Ξεπερνάνε κάθε πρόβλεψη οι τιμές για αρνιά και κατσίκια στα συνοικιακά κρεοπωλεία. Οι τιμές για το αρνί 12 μέρες πριν το Πάσχα είχαν φτάσει στα 13,5 ευρώ . Για ολόκληρο αρνί χωρίς το κεφάλι η τιμή ήταν 14,80!

Για  το κατσίκι η τιμή θα είναι ένα ευρώ ακριβότερα. Το ζήτημα είναι οτι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει   για τις τιμές που θα υπάρχουν τις επόμενες μέρες καθώς καθημερινά παρατηρούνται αυξήσεις αλλά και ελλείψεις.

Εφέτος για πρώτη φορά σε πολλές περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν διαθέσιμα αρνιά και κατσίκια ώστε να μπορεί να τα προμηθευτεί ο καταναλωτής απ΄ευθείας από τον κτηνοτρόφο καθώς οι έμποροι εκμεταλλευόμενοι το αδιέξοδο με τις  αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών έχουν “καπαρώσει” το σύνολο της παραγωγής πολύ πριν.

Όπως  προβλέπουν οι κτηνοτρόφοι ,τουλάχιστον σε ό,το αφορά τις συνοικιακές αγορές, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 15-16 ευρώ.

Στο μεταξύ  την εκτίμηση οτι  αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών μπορεί να οδηγήσουν σε μία μη αναστρέψιμη κατάσταση οριακής βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων στην Ελλάδα,  εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα «Ορθολογικό Διατροφή Παραγωγικών Ζώων» που διεξήχθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως αναφέρθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν  οι χοιροτρόφοι οι οποίοι  για μια μονάδα με 400 χοιρομητέρες θα πρέπει να δαπανήσουν σε ένα χρόνο με τις σημερινές συνθήκες περισσότερα από 1.500 .000 ευρώ.

ΠΗΓΗ:enikos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here