωσε σημαντικά στοιχεία για την αναβάθμιση της παραλιακής με την αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων και την κατασκευή ξύλινου ντεκ για τα σκάφη.

Είπε επίσης πως έως το τέλος της χρονιάς έχει μπει στόχος να διευθετηθεί το θέμα με τα ναυάγια και κυρίως με τον γερανό που χρόνια τώρα μολύνει την θάλασσα ενώ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του χώρου από την Βρυσούλα έως το λιμάνι και την σκέψη να γίνουν κάποιες αλλαγές στην Σπηλιάδου.

Ο θαλάσσιος τουρισμός στηρίζει την τοπική οικονομία

Τουρισμό καλού επιπέδου χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. τον θαλάσσιο τουρισμό που φέτος κυρίως, παρουσιάζει μεγάλη αύξηση.

Όπως ανέφερε ο κ. Συγκούνας «Για πολλά χρόνια υπήρχε μια άρνηση στον θαλάσσιο τουρισμό γιατί προφανώς δεν το γνωρίζαμε το αντικείμενο, δεν υπήρχε η γνώση. Τα τελευταία χρόνια σιγά σιγά ανακαλύπτουμε τα πλεονεκτήματα του, τα οποίο είναι πάρα πολλά».

«Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι κάτι άμεσο και γρήγορο», τόνισε ο κ. Συγκούρας συμπληρώνοντας πως «δεν απαιτεί ιδιαίτερες επενδύσεις. Μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί με μικρές δικές μας παρεμβάσεις. Ο παραλιακός χώρος από μόνος του προσφέρεται γι αυτό το είδος του τουρισμού».

Όπως είναι ήδη γνωστό η εγκατάσταση των pillars κατά μήκος της παραλιακής, συντέλεσε στο γεγονός οι υπηρεσίες προς τα σκάφη να αναβαθμιστούν, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή για ελλιμενισμό.

Συνολικά υπάρχουν 12 Pillars τα οποία παρέχουν νερό ρεύμα αλλά και ίντερνετ.

Το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν και άλλα 8 από την πλατεία της γοργόνας έως το τουριστικό περίπτερο. Σημείο το οποίο φέτος κυρίως ήταν γεμάτο από σκάφη από πολύ νωρίς.

Διαφήμιση της Πρέβεζας από τους ίδιους τους τουρίστες

Ανταγωνιστικοί μιας και διατηρείται το κρατικό τιμολόγιο
Με τις παροχές πλέον που προσφέρονται στα σκάφη, γίνεται και πιο άνετη η παραμονή τους, κάτι το οποίο μεταφέρεται από στόμα σε στόμα στους κύκλους των ιδιοκτητών σκαφών και στο διαδίκτυο.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου «Η περιοχή αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστή. Η διαφήμιση γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό μεταξύ των τουριστών που διαθέτουν ή ενοικιάζουν σκάφη» ενώ το κόστος ελλιμενισμού παραμένει χαμηλό.

Όπως είπε: «Παραμένουμε στο κρατικό τιμολόγιο όσον αφορά τη δημοτική μαρίνα. Τι στιγμή που άλλοι έχουν αυξήσει το τιμολόγιο εμείς κρατάμε το ίδιο. Με τον τρόπο αυτό παραμένουμε ανταγωνιστικοί και στο θέμα των τιμών», οι οποίες καθορίζονται από τον χρόνο παραμονής, το είδος της δέσης καθώς και το είδος και τα μέτρα του σκάφους.

Μάλιστα φέτος το σύστημα καθορισμού της τιμής για κάθε σκάφος απλοποιήθηκε και μέσω αλγόριθμου σε κινητή ηλεκτρονική συσκευή βγαίνει και το κόστος.

Για την είσπραξη των τελών υπάρχουν δύο εισπράκτορες οι οποίοι έχουν προσληφθεί με συμβάσεις παροχής έργου και εργάζονται από τις 8.00 το πρωί έως τις 15:00 και η δεύτερη βάρδια από τις 15:00 έως τις 22:00.

