Κορονοϊός: Μειώνεται σταδιακά το ποσοστό των μη εμβολιασμένων με τρίτη δόση, για τους οποίους έχει περάσει επτάμηνο από τη δεύτερη δόση ή τρίμηνο μετά το μονοδοσικό Johnson&Johnson, μετά το μέτρο της έμμεσης υποχρεωτικότητας της αναμνηστικής δόσης που είναι σε εφαρμογή εδώ και μία εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από τα 4.800.000 πολιτών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 7 μήνες με τα διδοσικά και 3 μήνες με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, με την αναμνηστική δόση έχει εμβολιαστεί το  93,2%, και παραμένει ένα 6,8% δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα την τρίτη δόση.

Την περασμένη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό που δεν είχε πραγματοποιήσει αναμνηστική δόση παρά το γεγονός ότι έχει περάσει το προβλεπόμενο διάστημα, ήταν 7,5%, με όσους την είχαν κάνει να ανέρχονται σε 92,5%. Εξακολουθεί, βέβαια, να πρόκειται για ένα όχι μικρό μέρος του πληθυσμού – χοντρικά περίπου 300.000 πολίτες – που είναι πλέον σαν ανεμβολίαστοι καθώς έχουν χάσει τα “δικαιώματά” τους και την πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους εστίασης, διασκέδασης ενώ χρειάζονται rapid test ακόμη και για την εργασία τους.

Οι περισσότεροι εμβολιασμοί που πραγματοποιούνται καθημερινά στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ελευθερία” αφορούν στην αναμνηστική δόση. Ενδεικτικά τη χθεσινή ημέρα, από το σύνολο των 25.229 εμβολιασμών, μόλις οι 2.830 ήταν εμβολιασμοί πρώτης δόσης, με τους 17.561 να είναι εμβολιασμοί τρίτης δόσης. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται σε μια φάση κάμψης μιας και επτά στους δέκα πολίτες της χώρας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Το ποσοστό ολοκληρωμένων εμβολιασμών για τους ενήλικους ανέρχεται σε 80%.

Οι ελπίδες πλέον να μεταπειστούν όσοι παραμένουν έως σήμερα αμετανόητοι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό επαφύονται στα δύο νέα πρωτεϊνικά εμβόλια που αναμένονται στη χώρα μας, των εταιρειών Novavax και Sanofi. Το δεύτερο βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία μελετών, το πρώτο όμως θα βρίσκεται στην Ελλάδα από την ερχόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, την άλλη εβδομάδα θα έρθουν 168.000 δόσεις και για τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο η χώρα μας θα παραλάβει συνολικά 474.000 δόσεις. Τα πρώτα ραντεβού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ξεκινήσουν αρχές Μαρτίου και θα είναι σε συγκεκριμένα σημεία – εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.

ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here