Αύριο ξεκινά το ιστορικό ταξίδι του σε Κύπρο και Ελλάδα ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος. Η φτώχεια και η καταπολέμηση των ανισοτήτων, παραμένει προτεραιότητα του Πάπα, ενώ γίνεται και στο πλαίσιο «εκκλησιαστικής διπλωματίας».

Στο πλαίσιο αυτό θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της Εκκλησίας, με τους αρχηγούς των κρατών που του απηύθυναν την πρόσκληση, με άλλους αξιωματούχους, διπλωμάτες καθώς επίσης και με πιστούς.

Το ταξίδι του Ποντίφικα θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 2 και 3 Δεκεμβρίου και στην Ελλάδα, από τις 4 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου. Είναι ο δεύτερος Πάπας που έχει επισκεφθεί ποτέ την Κύπρο αλλά και ο δεύτερος Πάπας που θα επισκεφθεί την Αθήνα την τελευταία χιλιετία.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Μάιο του 2001, ήταν ο πρώτος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας που ήρθε στη χώρα μετά το Σχίσμα του 1054.

Σχετικά μίλησε στην εκπομπή «Από τις έξι» ο Καθολικός αρχιεπίσκοπος Αιγαίου Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωσήφ Πρίντεζης, ο οποίος είναι Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας Νάξου και Τήνου, προΐσταται και της Επισκοπής Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Θα πάρει μαζί του πρόσφυγες

Πρόθεση της Αγίας Έδρας και του Πάπα Φραγκίσκου προσωπικά, είναι η μετεγκατάσταση αριθμού μεταναστών από την Κύπρο στο Βατικανό σε μία ακόμη πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

Κατά την επίσκεψη του Πάπα στη Μόρια τον Απρίλιο του 2016, ο Ποντίφικας προσέφερε άσυλο στο Βατικανό σε 12 πρόσφυγες από τη Συρία. Με την απόφαση του να το επαναλάβει φαίνεται πως ο ανθρωπιστικός αυτός διάδρομος προς τη Ιταλία παραμένει ανοικτός, επιβεβαιώνοντας έτσι τη γνωστή ευαισθησία του για τον άνθρωπο.

«Με ηλεκτρονικά εισιτήρια» η Θεία λειτουργία σε Λευκωσία και Αθήνα

Η επίσκεψη του Πάπα σχεδιάζεται με κάθε λεπτομέρεια. Την Παρασκευή στις 3 Δεκεμβρίου, ο Πάπας Φραγκίσκος θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο μεγαλύτερο στάδιο της Κύπρου, το ανοιχτό στάδιο «Γυμναστικός Σύλλογος Παγκύπρια», χωρητικότητας 22.829 θεατών. Συνολικά θα διατεθούν δωρεάν 7.000 ηλεκτρονικά εισιτήρια τα οποία το κοινό πρέπει να έχει εξασφαλίσει από πριν στην σελίδα cypruspapalvisit.info

Αντίστοιχα, στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,υπό ειδικές συνθήκες και με αυστηρά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, εκεί θα βρεθούν μόλις 900 άτομα, τα οποία έχουν ήδη λάβει τις προσκλήσεις τους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, εκλέχθηκε Ποντίφικας τον Μάρτιο του 2013, μετά την παραίτηση του Βενεδίκτου ΙΣΤ’. Τον Απρίλιο του 2016, ο «Πάπας των φτωχών» όπως αποκαλείται, επισκέφθηκε τη Λέσβο και τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. (AP Photo/Andrew Medichini)

Χωρίς το «popemobile» ο Πάπας

Πέρα από την αστυνόμευση και τα αυστηρά μέτρα περιφρούρησης που θα πάρουν οι δυο χώρες, τον Πάπα θα συνοδεύει πολυπληθής φρουρά από το Βατικανό, ενώ δεν θα κυκλοφορεί με το ειδικό όχημα που χρησιμοποιεί κατά τις επισκέψεις του σε άλλες χώρες, το οποίο του επιτρέπει να χαιρετά τα πλήθη.

Σημειώνεται πως μαζί με τον Πάπα θα είναι 77 δημοσιογράφοι και 21 άτομα θ΄ απαρτίζουν την παπική συνοδεία στην Κύπρο.

