Η ανακύκλωση στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στην παρούσα θητεία λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016. Λειτουργεί σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης με τον Ά τρόπο συνεργασίας, παρέχει δηλαδή η ΕΕΑΑ τα οχήματα συλλογής, τους κάδους και το ΚΔΑΥ και η υπηρεσία πραγματοποιεί τη συλλογή και μεταφορά προς το ΚΔΑΥ.

Η ανακύκλωση εφαρμόστηκε μόνο στην Δημοτική Κοινότητα Μεσολογγίου πειραματικά. Το ΚΔΑΥ που εξυπηρετούσε το Δήμο μας μέχρι τον Ιανουάριο 2018 ήταν αυτό της Πάτρας. Αυτό δημιουργούσε δύο μεγάλα προβλήματα.

Το πρώτο ήταν η μεγάλη απόσταση που έπρεπε να διανύει το απορριμματοφόρο για να αδειάζει με ότι αυτό επέφερε στην συντήρηση του αυτοκινήτου.

Το δεύτερο ήταν τα έξοδα των διοδίων που λόγω αδυναμίας πληρωμής από το ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, τα επωμιζόμασταν οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Οικονομικών, ακόμη και το προσωπικό!!!

Τον Ιανουάριο του 2018 συμφωνήσαμε με την ΕΕΑΑ να μας εξυπηρετεί το ΚΔΑΥ Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που επέφερε αύξηση κατά 50% στις σύμμεικτες ποσότητες που φτάνουν στο ΚΔΑΥ.

Ο μέσος όρος σύμμεικτης ποσότητας ανακυκλώσιμων από τον Ιούλιο 2016 έως τον Δεκέμβριο 2017 ήταν 21 τόνοι το μήνα. Ο μέσος όρος από τον Ιανουάριο 2018 έως και το Μάιο 2018 (εκκρεμούν δύο δρομολόγια του Μαΐου τουλάχιστον) είναι 30 τόνοι.

Έγινε αίτημα στην ΕΕΑΑ για την προμήθεια 200-300 μπλε κάδων ώστε να επεκταθεί η ανακύκλωση σε Δ.Κ. Αιτωλικού, Νεοχωρίου, Κατοχής και Ευηνοχωρίου. Η εταιρία όμως είναι καχύποπτη και δεν μας έχει προμηθεύσει ακόμη.

Η καχυποψία της είναι εύλογη αφού στο παρελθόν μπλε κάδοι χρησιμοποιήθηκαν για οργανικά, ακόμη και βάφτηκαν πράσινοι.

Από την πλευρά μας στέλνουμε τις προμήθειες κάδων που έχουμε κάνει, και την διακήρυξη για προμήθεια 200 κάδων που θα γίνει άμεσα, ώστε να αποδείξουμε πως καλύπτουμε τις ανάγκες μας, και να καταφέρουμε την επέκταση της ανακύκλωσης που καθημερινά ζητούν όλο και περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις του Δήμου.

Ευελπιστώ πως θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα. Για την επέκταση αυτή επισκευάζεται και το δεύτερο απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης ώστε να είμαστε έτοιμοι.

Η ανάγκη για ανακύκλωση είναι μεγάλη. Χωρίς να αναφερθώ στα περιβαλλοντικά οφέλη της, ας κοιτάξουμε όλοι τριγύρω μας. Ο Πύργος είχε τρία χρόνια σκουπίδια στους δρόμους και με την ανακύκλωση πήρε ανάσα.

Οι δρόμοι του Αιγίου αυτή τη στιγμή είναι γεμάτοι σκουπίδια. Οι δρόμοι της Κέρκυρας επίσης. Ο δικός μας ΧΥΤΑ είναι κλειστός και αναβαθμίζεται, ανοίγει για μεταφόρτωση προς τη Ναύπακτο και αλλού με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.
Η ανακύκλωση λοιπόν είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την πόλη μας καθαρή πρώτα, και μετά για να σώσουμε το περιβάλλον.

Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας και να την προστατέψουμε. Εμείς σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ θα συνεχίσουμε τις προωθητικές ενέργειες αλλά πρέπει οι δημότες να ανακυκλώνουν περισσότερο και να περιορίσουν τα οργανικά που απορρίπτουν στους μπλε κάδους.

Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ!

Ο τίτλος μπήκε για να καταλάβουμε όλοι την σοβαρότητα της κατάστασης. Κρατήστε όμως το αίσθημα που σας δημιούργησε ο τίτλος αυτός. «Με νύχια και με δόντια» κρατάμε την πόλη καθαρή ακόμη και με προβλήματα όπως φωτιές στο ΧΥΤΑ, έλλειψη προσωπικού, ζημιές σε απορριμματοφόρα και άλλα πολλά.

Συνεχίζουμε κανονικά, αγοράζουμε κάδους, επισκευάζουμε απορριμματοφόρα, βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας. Ευχαριστούμε το προσωπικό που αγωνίζεται καθημερινά για να παραμένει η πόλη καθαρή, αλλά και τους δημότες που ανακυκλώνουν.

Θυμηθείτε το αίσθημα που σας προκάλεσε ο τίτλος και κρατήστε το μέσα σας. Ανακυκλώστε για το περιβάλλον, ή αν δεν σας ενδιαφέρει κάντε το για να μην καταλήξουμε σκουπιδότοπος σαν τις παραπάνω πόλεις γύρω μας.

Χρησιμοποιώ τον μπλε κάδο για ανακυκλώσιμα, τον μπλε κώδωνα για το γυαλί, τον πράσινο και πορτοκαλί για τα υπόλοιπα μη ανακυκλώσιμα. ΔΕΝ βγάζω μπάζα, κλαδιά και μεγάλα αντικείμενα χωρίς να ενημερώσω την υπηρεσία καθαριότητας!

Σημείωση:
Στο γράφημα υπάρχουν πέντε μήνες που δεν υπάρχουν στοιχεία. Οι μήνες αυτοί δεν λογίζονται στο μέσο όρο, για να μην υπάρχει αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.

Στοιχεία δεν υπάρχουν γιατί εκείνη την περίοδο συνέβαινε κάτι περίεργο με τα ανακυκλώσιμα που εξαφανίζονταν από τους κάδους. Έγιναν καταγγελίες που πιθανόν να απέδωσαν γιατί το πρόβλημα δεν υφίσταται πλέον.

Οι υπολογισμοί αφορούν την σύμμεικτη ποσότητα, την ποσότητα που στέλνεται δηλαδή στο ΚΔΑΥ. Το ΚΔΑΥ δεν μας δίνει τις καθαρές ποσότητες, παρά μόνο αναφέρει πως το καθαρό ανακυκλώσιμο σε κάθε φορτίο είναι 55% μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο, γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα συνεργεία μας.

Παναγιώτης Π. Σταράμος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here