Απαραίτητη η συνεργασία όλων των φορέων για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των μετακινούμενων στην Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτάνων κτηνοτρόφων που προκλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Οκτωβρίου, επισημαίνει με επιστολή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών που κοινοποιεί και στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης.

Ειδικότερα στην επιστολή του και μετά την επίσκεψη και συζήτηση με κτηνοτρόφους που μένουν το χειμώνα σε χωριά του Δήμου Μεσολογγίου αναφέρει:

«Ο Δήμος Αγράφων είναι ένας σπάνιας ομορφιάς ορεινός τόπος, μοναδικής φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι όμως και η πιο δύσβατη περιοχή της Ελλάδας, καθώς οι πολυάριθμες πανύψηλες βουνοκορυφές και οι βαθείς χαράδρες καθιστούν δύσκολες ειδικά το χειμώνα, τις συνθήκες για τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας και έτσι πολλές οικογένειες του Δήμου μας, αναγκάζονται σε μετακινούμενη κτηνοτροφία, την «άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας».

Πολλές οικογένειες των κτηνοτρόφων μας μένουν και δραστηριοποιούνται τον χειμώνα σε χωριά του Δήμου Μεσολογγίου και του Δήμου Αγρινίου. Όμως το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε περιοχές των Δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου μετά το πέρασμα του Μπάλλου τον περασμένο Οκτώβρη, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αποθήκες, υπόγεια, κτηνοτροφικές μονάδες λόγω των πολυήμερων βροχοπτώσεων.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχα με τους συνδημότες κτηνοτρόφους μας, μου περιέγραψαν τη δραματική κατάσταση που βιώνουν αφού το αντιπλημμυρικό- αποστραγγιστικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλοι όγκοι νερού να κατέβουν από το Ξηρόμερο και μέσω του χείμαρρου Γεροπόρου που οδηγεί τα νερά στο Ιόνιο, να διοχετευθούν στον κάμπο και στα μαντριά της περιοχής και έτσι πολλές κτηνοτροφικές μονάδες να καταστραφούν ολοσχερώς. Κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες επλήγησαν μαζί με πολύ μεγάλες εκτάσεις που μετατράπηκαν σε λίμνες (μεγάλο ποσοστό των οποίων με σπαρτά) και αφού οι εκτάσεις παρέμειναν σκεπασμένες με τόνους νερού στο εξής δεν έχουν νόημα οι νέες σπορές ή οι όποιες καλλιέργειες. Έχουν να αντιμετωπίσουν την καταστροφή σε υποδομές και σε αποθηκευμένο καρπό, μαζί με τις ζημιές σε εργαλεία και μηχανήματα. Έχασαν τις πανάκριβες ζωοτροφές τους μέσα στα νερά και είδαν τους κόπους τους να παρασύρονται και να βουλιάζουν μέσα στα λασπόνερα προκαλώντας ένα τεράστιο πλήγμα στο εισόδημά τους και φέρνοντάς τους σε απόγνωση».

Ο κ. Καρδαμπίκης καταλήγοντας στην επιστολή του αναφέρει:

«Αυτό που χρειάζεται και πρέπει να γίνει άμεσα είναι η συνεργασία όλων των φορέων προκειμένου να ενισχυθούν και να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες, πριν οδηγηθούν σε πλήρη κατάρρευση αυτοί οι άνθρωποι, οι κτηνοτρόφοι μας που είδαν τις υποδομές τους να καταστρέφονται ολοσχερώς. Πρέπει να βοηθηθούν για να μπορέσουν να επανακάμψουν γιατί αυτή είναι η κύρια και μοναδική οικονομική δραστηριότητα των κτηνοτρόφων μας.

Όλα αυτά τα προβλήματα πέρα από την οικονομική ζημιά, οδηγούν και σε αύξηση της ανεργίας, συμβάλλουν καταλυτικά στην περεταίρω και μάλλον οριστική εγκατάλειψη αφού η κάθε μέρα τους είναι ένας αγώνας, κάθε μέρα, από την αυγή μέχρι τη νύχτα, χωρίς ούτε μια μέρα διακοπές αλλά δουλεύοντας συνεχώς σε πολύ δύσκολες συνθήκες να παραχθεί υψηλής ποιότητας τυρί, γάλα και γιαούρτι, αν και αναγκάζονται συχνά να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές, οι οποίες βέβαια δεν αντικατοπτρίζουν την ποιότητα και την εργασία που κρύβεται από πίσω, προκειμένου να ανταγωνιστούν τα γαλακτοκομικά είδη που παράγονται βιομηχανικά.

Θεωρούμε αναγκαίο, ύστερα από μια τέτοια καταστροφή και λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη σημερινή συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, να υπάρξει άμεσα οικονομική στήριξη και εφόσον δεν έχει γίνει, να γίνει επίσημο αίτημα προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να δοθεί έκτακτη ευρωπαϊκή ενίσχυση, μέσω των ειδικών ταμείων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει για την αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων που δημιουργούνται από φυσικές καταστροφές έχοντας πλήρη εικόνα των καταστροφών και των προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει.

Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε το συντομότερο να σκύψετε πάνω από αυτό το ζωτικής σημασίας πρόβλημα των κτηνοτρόφων του Δήμου μας».

πηγή : agriniopress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here