Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Χαράλαμπος Καλός στον Prisma 91,6: “Ήρθε η ώρα να γίνει Λευκάδα ένα μεγάλο εργοτάξιο-Στις επόμενες εκλογές θα απευθυνθώ στην κοινωνία. Όσοι πολιτικοί φορείς, αποφασίσουν, κρίνουν και αξιολογήσουν να με στηρίξουν είναι ευπρόσδεκτοι”

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες συναντήσεις του στην Αθήνα, για την προώθηση μιας σειράς έργων, καθώς την Παρασκευή θα δώσει το παρών μαζί με τους υπόλοιπους δημάρχους, στην έκτακτη συνάντηση των δημάρχων την οποία συγκαλεί ΚΕΔΕ, λόγω των αυξημένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

“Το μείζον θέμα της συνάντησης αυτής είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Συγκεκριμένα ο Χαράλαμπος Καλός ανέφερε: “Θέλω να είμαι σαφής και ξεκάθαρος, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από την Πολιτεία, όμως εάν δεν υπάρξει έκτακτη και μεγάλη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη αυτού του ενεργειακού κόστους είναι δεδομένο ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Οι δήμαρχοι θα κληθούμε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, προφανέστατα θα πω πως κανείς δεν θέλει από τους δημάρχους την αύξηση των ανταποδοτικών.

Ωστόσο αυτά πρέπει να ισοσκελιστούν, έτσι προβλέπει ο νόμος και θα αναγκαστούμε να προβούμε σε αύξηση των δημοτικών τελών, φρονώ όμως και το τονίζω πως η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, βλέπουμε ότι σε ένα βαθμό το κάνει και με τα νοικοκυριά, την Παρασκευή όμως που θα γίνει η έκτακτη συνάντηση της ΚΕΔΕ παρουσία δύο υπουργών του κυρίου Βορίδη και Πέτσα θα καταστεί σαφές το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει.”

Για τα δεδομένα της Λευκάδας  να πω πώς τον Ιανουάριο του 2021,  ο λογαριασμός ήταν 138.000 ευρώ και το 2022, ανήλθε στα  282.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για έναν διπλασιασμό, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ είναι η ανάγκη κάλυψης θα είναι στο διπλάσιο.

Αναφερόμενος στις απώλειες εσόδων του δήμου, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως οι ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα ενοίκια, είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη της Μαρίνας, που σημαίνει πως “με το καλημέρα της κρίσης είχαμε Μία απώλεια εσόδων ανά έτος της τάξης των 450.000 ευρώ.

Επίσης ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας, λόγω της τεράστιας δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προβαίνουν σε διακανονισμούς στην πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουμε γίνονται μέσω αυτών των λογαριασμών. Αντιλαμβάνεστε πως όσο πιο καθυστερημένα πληρώνει ο κάθε δημότης το ρεύμα του, εισπράττουμε και εμείς από τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους το αντίστοιχο αντίτιμο των δημοτικών τελών και όλα αυτά δημιουργούν ένα έλλειμμα το οποίο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το καλύψουμε, γιατί θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας όπως για παράδειγμα την καθαρή Λευκάδα, αλλά να μην αναγκαστούμε να προβούμε σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Παρασκευή, είναι η επιβολή του τέλους ταφής που είναι μία επιπλέον επιβάρυνση στα οικονομικά του δήμου, καθώς και η επιτάχυνση του ρυθμού ένταξης στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης αλλά και στο πρόγραμμα ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ που ξεκινάει σιγά-σιγά, καθώς και η μείωση επιτοκίων δανεισμού από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

Σχετικά με το τέλος ταφής, ο δήμαρχος ανέφερε ότι είχε θεσμοθετηθεί το 2014, έκτοτε έπαιρνε συνεχείς αναβολές. Η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε να το εφαρμόσει από πρώτη πρώτου 2022 και προβλέπει για κάθε ένα των απορριμμάτων που θάβονται να επιβάλλεται ένα επιπλέον τέλος 20 ευρώ.

