Την ώρα που τα «μαύρα» σύννεφα των lockdown απλώνονται πάνω από την Ευρώπη, στη χώρα το κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τα κρούσματα κορονοϊού να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, το σύστημα Υγείας να πιέζεται ασφυκτικά με τις εισαγωγές ασθενών και τις διασωληνώσεις και τους θανάτους να βρίσκονται σε επίπεδα προ εμβολίου.

Ζοφερές εκτιμήσεις για 150 νεκρούς ημερησίως και 4.000 έως τα τέλη της χρονιάς

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και διατυπώνουν «μαύρες» προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες. Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται η κορύφωση του κύματος κορονοϊού, εκτιμώντας μάλιστα ότι μπορεί να δούμε και 120 νεκρούς ημερησίως. «Θα είναι ένα κλίμα δύσκολο τα Χριστούγεννα», σημείωσε ο καθηγητής. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου φτάνοντας συνολικά τους 20.700. Μάλιστα τόνισε ότι η φράση «εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις» έχει να κάνει με το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, εξηγώντας ότι πρόκειται για μαθηματικό υπολογισμό.

Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να παρθούν οριζόντια μέτρα και εάν αυτό θα βοηθούσε, απάντησε ότι «μειώνεις τον αριθμό των νεκρών καθώς» όπως είπε «θα κοπούν μαχαίρι οι επαφές, χωρίς όμως να γλιτώσεις πολλά κρούσματα άμεσα». Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, λέγοντας ότι περιμένουμε σημαντική επιδείνωση.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Τζανάκης σημείωσε ότι τα νούμερα που καταγράφονται στα κρούσματα, αναμενόταν αργότερα, τονίζοντας με έμφαση πως η πανδημία χτυπάει τη χώρα με μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι ανέμεναν οι επιστήμονες. «Περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση απ ό,τι νομίζαμε», είπε.

«Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλό νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο», σημείωσε

Τόνισε επίσης πως «πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε lockdown… Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου, σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Δέλτα και με τα εμβόλια». «Υπάρχει καλό σενάριο να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, άντε έως τις 5 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσουν να φθίνουν, αλλά η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί».

πηγή: ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here