Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα: Στην τελική ευθεία είναι η έναρξη χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων στα ελληνικά νοσοκομεία, μιας υποσχόμενης θεραπείας κατά της Covid-19 που αποτρέπει την επιδείνωση της νόσησης και τις επιπλοκές. Η χώρα μας διαθέτει 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα χορηγηθούν υπό συγκεκριμένα κριτήρια κατόπιν αιτήσεων των γιατρών που θα τις κρίνει ειδική πενταμελής επιτροπή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι θεράποντες ιατροί θα υποβάλουν τα αιτήματα προς την αρμόδια επιτροπή ειδικών εκτιμάται ότι θα είναι ενεργή αύριο και είναι πιθανό έως το τέλος της εβδομάδας τα νοσοκομεία να έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση της θεραπείας. Το αίτημα θα εξετάζεται εντός 24-48 ωρών και στη συνέχεια θα δίνεται απάντηση από την επιτροπή για χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα γίνεται μέσα στα νοσοκομεία, καθώς απαιτεί νοσοκομειακό περιβάλλον.

Μεταξύ των πρώτων νοσοκομείων που θα έχουν στη διάθεσή τους τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τα «Αττικόν», «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία» στην Αττική, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου στην Πάτρα, το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Τα κριτήρια χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι αυστηρά και θα αφορούν σε ασθενείς που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση εάν κολλήσουν κορονοϊό. Ετσι, σε πρώτη φάση θα δίνονται σε μεταμοσχευμένους και ασθενείς υπό ενεργή χημειοθεραπεία. H θεραπεία ενδείκνυται, επίσης, όπως έχει ορίσει υποεπιτροπή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για τους πάσχοντες από χρόνια υποκείμενα νοσήματα αλλά και εγκύους που διανύουν το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας το τελευταίο διάστημα μετρά αρκετές εγκύους που χρειάστηκαν Εντατική ή έχασαν τη ζωή τους, με τα επιστημονικά δεδομένα να τεκμηριώνουν υψηλό κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο από την Covid-19.

Σε ποιους απευθύνεται

Όπως είχε αναφέρει ο κύριος Δημόπουλος, τα μονοκλωνικά αντισώματα απευθύνονται σε ασθενείς που «δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως: ηλικία 65 ετών και άνω, δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω, υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».

Πώς γίνεται η χορήγησή τους

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε μια εφάπαξ δόση, αλλά απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς χορηγούνται ενδοφλεβίως και χρειάζεται ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση για 1 ώρα, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα είναι ένα αντίσωμα (πρωτεΐνη) που έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (αντιγόνο) του ιού SARS-CoV-2.

Πολλά διαφορετικά μονοκλωνικά αντισώματα διερευνώνται για την αντιμετώπιση της COVID-19. Κάθε μονοκλωνικό αντίσωμα προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 σε διαφορετική θέση. Η σύνδεση δεν επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Η θεραπεία με εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να παρέχει άμεση, παθητική ανοσία και μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη της νόσου COVID19 και τις επιπλοκές της.

Πώς μπορούν να «συνεργαστούν» με τα εμβόλια

Ο κ. Δημόπουλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δηλώσει πως «τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να συμπληρώσουν τα εμβόλια προσφέροντας ταχεία προστασία ενάντια στη λοίμωξη. Μόλις χορηγηθούν, τα αντισώματα προσφέρουν αμέσως προστασία για εβδομάδες έως και μήνες. Τα εμβόλια θέλουν περισσότερο χρόνο να προσφέρουν ανοσία, καθώς διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η ανοσία που παρέχουν διαρκεί περισσότερο. Συνδυαστικά, εμβόλια και μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη εν γένει της λοίμωξης και ιδιαίτερα τα μονοκλωνικά αντισώματα για την πρόληψη της βαριάς νόσησης. Επιπλέον, τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπερήλικες, μικρά παιδιά και ανοσοκατεσταλμένους, δηλαδή σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες θα αργήσει να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων.

Κόστος

Το κόστος κάθε δόσης (χορηγείται άπαξ στον ασθενή) και κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν το πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος που αποφέρει η θεραπεία σε σύγκριση με τη μακρά νοσηλεία σε νοσοκομείο και ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται.

ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here