Απολαύστε τη Λευκάδα που συνάντησε ο φωτογράφος Peter Brown στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στην έκθεση φωτογαφίας που φιλοξενείται μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου στη γκαλερί Bridget McDonnell Gallery στο Carlton

Ξεναγηθείτε στην όμορφη Λευκάδα μιας άλλης εποχής, μέσα από τις φωτογραφίες που τράβηξε o Αυστραλός φωτογράφος, Peter Brown, στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ο ταλαντούχος φωτογράφος από τη Μελβούρνη ανακάλυψε πρόσφατα το ασπρόμαυρο φιλμ από εκείνο το ταξίδι, το οποίο πίστευε ότι είχε καεί σε φωτιά που ξέσπασε κάποτε στο σπίτι του, και με την ενθάρρυνση της γκαλερίστα Bridget McDonnell, τις εκθέτει μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου, στο Bridget McDonnel Gallery του Carlton.

Σήμερα τα Σύβοτα Λευκάδας, είναι ένα εξίσου όμορφο, αλλά εντελώς διαφορετικό τοπίο από εκείνο που συνάντησε ο κ. Brown στις αρχές του 1970.

«Καμιά φορά σκέφτομαι τί να έγιναν αυτοί οι άνθρωποι που φωτογράφισα στα Σύβοτα. Ίσως πούλησαν τη γη τους κι έφυγαν για κάπου άλλου για μια καλύτερη ζωή;», αναρωτιέται ο Αυστραλός φωτογράφος, Peter Brown. Φώτο: Supplied

Τα τελευταία χρόνια, το μικρό χωριό στη νότια ακτή της Λευκάδας προσελκύει ιστιοπλόους και πολυτελή γιοτ, από όλον τον κόσμο, που αγκυροβολούν στο γραφικό λιμάνι, το οποίο θεωρείται το ομορφότερο σε όλο το Ιόνιο.

«Εκείνη την εποχή, δεν συνειδητοποίησα ότι οι φωτογραφίες που τραβούσα θα κατέγραφαν μια περίοδο που θα χανόταν» είπε στον «Νέο Κόσμο» ο Peter Brown.

«Καμιά φορά σκέφτομαι τι να έγιναν αυτοί οι άνθρωποι που φωτογράφισα στα Σύβοτα. Ίσως πούλησαν τη γη τους κι έφυγαν για κάπου αλλού, για μια καλύτερη ζωή;» αναρωτιέται, καθώς θυμάται ότι ζούσαν πολύ φτωχικά και τα ψαροκάικα δεν επέστρεφαν πάντα γεμάτα μετά από μία μέρα μέσα στο πέλαγος.

‘Ηταν καθαρά από τύχη που βρέθηκε σε αυτό απομακρυσμένο και δυσπρόσιτο σημείο της Ελλάδας.

Γυρνούσε την Ελλάδα με ένα Landover μαζί μ’ ένα ζευγάρι που γνώρισε κατά την παραμονή του στην πατρίδα μας, και ψάχνοντας να βρουν μια ήσυχη παραλία για να ξαποστάσουν για λίγες ημέρες, ακολούθησαν ένα δύσβατο, κακοτράχαλο μονοπάτι που τους οδήγησε στα Σύβοτα.

«Για μια εβδομάδα κοιμόμασταν κάτω από τις ελιές, τρεφόμασταν με πρόβιο γιαούρτι, και πίναμε ούζο και ρετσίνα» λέει χαρακτηριστικά, ενθυμούμενος την καλοσύνη και τη φιλικότητα των ανθρώπων που συνάντησαν.

Εκείνα τα χρόνια ήταν συνηθισμένο για τους νέους Αυστραλούς να φεύγουν για δύο χρόνια για να εργαστούν και να εξερευνήσουν την Ευρώπη. Εκείνος, μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές Οδοντιατρικής στη Μελβούρνη, πήρε το δρόμο για Ιταλία για να σπουδάσει Ιταλικά στην Περούτζια, με σκοπό να γυρίσει από εκεί την Ευρώπη.

Ένας Έλληνας συμφοιτητής και φίλος του, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα. Μπορεί τελικά να μην συναντήθηκαν στην Αθήνα όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στον νεαρό τότε Αυστραλό να τραβήξει μόνος του προς την Άνδρο, τα Μετέωρα, το Μέτσοβο, και τελικά τη Λευκάδα, βρίσκοντας παρέα στον δρόμο του και κάνοντας οτοστόπ.

Ήταν άλλες εποχές τότε. Στην Ελλάδα ανακάλυψε έναν πιο αργό ρυθμό ζωής, από αυτό που ζούσε τότε στην Ιταλία.

«Αυτός ο ρυθμός της ζωής μου θύμισε την Αυστραλία. Αρκετά μέρη στην επαρχία της Ελλάδας μου ήταν επίσης οικεία λόγω της ομοιότητάς τους με την Αυστραλία» προσθέτει ο κ. Brown, ενώ μας περιγράφει και τα Μετέωρα που επισκέφθηκε επίσης όταν έκανε οτοστόπ και τον πήγε ένας Έλληνας με ένα κάρο φορτωμένο με καρπούζια.

Θυμάται επίσης το Μέτσοβο, όπου οι κάτοικοι φορούσαν ακόμα τις παραδοσιακές φορεσιές τους και είχαν τεράστια κοπάδια προβάτων.

Η τέχνη είναι ένα «ταξίδι ανακάλυψης» για τον οδοντίατρο από τη Μελβούρνη που έχει πάθος με τη φωτογραφία καθώς θα επισκεφθεί, με τη φωτογραφική του μηχανή του πολλές γωνιές του κόσμο, από το χωριό Σύβοτα μέχρι το βόρειο Queensland -όπου εργάστηκε ως οδοντίατρος για ένα διάστημα- την Τασμανία και τη Νέα Νότια Ουαλία.

Μπορείτε να απολαύσετε τις φωτογραφίες μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου στην γκαλερί Bridget McDonnell, που βρίσκεται στο 130 Faraday St, Carlton, Δευτέρα-Παρασκευή 11πμ-5μμ και Σάββατο 12μμ-5μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.bridgetmcdonnellgallery.com.au

Πηγή: neoskosmos.com – aromalefkada.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here