Ιδιαίτερα αναφορά σε αυτά που ενώνουν τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό έκανε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TGRT News, με αφορμή την επίσκεψή του στην Τουρκία, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή.

«Νομίζω πως σε αυτή την περιοχή έχουμε κοινή κουλτούρα, μουσική, ήχους, κουζίνα και γεύσεις. Για παράδειγμα, ο παππούς μου έχει γεννηθεί εδώ, στην Κωνσταντινούπολη. Εννοώ πως έχουμε πολλές ομοιότητες. Έχουμε διαφορετικές γλώσσες, αλλά έχουμε κοινό πολιτισμό. Έτσι πρέπει να ζούμε, ειρηνικά και φιλικά μεταξύ μας» είπε ο πρωθυπουργός στην Τουρκάλα δημοσιογράφο.

Με αφορμή την επίσκεψή του, δήλωσε πως «σήμερα είναι μια καλή ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και συνέχισε επισημαίνοντας πως πρέπει να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης: «Επισκέφθηκα τη Χάλκη, όπου συνάντησα πολλούς Τούρκους που ήταν πολύ φιλικοί μαζί μου. Πιστεύω πως αυτό είναι το μήνυμα που στείλαμε διεθνώς, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί χωρίς φόβο και μίσος. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πρέπει να κάνουμε νέα βήματα. Είναι σημαντικό βήμα για να ζούμε μαζί και θα γίνει ένα σύμβολο των στενών και φιλικών σχέσεων του τουρκικού και του ελληνικού λαού».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Τουρκίας, η οποία -όπως είπε- φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και είπε πως η Ευρώπη πρέπει να στηρίζει τη γειτονική χώρα. Παράλληλα, τόνισε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη και σε πέντε νησιά του Αιγαίου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε πως εάν βρούμε μια δίκαιη λύση και για τις δύο πλευρές, τότε «τα υπόλοιπα θέματα που θα μείνουν, θα θεωρηθούν λυμένα».

«Και μάλιστα το πιο δύσκολο θέμα ακόμη, που είναι η ενέργεια. Η ενέργεια στην πραγματικότητα πρέπει να φέρνει μαζί τους ανθρώπους και να διασφαλίζει την ευημερία και την ειρήνη. Δεν πρέπει να αποτελεί ζήτημα που προκαλεί διχόνοιες και αντιπαραθέσεις», πρόσθεσε.

star.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here