Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εγκλουβής σε συνεργασία με το Δήμο Λευκάδας, διοργανώνει την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 στις 10.00 το πρωί ορεινή δρομική συνάντηση στη μνήμη του Τζιοβάνι, τσοπάνη μαραθωνοδρόμου που έτρεξε εκτός συναγωνισμού και πρώτευσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Η δράση με τη μορφή «ορεινού τρεξίματος» θα γίνει στα σηματοδοτημένα μονοπάτια γύρω από την Εγκλουβή, το Οροπέδιό της και το βουνό της Ελάτης. Σκοπός είναι η γνωριμία με τα βουνά της ορεινής Λευκάδας, η επαφή με τη φύση και η άθληση ως μέσο σωματικής και ψυχικής υγείας.

1. Μικρή διαδρομή 8.500 μ. περίπου.
2. Μεγάλη διαδρομή 19.000 μ. περίπου.

Οι συμμετοχές έχουν ολοκληρωθεί.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Αφετηρία και τερματισμός των δύο διαδρομών είναι η κεντρική πλατεία της Εγκλουβής, δίπλα από τον πλάτανο και τα παραδοσιακά καφε-εστιατόρια.

1. Μικρή Διαδρομή 8.500μ. (408 μ. υψομετρική).

Η διαδρομή των 8.500 μ. περιλαμβάνει τμήματα σε χωματόδρομο, καλντερίμι, μονοπάτι και άσφαλτο. Ξεκινάει από το χωριό της Εγκλουβής (730 μ. υψόμετρο) και μετά από 1.000 μ. ανηφόρας σε καλντερίμι φτάνει στο γνωστό εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου στα 893μ. υψόμετρο, δίπλα στα φακοχώραφα και αλώνια όπου γίνεται το έθιμο της φακής κάθε Αύγουστο.Ακολούθως, συνεχίζει σε μονοπάτια και χωματόδρομους με ελαφριά κλίση ανηφορική/κατηφορική για να φτάσει στην περιοχή «Αμμόκαμπος» με την έντονη μορφολογία. Από εκεί ανηφορίζει από τον ασφάλτινο δρόμο προς το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στα 1015 μ. υψόμετρο με την εντυπωσιακή θέα. Από το εκκλησάκι ξεκινάει κατηφορικό μονοπάτι 2,3 χλμ. που σε κάποια σημεία θέλει προσοχή και καταλήγει μέσα από καλντερίμια στην κεντρική πλατεία.Μια διαδρομή και για αρχάριους δρομείς με εντυπωσιακές αλλαγές στο ορεινό τοπίο και κυρίως απίστευτη θέα στη Λευκάδα, τα γύρω νησιά και το Ιόνιο.2. Μεγάλη Διαδρομή 19.000 μ.(988 μ. υψομετρική)

Η μεγάλη διαδρομή των 19.000μ. ακολουθεί την μικρή διαδρομή για τα πρώτα 8.500 μ., συνεχίζει σε καλντερίμι μέσα στο χωριό και ασφάλτινο δρόμο για να φτάσει μετά από 750 μ. στους δύο ανεμόμυλους, που βρίσκονται πάνω σε λόφο, ανατολικά του χωριού. Μετά από χωματόδρομο και άσφαλτο, μπαίνει σε μονοπάτι ανηφορικό, στον αυχένα της οροσειράς της Ελάτης, ανεβαίνει σε μερικές κορυφές της για να φτάσει τελικά στην κορυφή Καθάρια Ράχη, 1018μ. (το μπαλκόνι της Λευκάδας, με πανοραμική θέα!).Από εκεί κατηφορικά δεξιά και με υπέροχη θέα στο Νυδρί και τη Βασιλική, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά βρίσκει χωματόδρομο και συνεχίζει για 2 περίπου χιλιόμετρα με δυτική κατεύθυνση. Κόβει διαγώνια ασφάλτινο δρόμο και μπαίνει σε μονοπάτι επίσης κατηφορικό. Περνά και από την πηγή της Κόιτσας και τέλος μέσω χωματόδρομου και καλντεριμιού φτάνει στην κεντρική πλατεία της Εγκλουβής όπου και τερματίζει.Μια διαδρομή για έμπειρους αθλητές βουνού, πιο απαιτητική αλλά με απολαυστική θέα από το βουνό της Ελάτης στη γύρω περιοχή. Για λόγους ασφαλείας στο 8,5 χλμ.(χωριό Εγκλουβής) θα υπάρχει χρονικό όριο «πόρτα» 2 ωρών από την αφετηρία. Μετά το χρονικό όριο αυτό ο κάθε συμμετέχων συνεχίζει με δική του ευθύνη έχοντας παραδώσει τον αριθμό του.

ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣΗ: διαδρομές ξεκινούν στις 10 το πρωί.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ COVID-19ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ:

Εφαρμογή πλήρως του αγωνιστικού πρωτοκόλλου της Γ.Γ.Α: Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους και σε όλους τους χώρους. Εξαιρούνται οι συμμετέχοντες μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης (χρήση μάσκας στην εκκίνηση και ξανά μετά τον τερματισμό). Στο χώρο της πλατείας θα υπάρχει σήμανση με τους βασικούς κανόνες και θα γίνονται συστάσεις. Οι συμμετέχοντες θα παραλαμβάνουν τους αριθμούς εφόσον προσκομίσουν στη γραμματεία πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test), 48 ωρών. Οι ανήλικοι δρομείς προσκομίζουν self test 24 ωρών.

Συνιστάται σε όλους τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς να παρκάρουν τα οχήματά τους, πριν την είσοδο του χωριού (γεφύρι, πεύκα) για αποφυγή μποτιλιαρίσματος στην κεντρική πλατεία.. Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένου κατά μήκος της διαδρομής. Σε κάθε σταθμό θα υπάρχει σάκος απορριμμάτων.

ΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣΓια κάθε πληροφορία μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα:

6978401123 ΚΟΥΡΤΗΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

6972128540 ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

πηγή:aromalefkada.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here