Και δεν είναι μόνο η είσπραξη των τελών. Παρέχουν τις κάρτες για ρεύμα και νερό, βοηθούν στην καβοδέτηση ενώ παρέχουν και πληροφορίες για την πόλη.

Φέτος ξεκίνησε ο τουρισμός από Μάιο

Φέτος ο θαλάσσιος τουρισμός ξεκίνησε από τον Μάιο, τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. υπογραμμίζοντας πως «πήγε καλύτερα από άλλες χρονιές» δείχνοντας αρκετά αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά. «Πιστεύω πως του χρόνου θα πάμε ακόμα καλύτερα» είπε συγκεκριμένα.

Οικονομικά στοιχεία 2017 – 2018

Τα έσοδα που καταγράφηκαν από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο το 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν:

Για τον Μήνα Μάιο στα 11.758 ευρώ το 2018 ενώ το 2017 στα 8.534 ευρώ, για τον Ιούνιο φέτος στα 12.900 ευρώ ενώ μόλις 7.263 ευρώ το 2017 και τέλος 13.400 ευρώ φέτος για τον Ιούλιο με 11.600 ευρώ τον ίδιο μήνα πέρσι.

Συνολικά δηλαδή φέτος για τους τρεις μήνες, Μάιο, Ιούνιο Ιούλιο τα έσοδα από τον ελλιμενισμό των σκαφών έφτασαν τα 38.058 ευρώ ενώ την ίδια περίοδο 2017 ήταν μόλις 27.397 ευρώ παρουσιάζοντας μια αλματώδης αύξηση της τάξης του 39%!!!

Σε ερώτηση για το «Τι συντέλεσε σε αυτή την αύξηση τόσο του αριθμού των σκαφών όσο και της τουριστικές περιόδου» ο κ. Συγκούνας είπε:

«Είμαστε σε ένα καλό επίπεδο. Όπως είπαμε και πριν και οι δικές μας ενέργειες έχουν συντελέσει σε μεγάλο βαθμό. Όταν φεύγουν οι τουρίστες από εδώ και συζητούν μεταξύ τους για τις παροχές που προσφέρουμε, οι οποίες είναι σε ένα καλό επίπεδο, αυτό είναι ένα καλό στοιχείο. Επικοινωνούν μεταξύ τους και η πληροφορία αυτή εξαπλώνεται.

»Είμαστε ανταγωνιστικοί. Βέβαια είμαστε ακόμα στην φάση της ανόδου, της ανάπτυξης. Το γεγονός πως το λιμάνι από μόνο του είναι μια φυσική μαρίνα η οποία βρίσκεται μέσα στην πόλη και εύκολα υπάρχει πρόσβαση σε τροφοδοσία, ανταλακτικά, οτιδήποτε, είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας να προτιμάται το λιμάνι της Πρέβεζας».

Επεσήμανε βέβαια και το γεγονός πως πολλοί φύγανε από γειτονικές χώρες και ήρθαν στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Άλλο ένα στοιχείο θετικό για την Πρέβεζα. «Αρκεί να είμαστε όπως πρέπει στις παροχές μας και να τους κρατήσουμε. Αρκεί να εκμεταλλευτούμε σωστά αυτό το γεγονός» κατέληξε.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που εφαρμόστηκε από την Διοίκηση του Δ.Λ.Τ. Πρέβεζας είναι το γεγονός πως δόθηκε η ευκαιρία σε ιδιωτικές εταιρίες σκαφών αναψυχής να δραστηριοποιηθούν στην παραλιακή.

Όπως είπε ο κ. Συγκούνας «Σύμφωνα με την χοροθέτηση που υπάρχει, ο χώρος από την πλατεία της γοργόνας έως το τουριστικό περίπτερο είναι χαρακτηρισμένος για επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.

Η χοροθέτηση υπήρχε. Μέχρι πρόσφατα όμως δεν υπήρχε το ενδιαφέρον από εταιρίες.

Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης έγιναν κάποιες επαφές με εταιρίες οι οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα. Και σήμερα υπάρχουν τέσσερις εταιρίες που έδειξαν ενδιαφέρον και έχουν εγκατασταθεί ενώ για του χρόνου θα προστεθεί και μια πέμπτη.

Οι εταιρίες αυτές μισθώνουν για ένα έτος συγκεκριμένες θέσεις, για ορισμένο αριθμό σκαφών και παρόλο που τα έσοδα δεν είναι ιδιαίτερα, μιας και το τιμολόγιο για τις εταιρίες είναι χαμηλό, δημιουργούν όμως μεγάλη υπεραξία στην πόλη, φέροντας ακόμα περισσότερο κόσμο.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. τονίζοντας πως «οι εταιρίες αυτές, που δουλεύουν ένα χρόνο πριν γι αυτές τις θέσεις, «εργάζονται» θετικά για την πόλη»

Μάλιστα, όπως είπε, η εταιρία που πρόκειται να μπει του χρόνου και για την οποία έχει γίνει ήδη συμφωνία, εκδίδει τουριστικό οδηγό για την πόλη. Μια κινητή διαφήμιση για την Πρέβεζα στην ουσία, αφού αυτός θα παραδοθεί σε ενδιαφερόμενους για του χρόνου επισκέπτες.

«Είναι καλό γιατί δημιουργεί μια μεγάλη εισροή επισκεπτών στην πόλη και νομίζω ότι είναι κάτι που αυτή τη στιγμή το έχουμε ανάγκη» επεσήμανε ο κ. Συγκούνας.

Να σημειωθεί εδώ πως ο μέσος όρος παραμονής των σκαφών είναι από 2 έως 5 με 6 μέρες ενώ σε αυτά διαμένουν συνήθως οικογένειες από 4 έως και 8 άτομα. Κάποιοι μπορεί να φύγουν για ένα μικρό ταξίδι στο Ιόνιο και να επιστρέψουν μετά από κάποιες μέρες.

Αναφερόμενος σε ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να δουλέψει η πόλη ως επίκεντρο και τουριστικά είπε «Γνωρίζω όπου οικογένεια από Χιλή ενοικίασε διαμέρισμα στην πόλη μας προκειμένου να συναντηθούν εδώ με άλλη οικογένεια Γερμανών όπου και θα νοίκιαζαν σκάφος για να κάνουν το γύρο της Μεσογείου».

Τι απαντά στην άποψη επαγγελματιών που λένε πως, δύσκολα ο κόσμος θα μπει στην πόλη και θα αφήσει χρήματα

Σε ερώτησή σχετικά με το γεγονός πως κάποιοι επαγγελματίες θεωρούν πως δύσκολα οι επιβάτες των σκαφών θα μπουν στην πόλη και θα αφήσουν τα χρήματά τους ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. απάντησε:

«Καθόλου δύσκολα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι από το πρωί δουλεύουνε τα καταστήματα εστίασης με τα πρωινά. Θα πάνε να ψωνίσουν στα σούπερ μάρκετ για ανεφοδιασμό. Θα χρειαστούνε καύσιμα, αέριο. Θα χρειαστούν ενθύμια και ρουχισμό» ενώ επεσήμανε τις επιχειρήσεις στις οποίες μπορούν να προμηθευτούν ανταλλακτικά αλλά και αυτές που παρέχουν υπηρεσίες όπως πλυντήρια και ενοικίαση δικύκλων.

Ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Ευάγγελος Συγκούνας τόνισε συγκεκριμένα «Αυτοί είναι που κρατάνε τον τουρισμό, μιας και ο Έλληνας πλέον είναι σχετικά «μαζεμένος»» χαρακτηρίζοντας τον θαλάσσιο τουρισμό ως «Καλού επιπέδου. Από το μέσο επίπεδο και πάνω».

