Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του δρομέα Παναγιώτη Μαλτέζου από την Κατούνα όπως την διαβάσαμε από το προφίλ «Μιά φωνή από τα χωριά μας » που βρισκεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

Να ενημερώσουμε ότι ο Παναγιώτης πρόσφατα τερμάτισε τα 180 χιλ. του Ολύμπιου Δρομου με Χρονος 26:35 ( το χρονικο οριο ηταν 28 ωρες )

Απολαύστε τον Παναγιώτη Μαλτέζο σε μια «ζωντανή συνέντευξη »

Παναγιώτη , πως ξεκίνησες να τρέχεις ;

Αστειευόμενος μια μέρα ΄΄άλλοι παίζουν γκόλφ και άλλοι παίζουν τέννις΄΄ και μιάς κι εμείς εδώ στα χωριά μας δεν διαθέτουμε τέτοιες εγκαταστάσεις και πιστεύοντας , ότι το γρήγορο βάδην και το χαλαρό τρέξιμο κάνει καλό στην υγειά του ανθρώπου ξεκίνησα να τρέχω !!

Ξεκίνησα, στο χωμάτινο ( τότε ) γήπεδο της Κατούνας , πριν 9 σχεδόν έτη , τον Αύγουστο του 2009 ,πήγαινα κάθε δεύτερη ημέρα για 20 λεπτά , στα πολύ χαλαρά , όπως με πήγαινε το σώμα μου , χωρίς να βιάζομαι , χωρίς να επιταχύνω .

Το τηρούσα αυτό το πρόγραμμα για 2 μήνες περίπου .

Έπειτα σκέφτηκα ΄΄ ας μετρήσω την περίμετρο του γηπέδου όπου τρέχω να δω πόσο είναι αυτή η απόσταση ‘’.

Το έκανα ( έτρεχα 3 χιλ. στα 20 λεπτά ! ) και σκέφτηκα ΄΄ Κάθε εβδομάδα θα ανεβαίνω από 5 λεπτά ‘’ . Πήγαινα στο γήπεδο , με ότι καιρό κι αν έκανε . Κάπου στον Μάρτιο έφτασα να τρέχω μιάμιση ώρα , χωρίς σταματημό και απορούσα πως μπορούσα και το έκανα αυτό , χωρίς να νιώθω κόπωση κλπ.

Με τους αγώνες ; Πως ξεκίνησες ;

Κάποια στιγμή τότε , ένας φίλος μου , που ασχολούνταν πολλά χρονιά με αθλητικές δραστηριότητες στο εξωτερικό , όταν μιλήσαμε και άκουσε πόσα χιλ. τρέχω , έτσι στα χαλαρά και σε πόσο χρόνο τα κάνω , ξαφνιάστηκε !! Μου είπε ότι είμαι πολύ καλός ( για την ηλικία που ήμουν ) και μου πρότεινε να λάβω μέρος στον Μαραθώνιο της Αθήνας ( 42χιλιόμετρα ) που γίνεται κάθε Νοέμβριο .

Με το που άκουσα αυτό , έβαλα τα γέλια , δεν το πίστεψα .

Μου αντέτεινε το γεγονός ότι στον ΄΄ Μαραθώνιο τρέχουν άνθρωποι μέχρι πολύ μεγάλης ηλικίας και ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο 8 ώρες για τον τερματισμό !!
Δεν τρέχουν μόνο οι πρωταθλητές , αλλά έχουν δικαίωμα να τρέξουν όποιοι το επιθυμούν !!

Ακούω τους ανθρώπους , μεγαλύτερους και μικρότερους , πάντα μαθαίνουμε κάτι όταν ακούμε .

Έτσι , αν και αρχικά απέρριψα την σκέψη – πρόταση για Μαραθώνιο , στην συνέχεια το ΄΄δούλευα΄΄ στην σκέψη μου : ΄΄Λες να τα καταφέρω ?

Έρχονται τόσοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο γι αυτό το γεγονός , που πηγάζει από την Ιστορία μας ΄΄.

