Η εισαγγελική εντολή προς όλους τους ΦΟΔΣΑ δυτικής Ελλάδας να δεχθούν μέρος των απορριμμάτων της Αιγιάλειας, υπό την προϋπόθεση να ανοίξει και ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ άλλων στη σύσκεψη που ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, και έγινε με αφορμή τον αποκλεισμό εδώ και δύο μήνες περίπου του ΧΥΤΑ Αγείρας.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις περίπου ώρες και με τη συμμετοχή εμπλεκομένων από την Αιγιάλεια, την Αχαΐα και την Αιτωλοκαρνανία.

Στην σύσκεψη πήρε μέρος  ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Αποστολάκης Γεώργιος και ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κατσαμπίρης Γεώργιος, μαζί με τον νομικό εκπρόσωπο του Δήμου .

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Παπαθεοδώρου και ο Περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Από την πλευρά της Αχαΐας, παρευρέθηκε ο δήμαρχος Αιγιάλειας Θ. Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ δυτικής Αχαΐας Σπύρος Τραχάνης και ο νομικός σύμβουλος του δήμου και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ηλίας Καραμπελιάς.

Στη σύσκεψη αναλύθηκε διεξοδικά το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων μερών. Σχολιάστηκε η παρέμβαση της δικαιοσύνης, η εισαγγελική εντολή να δεχθούν οι ΦΟΔΣΑ της δυτικής Ελλάδας, τα απορρίμματα της Αιγιάλειας και εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να τηρηθεί ο νόμος, πλην όμως να ξεκινήσει και τη λειτουργία του ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, ο οποίος να υπενθυμίσουμε έχει αποκλειστεί από κατοίκους της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ειπώθηκε απ όλες τις πλευρές και από τη στιγμή που έχει τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – μέσω εισαγγελικής εντολής – θα πρέπει το Αίγιο να ξεκινήσει διαδικασίες ώστε να βοηθήσει τις όμορες περιοχές που θα δεχθούν μέρος των απορριμμάτων, προκειμένου να ανασάνει η πόλη.

Σε αυτό το σημείο, ζητήθηκε ένα σχέδιο ενεργειών και προγραμματισμού από τη δημοτική αρχή Αιγίου με χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας, καθώς όπως τονίστηκε, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αφορά μόνο ένα χρόνο.

Από εκεί και πέρα το Αίγιο, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοια εικόνα και προκύψει νέα ανάγκη επιμεριμού των απορριμμάτων.

Στη σύσκεψη, συζητήθηκε επίσης, το γεγονός ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στον ΧΥΤΑ Φλόκα περίπου 75 τόνοι απορριμμάτων από την Αιγιάλεια, με σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, του δήμου δυτικής Αχαΐας και της Β διαχειριστικής ενότητας, η οποία αναγκάτησε να «ανοίξει» τον ΧΥΤΑ για να αποφύγει το αυτόφωρο.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις παραμένουν, μεταφέρθηκαν στον υπουργό, ο οποίος με τη σειρά του δεσμεύτηκε να ασκηθούν πιέσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα του Αιγίου χωρίς να επιβαρυνθούν πέραν του δυνατού οι όμοροι ΧΥΤΑ.

«Συμμεριζόμαστε το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Γιατί πλέον σε λίγο καιρό, θα έχουμε εμείς πρόβλημα στο δικό μας ΧΥΤΑ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ δυτικής Αχαΐας Σπύρος Τραχάνης, ο οποίος εξερχόμενος της σύσκεψης, ενημερώθηκε ότι αύριο οι κάτοικοι σκοπεύουν να αποκλείσουν τον ΧΥΤΑ Φλόκα, ενώ νωρίτερα κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα πρωτοδικών Πατρών.

Όλα αυτά θα μεταφερθούν, ωστόστο στο αποψινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει στις 8μμ στο πρώην δημαρχείο Ωλενίας στα Λουσικά. Εκεί, αναμένεται να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας, κάτοικοι και φορείς της Ωλενίας.

http://tempo24.news/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here