Γιορτή για καθολικούς

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο ζουν αρκετές χιλιάδες καθολικοί – στη χώρα μας οι γηγενείς Έλληνες καθολικοί δεν ξεπερνούν τους 50.000, αλλά ο συνολικός αριθμός καθολικών πιστών που διαμένουν στην Ελλάδα ξεπερνά τους 250.000. Οι περισσότεροι καθολικοί βρίσκονται στην Αθήνα.

Σημαντική είναι η παρουσία της καθολικής Εκκλησίας στις Κυκλάδες, κυρίως στα νησιά Σύρο (8.000) και Τήνο (3.000). Καθολικοί επίσης υπάρχουν στην Κέρκυρα (2.500) στη Θεσσαλονίκη (2.000), στην Πάτρα, την Καβάλα, το Βόλο και σε άλλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδος, καθώς και σε αρκετά νησιά (Νάξος, Θήρα, Κρήτη, Ρόδος, Κως, Σάμος, Χίος, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και σε πολλά ακόμη).

Ιερά Σύνοδος για την επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα

«Οι πολίτες της Αθήνας, όπως και όσοι από άλλες περιοχές βρεθούν εκείνες τις ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και οι κάτοικοι της Λέσβου, θα δουν τον άνθρωπο που επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ των εθνών, τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών, την ενότητα μεταξύ των Χριστιανών» αναφέρει σε σχετικό ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος.

Το επίσημο πρόγραμμα του ταξιδιού του Ποντίφικα Φραγκίσκου σε Κύπρο και Ελλάδα.

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

11:00 – Αναχώρηση αεροπορικώς από Ρώμη (Διεθνές Αεροδρόμιο Fiumicino) για Λάρνακα

15:00 – Άφιξη και επίσημη υποδοχή στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας

16:00 – Συνάντηση με ιερείς, διακόνους, Εκκλησιαστικούς Συλλόγους και Κινήματα της Κύπρου στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Μαρωνιτών (Λευκωσία). Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

17:15 – Τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο (Λευκωσία)

17:30 – Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο ιδιωτικό του γραφείο στο Προεδρικό Μέγαρο.

18:00 – Συνάντηση με τις Αρχές, την Κοινωνία των πολιτών και το Διπλωματικό Σώμα στην «Αίθουσα Τελετών» του Προεδρικού Μεγάρου. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021

8:30 – Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μακαριώτατο Χρυσόστομο Β’, Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Κύπρου

9:00 – Συνάντηση με την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

10:00 – Θεία λειτουργία στο «Στάδιο ΓΣΠ»

16:00 – Οικουμενική προσευχή με μετανάστες στον Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

9:10 – Αποχαιρετιστήρια τελετή στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας

9:30 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Αθήνα

11:10 – Άφιξη και επίσημη υποδοχή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

12:00 – Τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο

12:15 – Ευγενική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο ιδιωτικό γραφείο της στο Προεδρικό Μέγαρο

12:30 – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο

12:45 – Συνάντηση με τις Αρχές, την Κοινωνία των Πολιτών και το Διπλωματικό Σώμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

16:00 – Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β’, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Ελλάδος

16:30 – Συνάντηση του Μακαριωτάτου Ιερώνυμου Β’ και του Ποντίφικα Φραγκίσκου με την αντίστοιχη συνοδεία στην «Αίθουσα του Θρόνου» της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Ελλάδος. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

17:15 – Συνάντηση με επισκόπους, ιερείς, μέλη μοναχικών ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

18:45 – Ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Εταιρείας Ιησού στην Αποστολική Διακονία

Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

9:15 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Μυτιλήνη

10:10 – Άφιξη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

10:45 – Επίσκεψη στους πρόσφυγες στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης». Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία και θα τελέση την προσευχή Angelus.

12:15 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Αθήνα

13:10 – Άφιξη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

16:45 – Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής

19:00 – Εθιμοτυπική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Ιερώνυμου Β’ στον Ποντίφικα Φραγκίσκο στο Αποστολικό Μοναστήρι

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021

8:15 – Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αποστολική Διακονία στην Αθήνα

9:45 – Συνάντηση με νέους στο Σχολείο Αγίου Διονυσίου των Αδελφών Ουρσουλινών στο Μαρούσι. Ο Ποντίφικας θα απευθύνει ομιλία.

11:15 – Αποχαιρετιστήρια τελετή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

11:30 – Αναχώρηση αεροπορικώς για Ρώμη

12:35 – Άφιξη στη Ρώμη (Διεθνές Αεροδρόμιο Ciampino)

πηγή – Ρεπορτάζ Νία Αβδελλή | ΕΡΤ – ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here