Προϋπολογισμός που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών λόγω της κρίσης, αλλά και διεκδικητικός μετά την έξοδο από τα μνημόνια για να αποδοθούν οι επενδυτικοί πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ο προϋπολογισμός 2019 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως ο Απόστολος Κατσιφάρας τον περιέγραψε σήμερα στην Εκτελεστική Επιτροπή, στο πλαίσιο της Ειδικής Συνεδρίασής της, για την κατάρτιση προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2019, που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Περιφέρειας.

«Η έξοδος της χώρας από την κρίση απαιτεί ένα σχέδιο που να διασφαλίζει την αναπτυξιακή προοπτική για το αύριο. Είναι η ώρα να αποδοθούν στην Αυτοδιοίκηση οι επενδυτικοί πόροι (ΚΑΠ), που είχαν θεσμοθετηθεί, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν δόθηκαν από το 2012 και μετά. Μόνο έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός και να κάνουμε το όραμα πράξη, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, που όλα αυτά τα χρόνια υπέμεναν και υπόμεναν». Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

​Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε πως: « Ο πραγματικός προϋπολογισμός των Περιφερειών συντάσσεται με βάση τα έσοδα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ αποτελούν μεν πόρους, αλλά στην πραγματικότητα είναι επιχορηγήσεις και ευρωπαϊκές ενισχύσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αξιολογηθούν και να λογιστούν ως η βάση του επενδυτικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού μιας αιρετής Περιφέρειας, καθώς δεν καθορίζονται σε σταθερή βάση και δεν σχεδιάζονται ούτε εκπονούνται από τις ίδιες τις Περιφέρειες».

Δίδοντας τις κατευθύνσεις της σύνταξης του νέου Προϋπολογισμού ο κ. Κατσιφάρας στάθηκε ιδιαίτερα σε ορισμένα οικονομικά στοιχεία που διαφοροποιούν την κατάρτιση του σε σχέση με το παρελθόν.

Αναφορικά με τους επενδυτικούς πόρους, τόνισε ότι: «Το 2011, η Περιφέρεια μας εισέπραξε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ως έσοδο επενδυτικών ΚΑΠ, το ποσό των 17.654.238,11ευρώ. Το 2018, κατατέθηκαν, για πρώτη φορά μετά το 2011, πόροι, ύψους, 2 εκατομμυρίων ευρώ. Για το 2019 το ποσό που υπολογίζουμε να εισπράξουμε ανέρχεται σε μόλις 2.083.649,32 ευρώ. Είναι λοιπόν σαφές πως η οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης παραμένει κενό γράμμα».

Σε ότι αφορά τη μεταφορά μαθητών, το κονδύλι αυξήθηκε κατά 15% ωστόσο, υπολείπεται σημαντικά, καθώς προστέθηκαν νέες ανάγκες, (μεταφορά προνηπίων κ.α.), δίχως να συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.

Ο Περιφερειάρχης, μιλώντας για το δίχτυ κοινωνικής προστασίας, που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σημείωσε: «Με πράξεις και δομές απαντάμε στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Γι’ αυτό και εντάσσουμε και στον φετινό προϋπολογισμό κονδύλι ύψους 19 εκατ. ευρώ, για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ. Ακόμη στηρίζουμε το Ίδρυμα Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα» από τον προϋπολογισμό μας, με έσοδα που έχουμε εξοικονομήσει όλα αυτά τα χρόνια, από τον εξορθολογισμό των δαπανών, με το ποσό των 300.000,00 ευρώ, επιτυγχάνοντας και αύξησή του».

Ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε πως συμπεριλαμβάνονται στον φετινό προϋπολογισμό πόροι 3,5 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα, μέρος των οποίων προέρχονται από την πρώην «Αναπτυξιακή». «Χρήματα που θα περάσουν στην τοπική κοινωνία», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αύξηση εσόδων, ύψους 300.000 ευρώ, τα οποία, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, προέρχονται από τη Διεύθυνση Μεταφορών. Τα χρήματα αυτά, μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του Ογκολογικού Ξενώνα «Η Ελπίδα», τον οποίο χρηματοδοτεί μόνο η Περιφέρεια, παρ’ ότι στον αρχικό σχεδιασμό ειχε προβλεφθεί χρηματοδότηση κατά 50% από το κράτος.

«Η κατάρτιση του προϋπολογισμού θα αποτελέσει την οικονομική μας αφετηρία. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε πόρους για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος.

​Στην ειδική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής μετείχαν: Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, Υποδομών και Δικτύων Νίκος Λύτρας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου της ΠΔΕ και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικού- Δημοσιονομικού Ελέγχου της ΠΔΕ Ηλίας Κρηνίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here