Το λαογραφικό Μουσείο του Σύβρου στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου. Λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2018 και είναι δημιουργία  του πολιτιστικού συλλόγου «Αντελικός».

Είναι διαμορφωμένο ώστε να αναπαριστά  τα παλιά σπίτια του χωριού, (Κατώι και Ανώι). Εκεί έχουν συγκεντρωθεί  παλιά οικιακά σκεύη και αγροτικά εργαλεία που με ελάχιστες παραλλαγές ήταν σε χρήση από την αρχαιότητα μέχρι τα μισά της δεκαετίας του 1960, τα οποία με συγκινητική ανταπόκριση προσφέρθηκαν από τους κατοίκους του χωριού.

Στο κατώι είναι συγκεντρωμένα  τα χειρωνακτικά εργαλεία της εποχής αναφοράς και τα βαριά οικιακά σκεύη που χρησίμευαν περιστασιακά ταξινομημένα:  για την παραγωγή του ψωμιού, του λαδιού, του κρασιού και του ρουχισμού.

Στο Ανώι δεσπόζει η φωτογωνιά, η εστία του σπιτιού, χώροι συγκέντρωσης και αναφοράς της κατοικίας, το κρεβάτι του ζευγαριού, ο γοίκος με τα υφαντά κλινοσκεπάσματα, η κασέλα κύριο χώρο που φυλάσσονταν τα προικιά της ανύπαντρης κόρης, ή της νιόπαντρης νοικοκυράς, το μπαούλο με τα ελάχιστα τιμαλφή της οικογένειας και φυσικά δεν μπορούσε να λείπει η πανέμορφη παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά.

πηγή: aromalefkada.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here