Στην συζήτηση που είχαμε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας ανοίξαμε και άλλα ζητήματα, όπως το θέμα με τα μπλόκια και την απομάκρυνσή τους από το λιμάνι που αποτελεί εδώ και χρόνια μια «γάγγραινα», το θέμα με το ναυάγιο του γερανού, αλλά και την αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων και την αναβάθμιση που είναι στα αμέσως επόμενα σχέδια στη Βρυσούλα.

Μπλόκια: Στην τελική ευθεία η απομάκρυνση τους

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η απομάκρυνση τους από το λιμάνι της Πρέβεζας.

Χρονικά η μεταφορά τους θα γίνει μέσα στο επόμενο (2-3 μήνες) διάστημα.

Τα μπλόκια που έχουν μετατρέψει την πλευρά του λιμανιού πίσω από την υπό κατασκευή μαρίνα, σε έναν βρόμικο και άχρηστο χώρο πρόκειται να μεταφερθούν στην ανατολική προβλήτα πίσω από το κτήριο σε έναν φραγμένο χώρο που δεν χρησιμοποιείται.

Όπως είπε ο κ. Συγκούνας έχει γίνει συμφωνία με την εταιρία που διαθέτει τους μεγάλους γερανούς οι οποίοι συμμετέχουν στην μεταφορά των μερών των ανεμογεννητριών από τα μεγάλα φορτηγά πλοία που καταφθάνουν στο λιμάνι της Πρέβεζας σε ειδικά μεγάλα φορτηγά οχήματα που θα τα μεταφέρουν μέσω φέρυ μποτ στο Άκτιο για αποθύκευση. Με την βοήθεια αυτών των γερανών τα μπλόκια θα μεταφερθούν στον συγκεκριμένο χώρο και θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον στο έργο κατασκευής της ανατολικής προβλήτας.

Τα ναυάγια και τα σαπιοκάραβα στο λιμάνι

Έως το τέλος του έτους χρονικά τοποθετείται η λύση του προβλήματος με το μεγάλο ναυάγιο του γερανού.

Όπως είπε ο κ. Συγκούνας ήδη πάρθηκε η απόφαση για κατάρτιση επιτροπής ναυαγίων με προσκλήσεις προς τα μέλη αυτής. Το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η επιτροπή που αποτελείται από 15 μέλη, απ όλους τους φορείς, Δημάρχους, αντιδημάρχους.

Τα δύο ναυάγια, το ένα είναι ο γερανός και το άλλο ένα καραβάκι στην ανατολική προβλήτα που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στα ανοιχτά της Λευκάδας πριν από δύο χρόνια.

Ο γερανός πέρα από την οικολογική καταστροφή που προκαλεί, έχει προκαλέσει και γεωλογικές αλλαγές, τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ..

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δεύτερο βήμα είναι να συνεδριάσει η επιτροπή και να τα χαρακτηρίσει ως εγκαταλελειμμένα.

Ακολούθως στέλνεται πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες εάν βρεθούνε οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν εντός τριών μηνών. Εάν δεν γίνει αυτό και δεν τα αποσύρουν θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να τα χαρακτηρίσει ως περιουσία του φορέα διαχείρησης, του Δ.Λ.Τ. δηλαδή. Και από εκεί σε αυτές τις περιπτώσεις κόβονται σαν σκράπ.

Οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν αν όχι μέσα, τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχουν δρομολογηθεί οι τελικές αποφάσεις.

Για την αποκατάσταση / στήριξη των κρηπιδωμάτων
Αναφορικά με την αποκατάσταση / στήριξη των κρηπιδωμάτων αναμένονται και άλλες αλλαγές στην παραλιακή. Μια από αυτές είναι και η κατασκευή ξύλινου ντεκ, πλάτους δύο μέτρων που θα βρίσκεται πάνω από την θάλασσα, ως προέκταση της παραλιακή και το οποίο θα εξυπηρετεί τα σκάφη.

