Στο Αγρίνιο η κεντρική εκδήλωση σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας – Τα αιτήματα των Συλλόγων

Χωρίς την κρατική μέριμνα και συμπαράσταση πορεύονται τα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) σε όλη τη χώρα. Πανελλαδικά, στους συλλόγους πασχόντων που λειτουργούν, είναι εγγεγραμμένα περίπου 4.000 άτομα, ωστόσο είναι αποδεδειγμένο πως οι πάσχοντες στη χώρα ξεπερνούν τους 12.000! Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας (ΕΕΑΣΚΠΔ) Μαργαρίτα Καραγιώργου, στην Αιτωλοακαρνανία είναι βέβαιο πως υπάρχουν τουλάχιστον 400 πάσχοντες. Οι εγγεγραμμένοι στο σύλλογο είναι περίπου το 1/3 του αριθμού αυτού, ενώ οι πάσχοντες στην Δυτική Ελλάδα είναι 1.500.

«Η ηλικία των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας στην Αιτωλοακαρνανία είναι κυρίως από 25 έως 31 χρόνων και γενικότερα από 18 έως 55 ετών» τόνισε στη «Σ» η κ. Καραγιώργου.

Ο κύριος λόγος που το μεγαλύτερο κομμάτι των πασχόντων δεν εγγράφεται στους συλλόγους σύμφωνα με την κ. Καραγιώργου είναι πως υπάρχουν ταμπού! «Επίσης, λόγω του γεγονότος ότι πολλά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι αφανή, πολλοί τα αποκρύπτουν για να διασφαλίσουν την δουλειά του ή για να βρουν πιο εύκολα δουλειά» επισήμανε η κ. Καραγιώργου η οποία συμπλήρωσε πως: «το κράτος μας βλέπει μόνο σαν αριθμό. Ζητάμε απ’ όλους τους πάσχοντες να έρθουν κοντά στους συλλόγους, γιατί όλοι μαζί ενωμένοι κερδίζουμε. Στο σύλλογό μας έχουμε δεχθεί και άτομα που πάσχουν χωρίς συνδρομή, αλλά και πάλι αυτή η συνδρομή είναι συμβολική. Διεκδικούμε την θέσπιση επιδόματος πολλαπλής σκλήρυνσης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας από το κράτος. Κανένας δεν λαμβάνει κάποιο επίδομα, παρά μόνο αν πάσχουν από παραπληγία, ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες δύσκολες περιπτώσεις που καθιστούν τον πάσχοντα μη λειτουργικό».

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, η Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνει σε όλη την Περιφέρεια και στο Αγρίνιο δράσεις ευαισθητοποίησης. Πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 30 Μαΐου, θα λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη.

Μάλιστα, το Σάββατο 23 Ιουνίου στις 6.00μ.μ., στην Παλιά Λαχαναγορά στην Πλατεία Δημάδη, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική εκδήλωση για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Στην εκδήλωση, συνδιοργανωτής θα είναι ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες Αιτωλοακαρνανίας «Απόστολος Λουκάς».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here