Στο ΦΕΚ το «εντέλλεσθαι» για τα απορριμμάτα του Μεσολογγίου

Μεταφορές σκουπιδιών, ως πότε;

3.000 τόνοι στο ΧΥΤΑ Στράτου και 1.500 τόνοι στο ΧΥΤΑ Παλαίρου

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα για τη 4.500 τόνων σκουπιδιών του Δήμου Μεσολογγίου στους ΧΥΤΑ Παλαίρου και Στράτου των Δήμων Ακτίου – Βόνιτσας και Αγρινίου αντίστοιχα.

Η απόφαση αυτή είχε προαναγγελθεί από το Δήμαρχο Μεσολογγίου Κώστα Λύρο πριν από περίπου ένα μήνα, ωστόσο δημοσιεύτηκε τελικά στο ΦΕΚ μόλις προχθές, πράγμα που υποδηλώνει ότι μάλλον υπήρξαν κάποιες πολιτικές διεργασίες πριν εκδοθεί αυτή η απόφαση, που συνιστά ουσιαστικά ένα «εντέλλεσθαι» το Υπουργείου Περιβάλλοντοςστους Συνδέσμου Διαχείρισης των ΧΥΤΑ Παλαίρου και Στράτου να δεχθούν συγκεκριμένες ποσότητες σκουπιδιών από την περιοχή του Μεσολογγίου.

Βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, που έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, οι φορείς που «εντέλλονται» να δεχθούν σκουπίδια στους ΧΥΤΑ που διαχειρίζονται, δεν μπορούν να αρνηθούν κάτι τέτοιο καθώς η Υπουργική Απόφαση είναι δεσμευτική και η άρνηση εφαρμογής της δημιουργεί ζήτημα παράβασης καθήκοντος.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση αυτή «η προσωρινή διαχείριση επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη συσσώρευση των απορριμμάτων και να πραγματοποιηθεί η αποκομιδή αυτών, η οποία δεν επιδέχεται αναβολή».

Και αυτό γιατί ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου ως γνωστόν μετά την πυρκαγιά στα τέλη Αυγούστου, που έπληξε το υπό κατασκευή νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ, έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει τη μεταφορά 1.500 τόνων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Παλαίρου και 3.000 τόνων στο ΧΥΤΑ Στράτου.

Σημειωτέον ότι επειδή το κόστος διαχείρισης που θα κληθεί ο Δήμος Μεσολογγίου να πληρώσει στο ΧΥΤΑ που θα δεχθούν τα απορρίμματά του δεν είναι το ίδιο (40 ευρώ ο τόνος στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, 12 στο ΧΥΤΑ Στράτου) ο Δήμος Μεσολογγίου ενδιαφέρονταν και το πέτυχε να διοχετεύσει μεγαλύτερη ποσότητα σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Στράτου.

Πλέον βάσει αυτής της Υπουργικής Απόφασης, που έχει ισχύ για έξι μήνες, οι Δήμοι καλούνται να προχωρήσουν σε προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ τους για τη διευθέτησης των διαδικαστικών θεμάτων για τη μεταφορά των απορριμμάτων.

Οι προβληματικοί ΧΥΤΑ φέρνουν μεταφορές απορριμμάτων

Το προηγούμενο διάστημα και μετά την έκτακτη συνθήκη που προκάλεσε η φωτιά στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, τα σκουπίδια άρχισαν να συσσωρεύονται στους δρόμους του Μεσολογγίου και πραγματικά τέθηκε θέμα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Υπό αυτή την έννοια η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος ίσως να ήταν μονόδρομος. Όμως το ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να γίνεται έτσι: με κυβερνητικά «εντέλλεσθαι» και με προσωρινές αποφάσεις που ξεφεύγουν από τα προβλεπόμενα στα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.

Η ουσία του θέματος είναι ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, αυτή η υποδομή πληρωμένη με τα χρήματα των φορολογούμενων, πρέπει να λειτουργήσει κανονικά και σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Αυτό δεν έγινε στο παρελθόν πριν ακόμη προκύψει η φωτιά, που κατέστρεψε το υπό κατασκευή κύτταρο του ΧΥΤΑ και δεν έχει συμβεί ακόμη…  Είναι ανάγκη να συμβεί όσον το δυνατόν πιο γρήγορα!

Τη στιγμή που στη νέα εποχή της διαχείρισης των απορριμμάτων οι ΧΥΤΑ θεωρούνται ξεπερασμένοι και οι δεσμεύσεις της χώρας π.χ. για τα ποσοστά ανακύκλωσης που πρέπει να επιτευχθούν μένουν ακόμη άπιαστο όνειρο… στην Ελλάδα δυστυχώς «παλεύουμε» ακόμη με προβληματικούς ΧΥΤΑ που δεν λειτουργούν ούτε με τα ενδεδειγμένα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Μια τέτοια περίπτωση αυτή την περίοδο είναι ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου. Άλλη παρόμοια περίπτωση είναι η μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα στο ΧΥΤΑ Παλαίρου.

Ακόμη τίποτα χειροπιαστό για την αποκατάσταση στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου  έλαβε ομόφωνα μεταξύ άλλων να ξεκινήσουν άμεσα ενέργειες για την δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που θα διευκολύνει την κατάσταση και θα περιορίσει την ανάγκη για μεταφορά απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ.

Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη και δυστυχώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει έργα αποκατάστασης του ΧΥΤΑ…

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

πηγή:  sinidisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here