Σε φάση εκκίνησης μπαίνουν τέσσερα μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για τα έργα που αφορούν στα φράγματα Μπραμιανού και Τσικνιά, τα εγγειοβελτιωτικά έργα Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και τον υδρευτικό αγωγό Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας, προϋπολογισμού 380 εκατ ευρώ.

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται η δημοπράτηση του μεγάλου αρδευτικό έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, προύπολογισμού 70 εκατ ευρώ.

Πρόκειται για το έργο “Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ Φάση”, το οποίο αποσκοπεί στην αξιοποίηση της γεωργικής περιοχής, στην οποία περιλαμβάνονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και ελαιώνες – οπωρώνες, καθώς και στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής με έργα που προτείνονται σε τμήματα ρεμάτων.

Παρότι για το παραπάνω έργο έχουν συνταχθεί και εγκριθεί οριστικές μελέτες και υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, δεν είχαν συνταχθεί κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες για το σύνολο των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων για την εκτέλεση του έργου.

Το έργο αφορά την κατασκευή αποχετευτικών, στραγγιστικών – αντιπλημμυρικών έργων για την άρδευση περίπου 35.000 στρεμμάτων στην περιοχή του δήμου Αμφιλοχίας, ενώ η διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης είναι 36 μήνες.

Σε διαγωνιστική φάση εισέρχεται το έργο της ύδρευσης των Νομών Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας, που περιλαμβάνει έργα υδροληψίας, κατασκευή μεγάλων αγωγών μεταφοράς νερού, αντλιοστασίων και έργα ταμίευσης για την αποθήκευση και διανομή νερού.

Πρόκειται για έργο με υπερτοπικό χαρακτήρα, καθώς αναμένεται να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες σε περιοχές των Δήμων Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Ζηρού και Πρέβεζας στην Περιφέρεια Ηπείρου, Λευκάδας και Μεγανησίου στα Ιόνια νησιά, και Ακτίου – Βόνιτσας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 133 εκατ ευρώ.

Τέλος στην τελική ευθεία μπαίνει η δημοπράτηση του Φράγματος Μπραμιανού, ένα προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή βελτιωτικών έργων στο υπάρχον φράγμα Μπραμιάνου, στην κατασκευή νέου φράγματος στο Μύρτο και έργα αποταμιευτήρα για παροχή ύδατος (άρδευση και περιβαλλοντικούς λόγους).

Στόχος του έργου που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι να ενισχυθεί σημαντικά το υδατικό δυναμικό του Ταμιευτήρα Μπραμιανού, να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του υδάτινου στοιχείου της ευρύτερης περιοχής του Νομού Λασιθίου καθώς και να προστατευτούν αντιπλημμυρικά.

Το τέταρτο μεγάλο έργο αφορά την κατασκευή του φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο, καθώς και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων. Αποτελεί ένα κρίσιμο αναπτυξιακό έργο για το νησί της Λέσβου, καθώς θα καλύψει τις ανάγκες της πόλης της Μυτιλήνης και μεγάλου μέρους του νησιού, κυρίως σε ύδρευση αλλά και άρδευση.

Όσον αφορά το προϋπολογισμό του ανέρχεται στα 106,8 εκατ ευρώ.

της Ελένης Μπότα

πηγή :  agriniopress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here