Ο κ. Συγκούνας είπε πως αναμένεται η τελική έγκριση από το υπουργείο οικονομικών για την αποκατάσταση / στήριξη των κρηπιδωμάτων και διαμόρφωση η οποία θα περιλαμβάνει και την επέκτασή δύο μέτρων της παραλιακής.

«Τελειώνοντας η αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων θα κατασκευαστεί ξήλινο ντεκ σε όλο το μήκος της παραλιακής με αντηρίδες, δύο μέτρα μέσα στη θάλασσα. Χωρίς καμία επέμβαση στο θαλάσσιο μέτωπο» είπε συμπληρώνοντας πως «Κερδίζουμε δύο μέτρα ακόμα χερσαίας ζώνης. Πάνω σε αυτή την κατασκευή θα μεταφερθούν όλα τα Pillars ενώ από κάτω θα περάσουν όλες οι σωληνώσεις και οι καλωδιώσεις για νερό και ρεύμα. Αυτό θα είναι και πολύ όμορφο αλλά και τα σκάφη θα έχουν τον δικό τους χώρο και ο υπάρχων μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, όπως π.χ. για ποδηλατόδρομο».

Από Βρυσούλα έως Πυροσβεστική – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Σπηλιάδου
Τέλος ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση της πλευράς του λιμανιού από τη Βρυσούλα έως και το λούνα πάρκ.

Μάλιστα σε ερώτησή μας τι πρόκειται να γίνει με το μέρος της περιοχής μπροστά από την Πυροσβεστική, όπου δέντρα και άλλα φυτά κρύβουν όλη την ομορφιά του Αμβρακικού είπε πως σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Παύλο Σαραμπασίνα, έγινε μια συζήτηση έτσι ώστε να καθαριστεί ο χώρος σε συνεργασία βέβαια με την δασική υπηρεσία.

«Είναι το επόμενο κομμάτι που θα κοιτάξουμε» είπε χαρακτηριστικά «Μαζί με μια μελέτη αξιοποίησης όλου του μέρους εκεί. Από το λούνα πάρκ έως τη Βρυσούλα» υπογραμμίζοντας πως «Πρέπει να γίνουν πράγματα σωστά και οργανωμένα. Να γίνει αξιοποίηση του χώρου».

Μάλιστα πως είπε «Η σκέψη που δεν έγινε φέτος η όπερα ήταν και αυτός. Έπρεπε να ξηλώνουμε και να ξαναβάζουμε υλικά τα οποία από την μια στιγμή στην άλλη καταστρέφονταν. Κάτι που είχε αρκετά μεγάλο κόστος. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος με μια αν όχι μόνιμη, ημιμόνιμη κατασκευή. Κάτι που πρέπει να ενταχθεί σε ένα γενικότερο σκεπτικό της αναβάθμισης της περιοχής».

Η αναβάθμιση όλης της περιοχής περιλαμβάνει ένα μικρό θεατράκι, έναν πολυχώρο για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους καθώς και διαμόρφωση για περιήγηση.

Αναφορικά με το θέμα που αφορά στην Σπηλιάδου από το τέλος του πάρκινγκ έως και τα δικαστήρια και την μεγάλη κίνηση οχημάτων κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες μαζί με την επίσης μεγάλη κίνηση πεζών ο κ. Συγκούνας είπε πως το θέμα συζητείται, χαρακτηρίζοντας το σημείο «αρκετά επικίνδυνο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Σε πρώτη φάση αυτό που έχει συζητηθεί, όπως επεσήμανε, είναι «να τοποθετηθεί ανάλογη σήμανση. Κάποια σαμαράκια ίσως… Παρεμβάσεις όσον αφορά την εκτροπή της κυκλοφορίας, είναι πολύ δύσκολο μιας και δεν υπάρχει η εναλλακτική λύση. Δεν μπορεί να διοχετεύσεις αλλού την κυκλοφορία. Δεν υπάρχουν παράλληλοι δρόμοι» ενώ συμπλήρωσε πως θέλει και προτάσεις από ειδικούς.

Γραφείο Γιώργος Ευσταθίου στο pamepreveza

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here