Έπρεπε κάπως να το διαπιστώσω αυτό !!!

Σκέφτηκα : Κάνε την προσπάθεια σου φίλε . Και τι έγινε ?? Τόλμησε το ! Μην φοβάσαι αν δεν τα καταφέρεις ! Η προσπάθεια είναι το ήμισυ του όλου ΄΄ !!!

Έτσι λοιπόν ,2 μήνες μετά , τον Ιούνιο (2010) επέλεξα το βράδυ που είχε Πανσέληνο , πήρα 1-2 φρούτα και 2-3 φιάλες νερό και κλείστηκα στο γήπεδο της Κατούνας , στης 7 το απόγευμα , είχε πέσει και σκιά και άρχισα να τρέχω, στα χαλαρά πάντα.

Έτρεξα 145 στροφές με δυο ενδιάμεσες μικρές στάσεις του μισού λεπτού να πιώ νερό κ να φάω κάτι.

Όταν συμπλήρωσα τις 145 στροφές , σταμάτησα , κοίταξα τον χρόνο :

Είχα κάνει 4 ώρες κ 15 λεπτά . Αμέσως σκέφτηκα : ΄΄ Ε ΄΄ τον έχω ΄΄ τον Μαραθώνιο !!! Με τόσο κόσμο που θα έχει εκεί , με τον ενθουσιασμό κλπ σιγουρά θα κάνω λιγότερο χρόνο ‘’ !!

Έτσι , το αποφάσισα , έκανα εγγραφή στο Μαραθώνιο , αγόρασα κι ένα ζευγάρι παπουτσάκια για υπέρβαρους ( ήμουν τότε 90 κιλά ) και βγήκα στην άσφαλτο πλέον , να εξοικειωθώ με το οδόστρωμα !

Έτρεχα παντα στα χαλαρά , κάθε δεύτερη ημέρα πάντα ! Δεν το άλλαξα αυτό καθόλου , οπού κι αν βρισκόμουν ! !! Είτε νωρίς το πρωί , είτε απόγευμα , πήγαινα στον δρόμο Κατούνα – Κονοπίνα και έτρεχα !!

Άρχισα να αναζητώ αθλητική βιβλιογραφία παράλληλα , να μελετώ για το σώμα , για την αντοχή , την κούραση , τον ρόλο τής ενυδάτωσης , την υδατανθράκωση κ.α.

Μέχρι τότε για μένα όλα ήταν άγνωστα . Δεν ήξερα γι αγώνες καν , δεν ήξερα για Μαραθώνιο Αθήνας κλπ !! Μόνο ότι έβλεπα στην τηλεόραση κάθε 4 έτη , στους Ολυμπιακούς αγώνες !!!

Αγόρασα μια μπλούζα τιράντα ( να είμαι όπως οι δρομείς στην τηλεόραση που έβλεπα! Χα χα χα !) .

Έτυχε να είναι μπλε χρώμα ( η τελευταία που είχε το κατάστημα !) , έγραψα επάνω , μερικές πολύ αγαπημένες λέξεις ( –δεν μπορούσα να φανταστώ τότε τι καταστάσεις θα δημιουργούνταν μετέπειτα , μόνο από τις λέξεις αυτές !! ) :

1) Την επωνυμία του λατρεμένου χωριού μου ( Η περιοχή μας είναι ΄΄ ξακουστή΄΄ από παλιά , πιο πολύ για άσχημα πράγματα . Δεν μ αρέσει αυτό . Έτσι , κι εγώ (όπως και κάποιοι άλλοι ) κάνω ότι μπορώ να το αλλάξω , και αλλάζει σιγά σιγά ) .

2) Της πολυαγαπημένης εργασίας μου

3) Την επωνυμία της εργασίας του φίλου μου αμπελουργού Κώστα .

Πάντα , σε όλους τούς αγώνες που συμμετέχω , φοράω αυτή την μπλούζα και παντελονάκι η κολάν ! Και έχει γίνει…σήμα κατατεθέν !!

