Μετά την απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) είναι και εταιρίες που καλούνται να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους.

Τι κοινό έχουν οι εταιρίες «Γρηγόρης Μικρογεύματα», Goody’s, Everest και Starbucks; Είναι από τις πιο γνωστές οργανωμένες αλυσίδες στον κλάδο της γρήγορης εστίασης (ταχυφαγεία), αλλά και όχι μόνο.

Η διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ είναι ξεκάθαρη και επηρεάζει θετικά τους μισθούς περίπου 5.000 εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο:

Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση του επισιτισμού. Με δεδομένο ότι έως σήμερα οι εταιρίες αυτές πρόσφεραν μισθούς στη βάση των κατώτατων αποδοχών του ιδιωτικού τομέα δηλαδή 586 ευρώ μικτά, είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυξήσεις και μάλιστα αναδρομικές. Ο λόγος είναι ότι η σύμβαση του επισιτισμού τέθηκε εν ισχύ στις 29 Μαρτίου 2017.

Με τα καινούργια δεδομένα, ένας αρχιμάγειρας για παράδειγμα πρέπει να λαμβάνει 940,76 ευρώ μικτά δηλαδή 354,76 ευρώ περισσότερα από αυτά που εισέπραττε έως τώρα, σε μηνιαία βάση… Οι ψήστες αντίστοιχα πρέπει να λαμβάνουν μισθούς που εκκινούν από τα 667,52 ευρώ, οι αποθηκάριοι πρέπει να πληρώνονται με όχι λιγότερα από 672,44 ευρώ, οι πωλητές – ταμίες με 680,35 ευρώ, οι μπάρμεν με 745,24 ευρώ και οι διανομείς με 657,70 ευρώ για πλήρη απασχόληση. Αν στους μισθούς αυτούς συνυπολογιστεί η υποχρέωση που έχουν εφεξής οι επιχειρηματίες να καταβάλλουν επίδομα γάμου (10% επί των βασικών αποδοχών), επίδομα τριετιών (10% επί του βασικού και έως τρεις τριετίες) και επίδομα για βαρέα (πχ αρχιμάγειρες), γίνεται αντιληπτό ότι οι τελικοί μισθοί θα είναι ακόμα υψηλότεροι.

Είναι προφανές ότι η απόφαση του ΟΜΕΔ αποτελεί ολική ανατροπή στο ισχύον σύστημα αμοιβών των ταχυφαγίων. Για το λόγο αυτό, συνδικαλιστικές πηγές θεωρούν ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Σύνδεσμος Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για να πετύχει ακύρωση της διαιτητικής απόφασης του ΟΜΕΔ.

Όμως ακόμα και έτσι η απόφαση αποτελεί ξεκάθαρο «μπούσουλα» ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης. Είναι γνωστό ότι η λειτουργία του ΟΜΕΔ έχει μπει στο στόχαστρο των Θεσμών οι οποίοι επιθυμούν να πάψει το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής. Η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει ότι το συγκεκριμένο δικαίωμα πρέπει να διατηρηθεί, ως μέτρο βελτίωσης των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), κατέθεσε την διαιτητική απόφαση στο υπουργείο Εργασίας και επισήμανε σε σχετική ανακοίνωση ότι «οι εργοδότες έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των πολύπαθων εργαζομένων του πλέον απορυθμισμένου επισιτιστικού τομέα.

dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here