Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές λόγω της έξαρσης του ιού της γρίπης στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 31 άτομα μόλις σε μία εβδομάδα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εφιστά την προσοχή των πολιτών, καλώντας τους να λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το πιο αποτελεσματικό «όπλο» για την πρόληψη της γρίπης παραμένει ο εμβολιασμός, ειδικά των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, δηλαδή των ατόμων 60 ετών και άνω, των εγκύων, των παιδιών και των ενηλίκων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Ο εμβολιασμός θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ, σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εξίσου σημαντική, υπογραμμίζει, είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Συνιστάται, επίσης, η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς). Το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύει, ταυτόχρονα, την αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδικά για τα σχολεία, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι – καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών – τακτικό πλύσιμο χεριών – βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα – όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι. Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here