Ο Νοέμβριος πλησίαζε αμείλικτος και εγώ έπρεπε , πριν πάω στον Μαραθώνιο Αθήνας , να τρέξω αγωνιστικά – να κάνω ένα τεστ – έναν αγώνα .

Επέλεξα , μέσα Σεπτεμβρίου , τον Γύρο της Λίμνης Ιωάννινων ( ο πρώτος μου αγώνας!!! ) .

Μάλιστα , εκεί είδα ότι τρέχουν και …γυναίκες !!!!!! ΄΄

Μα τρέχουν και γυναίκες ΄΄ αναρωτήθηκα δυνατά , θυμάμαι. Χα χα χα !!!!!!!! ( Φανταστείτε ποσό άσχετος ήμουν ως τότε με το άθλημα !!! )

Ήταν επίπεδη σχεδόν διαδρομή και πήγα και τον έτρεξα και φυσικά τον τερμάτισα . Από τους 1000 συμμετέχοντες , βγήκα 57η θέση!!! 

Αρχικά δεν το πίστευα , έλεγα θα αλλάξει το αποτέλεσμα , αλλά τελικά αυτό ήταν !!! Εκεί ‘’πήρα τα πάνω΄΄ μου για τα καλά !!!

Με Θάρρος πολύ, πήγα στην Αθήνα , χωρίς ρολόγια κλπ., απλά να τρέξω κ να τερματίσω στο Καλλιμάρμαρο !! ( Μάλιστα , θυμάμαι , ως πρώτη φορά που έτρεχα στην Κλασσική Διαδρομή , με έβαλαν στο τελευταίο ΄΄ κύμα δρομέων΄΄ , σχεδόν μαζί με τους περιπατητές και δυσκολευόμουν να τρέξω

Από τον επόμενο χρόνο όμως και μέχρι σήμερα , με τοποθετούν , ένα βήμα πίσω από τούς πρώτους , πίσω από τούς Elite δρομείς , επειδή τερματίζω σε πολύ καλούς χρόνους

Όταν έφτασα στην Αθήνα και είδα πόσοι άνθρωποι ήταν εκεί , από ολόκληρο τον κόσμο , έπαθα την πλάκα της ζωής μου !! Έκανα 25 λεπτά καλυτέρα στον χρόνο μου από όταν είχα τρέξει πρώτη φορά δοκιμαστικά Μαραθώνιο , στο γήπεδο της Κατούνας !! Στον τερματισμό με περίμεναν μερικοί παιδικοί και αγαπημένοι φίλοι και πήγαμε όλοι μαζί για μεσημεριανό μετά , τους έκανα το τραπέζι !!

Από τότε , ξεκίνησε μια διαδρομή ζωής απίστευτη , φανταστική σχεδόν, που δεν μπορεί να γραφτεί εδώ , παρά μόνο τα αυτονόητα και πολύ συνοπτικά :

Αγώνες δρόμου 5, 8 , 10, 21, 42 χιλ. , αγώνες βουνού 21 , 35 , 45 , Υπεραποστάσεις ασφάλτου κ βουνού ( ένα χρόνο μετά μόλις , έτρεξα το πρώτο 70αρι !! ) , 24 ωρών σε κλειστό χώρο , 100χιλ , 180χιλ. , 246 (Αθηνα –Σπαρτη) χιλ !!!

Ο Σύλλογος Δρομέων Αγρινίου , με προσκάλεσε και ενσωματώθηκα μαζί τους και τους ευχαριστώ πολύ !!

 

Πού προπονείσαι ; Έχεις παρέα , τρέχουν άλλοι συντοπίτες μας ;

Συνήθως προπονούμαι , όταν έχω αγώνα –στόχο σε ασφάλτινη διαδρομή , στον δρόμο Κατούνα μέχρι Παπαδάτου !
Είναι μια υπέροχη διαδρομή , με σκαμπανεβάσματα και έτσι εξασκούνται πολλές μυικές ομάδες ταυτόχρονα ! Και πολύ όμορφη !

