Νέα νομικά δεδομένα στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων αναμένεται να θέσει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με αυτήν, αναστέλλεται προγενέστερη απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), η οποία άναβε το πράσινο φως για την ανάθεση του έργου Ακτιο – Αμβρακία στην κοινοπραξία «Ακτωρ» – ΤΕΡΝΑ, η οποία είχε αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης. Παράλληλα, αναστέλλεται και η σχετική εγκριτική πράξη του υπ. Υποδομών, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να μην μπορεί πλέον να προχωρήσει.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, το ζήτημα θα κληθεί πλέον να επιλύσει ο υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, αφού λάβει και το σκεπτικό της σχετικής απόφασης, ώστε να είναι σαφείς και οι λόγοι της αναστολής.

Το ζήτημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η προσφυγή που κατατέθηκε από τον δεύτερο μειοδότη του έργου, την ιταλική GD Infrastrutture, επικαλούνταν ως λόγους αναστολής, μεταξύ άλλων, το ότι οι «Ακτωρ» και ΤΕΡΝΑ ήταν από τις εταιρείες που συμμετείχαν σε πρακτικές στρέβλωσης του ανταγωνισμού και κακώς έγινε αποδεκτή η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

Σημειώνει δε ότι δεν θα έπρεπε η συμμετοχή των εταιρειών στη διαδικασία διευθέτησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού να λειτουργεί σαν συγχωροχάρτι για τις εμπλεκόμενες εταιρείες, όπως έχει συμβεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση, δεδομένου ότι «δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο ενίσχυσης του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας τους ώστε να διασφαλιστεί η μη επανάληψη τέτοιων πρακτικών και στο μέλλον», σημειωνόταν χαρακτηριστικά.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι πλέον δημιουργείται ένα σημαντικό νομικό προηγούμενο, βάσει του οποίου εκτιμάται ότι είναι πιθανόν οι αναθέτουσες αρχές των έργων να καλούνται να ζητούν από τις εταιρείες που συμμετείχαν στη διαδικασία διευθέτησης της Επιτρ. Ανταγωνισμού επιπλέον στοιχεία για τα μέτρα αυτοκάθαρσης που έχουν λάβει, πέραν αυτής καθεαυτήν της συμμετοχής στην παραπάνω διαδικασία. Βάσει του σχετικού νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, τέτοια μέτρα αφορούν την υιοθέτηση κανονισμών λειτουργίας που να αποτρέπουν την εμφάνιση ανάλογων φαινομένων στο μέλλον, τη δημιουργία στεγανών μεταξύ των εταιρειών, ώστε να αποφεύγονται συνεννοήσεις. Επίσης, καθοριστικός παράγοντας είναι και η απομάκρυνση των στελεχών που ενεπλάκησαν στο «καρτέλ» από τυχόν διοικητικές θέσεις.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των κατασκευών, ορισμένες εκ των εταιρειών έχουν ήδη συμμορφωθεί με τα παραπάνω, προβλέποντας τις σχετικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν απομακρύνει από το διοικητικό τους συμβούλιο εκείνους που πρωτοστάτησαν στο «καρτέλ» των εργολάβων, το οποίο έδρασε τα προηγούμενα χρόνια στα δημόσια έργα. Ωστόσο, άλλες εταιρείες, και μάλιστα εκ των πλέον σημαντικών, δεν έχουν πράξει το ίδιο, με αποτέλεσμα να γεννάται αυτομάτως ζήτημα τόσο για τους διαγωνισμούς που ήδη έχουν μειοδοτήσει και βρίσκονται στο στάδιο της συμβασιοποίησης όσο και για εκείνους που τυχόν θα διεκδικήσουν στο μέλλον.

Ουσιαστικά, όποιος έχει έννομο συμφέρον θα μπορεί να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, η οποία, έχοντας υπόψη και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, δύσκολα θα μπορεί να κρίνει διαφορετικά. Από την άλλη πλευρά πάλι, η όλη «ευαισθησία» για το θέμα θα επαφίεται στην εκάστοτε αναθέτουσα αρχή και στο πόσο αυστηρή ή όχι επιθυμεί να είναι προς τις εταιρείες.

Πηγη : kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here