Σκοταδιστικές τελετές, μαύρη μαγεία και βουντού ανάμεσα στις προκλήσεις του νέου μητροπολίτη

Σε μία χώρα 93.000.000 κατοίκων, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό με πρωτεύουσα την Κινσάσα, μια πόλη 8.000.000 κατοίκων θα συνεχίσει, πλέον, το ιεραποστολικό του έργο στην Αφρικάνικη ήπειρο ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος, έπειτα από την σχετική απόφαση που έλαβε πριν από μερικές ημέρες το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Το σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο του πατρινού Επισκόπου την τελευταία 5ετία στη Μητρόπολη Κανάγκας (υπήρξε Πατριαρχικός Επίτροπος από το 2017 και Μητροπολίτης από τις 26 Νοεμβρίου 2018) αναγνωρίστηκε από τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β’. Έτσι, από την φτωχική Κανάγκα στο κέντρο της Αφρικής, ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος καλείται να πέσει σε πιο βαθιά νερά.

Ο γεννημένος το 1973 στην Κυπάρισσο της ορεινής Τριχωνίδας Επίσκοπος καλείται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες συνθήκες στην μεγάλη αυτή αφρικανική χώρα. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το pelop.gr, απαιτεί διαφορετικούς χειρισμούς σε σχέση με την Ιερά Μητρόπολη Κανάγκας.

Η ελονοσία, οι ανθρωποφάγοι ληστές και τα βουντού

Ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος καλείται να αποτελέσει τον ποιμένα και σε αυτήν την περιοχή, γνωρίζοντας πολύ καλά όλες τις δυσκολίες που θα βρει στον δρόμο του.

Αλλωστε, ο ίδιος κινδύνεψε να χάσει δυο, τουλάχιστον, φορές τη ζωή του από ελονοσία (μαλάρια) λόγω του διαφορετικού κλίματος της Αφρικής και των μολυσμένων κουνουπιών, ενώ υπήρξε και μια φορά που κοίταξε στα μάτια τον θάνατο, όταν στη διάρκεια μετάβασης σε απομακρυσμένα χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως Κανάγκας το όχημα στο οποίο επέβαινε σταμάτησε από οπλισμένους ληστές, οι οποίοι – σύμφωνα με όσα άκουσαν τα μέλη της συνοδείας του Σεβασμιώτατου – όχι μόνο θα έκλεβαν και θα σκότωναν τον Μητροπολίτη (τότε) Κανάγκας κι αυτούς που τον συνόδευαν, αλλά και, πολύ πιθανόν, ο πατρινός Επίσκοπος και οι συνεργάτες του να αποτελούσαν και το… νικητήριο γεύμα προς τιμήν κάποιου φυλάρχου στα βάθη της ζούγκλας.

Για να μην προσθέσουμε και τον τιτάνιο αγώνα του πατρινού Ποιμενάρχη εναντίον της μαύρης μαγείας και των σκοταδιστικών τελετών στα βάθη της Αφρικής.

Το παλιό Λεοπόλντβιλ, ο δικτάτορας Μπομπούτου και ο Μοχάμεντ Άλι

Ποια είναι, όμως, η Κινσάσα; Πρόκειται για το παλαιό Λέοποντβιλ, το οποίο πήρε το όνομά του προς τιμήν του βασιλιά Λεοπόλδου Β΄ του Βελγίου και το οποίο ήκμασε ως πλωτό λιμάνι για μεταφορά εμπορευμάτων μέσω του ποταμού Κογκό. Μετονομάστηκε σε Κινσάσα όταν ο δικτάρορας Μομπούτου ανέλαβε με αναίμακτο πραξικόπημα την εξουσία κι άλλαξε όλα τα Ευρωπαϊκά ονόματα της χώρας (και κάπως έτσι η Λ.Δ. του Κογκό μετονομάστηκε σε Ζαϊρ).

Στην Κινσάσα φιλοξενήθηκε το 1974 ένας από τους μεγαλύτερους αγώνες πυγμαχίας στην ιστορία, εκείνος ανάμεσα στον Μοχάμεντ Αλι και τον Τζορτζ Φόρμαν, με την αναμέτρηση να χρηματοδοτείται από τον ίδιον τον Μομπούτου και να μένει στην ιστορία με τον τίτλο «Rumble in the Jungle» («Βροντή στη Ζούγκλα»)!

Στην Κινσάσα βρέθηκε το πρώτο τεκμηριωμένο κρούσμα AIDS στον κόσμο, εκεί φούντωσε και ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των φυλάρχων, που οδήγησε εν τέλει στην ανατροπή του καθεστώτος Μομπούτου!

Επιστροφή στην πρωτεύουσα μετά το 2016

Στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής της Κεντρικής Αφρικής υπηρετούν 38 ιερείς, ένας διάκονος και 3 μοναχοί, με τους αριθμούς αυτούς να έχουν αυξητική τάση. Υπάρχουν 13 κοινοτικοί ναοί και 135 ενορίες που καθοδηγούν πνευματικά τον τοπικό Ορθόδοξο πληθυσμό, ο οποίος αποτελείται από Κογκολέζους, Ελληνες, Ρώσους, Ρουμάνους και Χριστιανούς άλλων εθνικοτήτων.

Στην Κινσάσα, ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος επιστρέφει μετά από 6 χρόνια, καθώς το 2016 είχε διοριστεί από τον τότε Μητροπολίτη Νικηφόρο, Πρωτοσύγκελλος της εκεί Ιεράς Μητροπόλεως και καθηγητής, ταυτόχρονα, της Θεολογικής Σχολής του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό.

Πηγή: pelop.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here