Όταν έχω αγώνα –στόχο σε βουνά , τότε πηγαίνω και τρέχω στο…Περγαντί !! Ξεκινώ από το Γεφύρι της Νήσσας και ανεβαίνω μέχρι κεραίες και ..ξανακατεβαίνω !!

Μερικές φορές πηγαίνω και στα στάδια του Αγρινίου κ Αμφιλοχίας και τρέχω με μερικού φίλους που είναι από εκεί . Προς το παρόν , εδώ στα χωριά μας , τρέχω μόνος μου , δεν έχουν άλλον ΄΄τρελό΄΄ τα χωριά μας !! χα χα χα !! Πιστεύω όμως ότι κάποια στιγμή , θα αναδυθούν κι άλλοι άνθρωποι !!

Δεν κουράζεσαι όταν τρέχεις τόσο μεγάλες αποστάσεις;

Ε φυσικά και κουράζομαι λίγο !! Ξέρετε όμως , πιστεύω ακράδαντα , όλοι οι άνθρωποι έχουμε τεράστια δύναμη μέσα μας , απλά δεν το γνωρίζουμε οι περισσότεροι .
Έχουμε εκ γενετής , ΄΄όπλα΄΄ , πού όμως δεν τα χρησιμοποιούμε , τα λησμονούμε , τα περιφρονούμε !! Τέτοια ΄΄όπλα΄΄ είναι η Προσήλωση , η Πειθαρχεία , η Υπομονή , η Επιμονή , η Πίστη στον εαυτό μας , η Τόλμη , η Θετική Σκέψη κ.α. !! Χρειαζεται μόνο κατι , μια ωθηση , ένα ερεθισμα , για να την εντοπίσουμε αυτή την δύναμη και μετά …΄΄ποιος μας πιανει΄΄ !!!

Σε τι θέσεις τερματίζεις ;

Εννοείται , για να βγω πρώτη θέση , δεν το σκέφτομαι ούτε μια φορά !! χα χα χα !! Αυτά είναι για νεαρές ηλικίες , για αυτούς πού κάνουν Πρωταθλητισμό. Ποτέ δεν μ απασχόλησε το γεγονός αν θα τερματίσω τελευταίος η ενδιάμεσα !!

Πάντα στόχος μου είναι να μπορέσω να σταθώ στην αφετηρία του οποιουδήποτε αγώνα , να συμμετάσχω ( αυτό θα πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος στο νου του πρωτίστως , την συμμετοχή) !!! Και μετά , αν όλα πάνε καλά , να τερματίσω !!! Και δόξα το Θεό όλοι οι αγώνες μου , ως τώρα , στέφθηκαν με τερματισμούς , μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζαν οι διοργανώσεις !!

Πάντα με τερματισμό – εκτός από έναν , που όμως δεν σταμάτησα λόγω κούρασης αλλά βγήκα εκτός των κανονισμών!! Έχω τρέξει μέχρι τώρα 80 αγώνες συνολικά !! Ποτέ , ούτε μία στιγμή , δεν σκέφτηκα την εγκατάλειψη σε κάποιον αγώνα , να τα παρατήσω στην μέση !

Προσέχεις την διατροφή σου ; Κάνεις δίαιτες κλπ; Χρησιμοποιείς σκευάσματα / συμπληρώματα , που δίνουν μεγαλύτερη –προσωρινή- δύναμη η ταχύτητα ; Δεν καπνίζεις φαντάζομαι!!

Όχι , δεν κάνω δίαιτες ! Πάντα πρόσεχα την διατροφή μου , εκ φύσεως ,απλά άρχισα να είμαι ακόμη πιο προσεκτικός . Βέβαια , κάνω μερικές΄΄ παρανομίες ΄΄ κάπου κάπου (ποιος μπορεί να αντισταθεί στις σπιτικές τηγανητές πατάτες π.χ. ?! Χα χα ) , αλλά συνήθως προσπαθώ και αντιστέκομαι στους διατροφικούς πειρασμούς !!

