Ανησυχητικά τα στοιχεία με τον κορωνοϊού, τόσο για την Αττική όπου κατεγράφησαν χθες 174 κρούσματα, αλλά και για τις ΜΕΘ, καθώς καθημερινά αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα το σύστημα, ειδικά στην Αττική, να πιέζεται.

Από χθες τέθηκε σε ισχύ ένα μίνι lockdown στην Αττική με σκοπό να περιοριστούν τα κρούσματα, ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η έμπρακτη απόδοση των εν λόγω μέτρων θα μπορέσει να αξιολογηθεί σε 15 ημέρες. Μέχρι τότε υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα που αν χρειαστεί θα ληφθούν, ενώ έτοιμο προς εφαρμογή είναι το σχέδιο για τις πλατείες, με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού τις νύχτες, μετά τις 12 όταν κλείνουν τα καταστήματα.

Κορωνοϊός: 174 στην Αθήνα, ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Στην Αττική το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας.

Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας εξελίσσεται σε μια υγειονομική βόμβα από την έναρξη της πανδημίας, καθώς από τα 2.100 κρούσματα, τα 966, σχεδόν τα μισά δηλαδή, ενεργά κρούσματα του λεκανοπεδίου, διαμένουν στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το Mega στο «κόκκινο» βρίσκονται περιοχές όπως τα Σεπόλια, η Κυψέλη, το Περιστέρι, τα Πετράλωνα και η Αττική. Μεγάλη εστία διασποράς θεωρούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι δύο βασικοί «πυρήνες» της διασποράς

Κατά τους ειδικούς, δύο είναι οι ομάδες του πληθυσμού που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα της διασποράς του κορωνοϊού στην Αθήνα. Η πρώτη είναι οι μετανάστες, καθώς ζουν πολλά άτομα μαζί σε σπίτια και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τηρήσουν τους υγειονομικούς κανόνες, ενώ η δεύτερη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι, που όπως προκύπτει κολλούν από μέλη της οικογένειάς τους, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σε ότι αφορά τους μετανάστες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των μεταναστών με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Αθήνας, εξηγώντας ότι τους νοσηλεύουν προκειμένου να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και διασπείρουν περαιτέρω τον ιό, ενώ εξήγησε ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας: «Επιβεβαιώνω ότι στα νοσοκομεία της Αθήνας, π.χ. »Σωτηρία» ή »Ευαγγελισμός», είναι αυξημένος ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι προσέρχονται με Covid. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί και νεαροί σε ηλικία και επειδή υγειονομικά δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στα σπίτια στα οποία μένουν πέντε-πέντε και δέκα-δέκα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε υγειονομική »βόμβα», τους κρατάμε στο νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν, προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες μας και να προστατεύσουν και αυτές τις ευάλωτες ομάδες, σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπως είχαμε το καλοκαίρι, με υγειονομική επίβλεψη. Να φιλοξενηθούν εκεί ασυμπτωματικοί νεαροί, κατά κύριο λόγο, μετανάστες, πρόσφυγες με Covid, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας και επίσης να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία μας», κατέληξε.

Ανησυχία των ειδικών για την Αττική

Η κυβέρνηση ελπίζει τα νέα μέτρα να τηρηθούν και να φανούν τις επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα στην Αττική, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν καθημερινά πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ανησυχητική.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις χθες του Μανώλη Δερμιτζάκη, καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

«Νομίζω ότι στην Αθήνα τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο. Οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ένα μέτρο εύκολο και οριζόντιο και νομίζω θα κάνει τη διαφορά» σημείωσε ο καθηγητής που τόνισε επίσης πως τα μέτρα πρέπει να «δουλέψουν, αλλά έχουμε δύο με τρεις εβδομάδες χρόνο για να δοκιμάσουμε και βλέπουμε».
Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here