Αρκετοί φίλοι με ρώτησαν -σαν πιο ειδικό λόγω επαγγέλματος στα πλοία και ιδιαίτερα στα κρουαζιερόπλοια- ποιο πλοίο είναι αυτό που φαίνεται ακινητοποιημένο για πάνω από μια εβδομάδα τώρα ανοιχτά της Γύρας και τι ακριβώς κάνει εκεί.

Ερεύνησα λοιπόν το θέμα και ευχαρίστως απαντώ εδώ στις απορίες τους:

Το πλοίο είναι όντως ένα μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοιο με το όνομα “AZAMARA PURSUIT” και ήταν (μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον) Αμερικάνικων συμφερόντων. Φέρει σημαία Μάλτας και έχει διεθνές πλήρωμα. Κατασκευάστηκε στην St. Nazaire (στην Γαλλία) το 2001. Έχει: μήκος 181 μέτρα, πλάτος 25,76 μ., βύθισμα 5,70 μ. και χωρητικότητα 30.277 GROSS ton. Έχει δυνατότητα φιλοξενίας 800 επιβατών, και πλήρωμα (σε κατάσταση λειτουργίας) 300 ατόμων.

Κατέπλευσε στην Πρέβεζα στις 9 Οκτώβρη του 2021 με σκοπό να παραμείνει εκεί για κάποιους μήνες για να κάνει επισκευές. Ως εκ τούτου έχει μειωμένο αριθμό πληρώματος καθότι είναι κενό επιβατών. Πλαγιοδέτησε στo λιμάνι της Πρέβεζας, όμως υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις μια μερίδας αυτοδιοικητικών παραγόντων, οι οποίοι, αντίθετα από το Λιμενικό Ταμείο και τους υπόλοιπους, θεώρησαν την παρουσία του ζημιογόνα για την πόλη και αντέδρασαν

Εν τέλει φάνηκαν να ηρεμούν τα πράγματα και το πλοίο παρέμεινε πλαγιοδετημένο εκεί μέχρι πριν από δυο περίπου εβδομάδες, όταν και υποχρεώθηκε να ελευθερώσει την προβλήτα για να ξεφορτώσει εκεί ένα φορτηγό πλοίο, έχοντας σκοπό όταν αυτό τελειώσει και φύγει να επιστρέψει στην ίδια θέση.

Έκτοτε το “AZAMARA PURSUIT” είναι αγκυροβολημένο σε βάθος περίπου 35 μέτρων μεταξύ Πρέβεζας και Λευκάδας (σε απόσταση 2,7 ν. μίλια από το Δυτικό κάστρο της Πρέβεζας και περίπου 3,3 ν. μίλια από το Ακρ. Γυράπετρα της Λευκάδας) κι έτσι προκάλεσε την περιέργεια των συμπατριωτών μας, τους οποίους ελπίζω να διαφώτισα αρκούντως

Φωτογραφίες : Το AZAMARA PURSUIT πλαγιοδετημένο στην Πρέβεζα στις 16-11-2021

Γράφει ο Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ που είναι πρώην Αρχιπλοίαρχος του Ε.Ν. σε μεγάλη Εταιρεία κρουαζιεροπλοίων

πηγή FortsaLefkada.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here