Το αλάτι , η ζάχαρη , το αλκοόλ , έχουν πολύ μικρή θέση στην διατροφή μου πιά !! Το τσιγάρο δεν είχε ποτέ θέση , ούτε και θα έχει !! Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι στις προτιμήσεις μου , δεν τα χρησιμοποιώ , φροντίζω να έχω όλα τα στοιχεία από τις καθημερινές , απλές , φυσικές τροφές .

Θέλω και μ αρέσει πολύ αυτό , ότι επιχειρώ να το πετυχαίνω με φυσιολογικές δυνάμεις ! Δεν τα βλέπω αρνητικά τα συμπληρώματα , απλά δεν τα προτιμώ εγώ !!

Είσαι και …συγγραφέας Παναγιώτη;! Και Ορειβάτης ;! Και εθελοντής αιμοδότης;!

Χα χα χα !! Ναι , το έχω κι αυτό !! Από ότι λένε , έχω και αυτό το ταλέντο !! Μέρες ύστερα από κάθε αγώνα , γράφω για αυτόν , πως τον βίωσα και τίς βάζω εδώ σ αυτό το μπλόγκ https://panosmaltezos.wordpress.com/

Μιλάμε για πολλές σελίδες !! Αυτό , ξεκίνησα να το κάνω αρχικά για δύο λόγους :

1) Για να μένει κάτι από όλα αυτά , ως ανάμνηση στο μέλλον .

2) Για να χρησιμεύουν οι περιγραφές αυτές , ας πούμε ως ΄΄οδηγός΄΄ , ένας μπούσουλας , για κάποιον που θα πάει να τρέξει τον ίδιο αγώνα ( να προσέξει κάτι , να ετοιμαστεί καλύτερα , να αποφύγει κάτι που εγώ δεν απέφυγα κλπ κλπ ).

Πρός έκπληξή μου μεγάλη , οι περιγραφές διαβάζονται από πάρα πολλούς ανθρώπους! Και χαίρομαι που αρέσουν ! Αρκετοί άνθρωποι εμπνέονται , ξεκίνησαν και τρέχουν , παρακινούμενοι από τις περιγραφές μου ! Με συναντούν άγνωστοι στον δρόμο μερικές φορές και μου το λένε !! ΄΄Εγώ από εσένα ξεκίνησα να τρέχω –μέχρι τότε ήμουν άνθρωπος του καναπέ΄΄ !!

Ορειβάτης δεν θα έλεγα ότι είμαι ( αν και είμαι μέλος του Ορειβατικού Αγρινίου) , απλά ΄΄πεζοπόρος΄΄ είναι πιστεύω η πιο κατάλληλη λέξη !! Ξεκινήσαμε πριν πολλά χρόνια , με τον συγχωριανό μου κ γείτονα ( και πολλά άλλα ) Θανάση Μαγκλάρα και πήγαμε στην ..Δρακόλιμνη !!

Με την επιστροφή μας , σκεφτήκαμε : Μα θα γεράσουμε και δεν θα δούμε πως είναι ο Όλυμπος ?? Πού έρχονται από όλο τον κόσμο και τον τιμούν με την παρουσία τους ? Και είναι μέσα στην αυλή μας !! χα χα ! Ετσι , ξεκινήσαμε και από τότε , μια-δυο φορές τον χρόνο , όλο και σε κάποια κορυφή ανεβαίνουμε !!

Αιμοδότης ήθελα πάντα να γίνω. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό , το ήθελα από πολύ νεαρή ηλικία. Περίμενα υπομονετικά να έρθει η κατάλληλη στιγμή και ξεκίνησα την αιμοδοσία !

Είμαι μέλος στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αιτωλοακαρνανίας . Τώρα , είμαι 25+ χρόνια Εθελοντής Αιμοδότης . Έχω βραβευθεί 3 φορές , ως από τους πιο συνεπείς , τακτικούς , αιμοδότες του νομού μας ! Τα πρώτα 10 χρόνια , ούτε πού με ήξεραν ποιος είναι αυτός που δίνει τόσο τακτικά αίμα !! Μετά , με ..ανακάλυψαν !! χα χα χα !!

Συνάδελφοί σου , από την εργασία σου , τρέχουν μαζί σου ;

Μέχρι πριν λίγα χρόνια , στην εργασία μου , δεν έτρεχε κανείς συνάδελφος . Τώρα τρέχουν περιπου 60 αγαπημένοι συνάδελφοί μου ,άνδρες και γυναίκες ! Και κάθε Νοέμβριο , με την υποστήριξη της Knauf ABEE ,πηγαίνουμε όλοι μαζί στην Αθήνα και τρέχουμε , άλλοι στα 5χιλ. ,άλλοι στα 10χιλ και άλλοι στον Μαραθώνιο , που είναι 42 χιλ .

Η Γενική Διεύθυνση είχε την ιδέα και αθροίζει τα χιλιόμετρα όλων μας , τα ΄΄μεταφράζει΄΄ σε ευρώ και το ποσό που βγαίνει , δωρίζεται στο Ίδρυμα ΄΄Παναγία Ελεούσα’’ στο Αγρίνιο !! Δεν είναι υπέροχο?? !!!!!

Μέσα από τους αγώνες, έκανα γνωριμίες με μοναδικούς , υπέροχους ανθρώπους , δρομείς , πρωταθλητές κ μη !! Συναισθήματα, εντυπώσεις….καταστάσεις πρωτόγνωρες ….Το σημαντικότερο θαρρώ είναι ότι γνώρισα –και γνωρίζω συνεχώς – ακόμη πιο καλά εμένα , τον εαυτό μου , τον ψυχισμό μου …

Πιστεύεις , η περιοχή μας έχει ταλέντα για τρέξιμο;

Είμαι σίγουρος απολύτως , η περιοχή μας , έχει ανθρώπους – ταλέντα , ειδικά στις νεαρές ηλικίες , με ξεχωριστές δυνατότητες και όχι μόνο για τρέξιμο . Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο !! Ήδη κάποιοι-ες ξεχωρίζουν !!

Υπάρχουν όμως πολλοί ακόμη συντοπίτες μας , στα χωριά μας , ταλέντα αληθινά !! Το ανάγλυφο του εδάφους της περιοχής μας , και οι αγροτικές εργασίες που υπάρχουν , ΄΄προπονούν΄΄ τούς συντοπίτες μας φυσικά , απλά δεν το αντιλαμβανόμαστε !!

Μην λησμονούμε και τον δυό φορές Πρωταθλητή Κατουνιώτη Μαραθωνοδρόμο , Κόκοτο Γεράσιμο , πρό 20ετίας , πού έχει βγεί πρώτος μάλιστα , με το ασύλληπτο 2 ώρες κ 19 λεπτά , αν δεν λανθάνω !!

Πρέπει να διορθώσουμε όσο μπορούμε πιο καλά ,κι ένα λάθος που κάνουμε : Μας απασχολεί υπερβολικά πολύ το ΄΄Τι θα πεί ο κόσμος??΄΄ !!

Κι έτσι δεν τολμούμε !! Δεν είναι εύκολο να το διορθώσουμε , αλλά αξιζει να προσπαθήσουμε ! Αν καταφέρουμε να ΄΄δραπετεύσουμε΄΄ από τα τετριμμένα και ανούσια , θα έχουμε μεγάλες επιτυχίες ( που τώρα ούτε καν φανταζόμαστε ) , συνάνθρωπων μας , συγχωριανών μας !!

Σε ευχαριστούμε πολύ Παναγιωτη !!

***Ο Παναγιώτης Μαλτέζος , ζεί μόνιμα στην Κατούνα . Eργαζεται στην Knauf Γυψοποία ΑΒΕΕ , στην Τεχνική κ Προιοντική Διεύνθυση . Είναι Τεχνικός Εκπαίδευσης Τεχνιτών και Εφαρμογής Προϊόντων Knauf .

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here