Η Λευκάδα αυτή τη στιγμή οδηγεί  στον ΧΥΤΑ Παλαίρου 16-17.000 τόνους απορριμμάτων, που αν το πολλαπλασιάσουμε  με το 20 μιλάμε για μία επιπρόσθετη δαπάνη περίπου 320 με 350.000 ευρώ.

Προφανώς και είναι ένας μοχλός πίεσης από την πλευρά της Κυβέρνησης να αυξηθεί το ποσοστό της ανακύκλωσης, να τρέξουν οι διαδικασίες των εργοστασίων, έτσι ώστε να περιοριστεί το υπόλειμμα το οποίο θα θάβετε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ο Δήμος Λευκάδας δεν έχει καμία ευθύνη όταν επί δυόμιση χρόνια δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει η διαγωνιστική διαδικασία για το εργοστάσιο της ΜΟΠΑΚ, λόγω μιας λυσσαλές κόντρας των δύο εταιρειών που εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο προσφυγής σε όλα τα στάδια.

Αυτό το ερώτημα μου στο έχω θέσει τόσο στον υπουργό, υφυπουργό και γενικό γραμματέα, ότι δεν ευθύνεται ο Δήμος Λευκάδας στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απάντηση που παίρνω είναι καμία ευθύνη.

Πως όμως ενώ από τη στιγμή που ο Δήμος Λευκάδας δεν έχει καμία ευθύνη από τη μη λειτουργία του εργοστασίου, να επιβαρυνόμαστε με αυτό το τέλος ταφής από τη στιγμή που τρέχει η διαγωνιστική διαδικασία.

Είμαι αρκετά ωστόσο ικανοποιημένος με το ποσοστό ανακύκλωσης στη Λευκάδα, συγκριτικά με άλλους δήμους στην ευρύτερη περιφέρεια, καθώς έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό και στοχεύουμε ειδικά αυτή τη χρονιά και με τον ερχομό ενός τρίτου απορριμματοφόρου της ανακύκλωσης και με επιπλέον 200 κάδους που θα αναπτύξουμε στο σύνολο τη Λευκάδας να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Βλέπουμε ότι όλα αυτά είναι συνδυαστικά, από τη στιγμή που τους ίδιους κάδους και το απορριμματοφόρο θα έπρεπε να το είχαμε εδώ και ένα χρόνο, αντιλαμβάνεστε πως η πολιτεία στο σύνολο της, δεν λέω μόνο την κυβέρνηση, αλλά τη δικαστική εξουσία, τους άλλους φορείς, τον ΕΟΑΝ της ανακύκλωσης, βλέπουμε ότι δεν υποστηρίζουν τους δήμους με τα κατάλληλα μέσα ώστε και να αυξήσουν το ποσοστό ανακύκλωσης και ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων να κάνουν, έτσι ώστε να μειωθεί το τέλος ταφής.

Κάποιοι Δήμοι ζήτησαν την κατάργηση του τέλους, κάποιοι ζήτησαν την αναστολή για δύο χρόνια, σε κάθε περίπτωση η συγκυρία στην οποία επιβάλλεται  αυτό το τέλος δημιουργεί επιπλέον ασφυκτικές καταστάσεις για την βιωσιμότητα του δήμου σε συνάφεια με αυτό που αναλύσαμε πριν από λίγο την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Σχετικά με το πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη χωροταξίας και Περιβάλλοντος, πρόκειται για ένα εξαιρετικά υψηλό ποσό για τα δεδομένα του δήμου Λευκάδας 30.000.

Πρέπει να πω πως είναι το πρώτο πρόστιμο που επιβάλλεται για την διαχείριση των απορριμμάτων, σε προσωπικό επίπεδο δεν ήθελα να υπάρχει κανένα πρόστιμο, γιατί μπορούμε να συγκρίνουμε μία κατάσταση πριν από 3 χρόνια, όπου το συγκεκριμένο χώρο θάβονταν τα κλαδέματα και τα ογκώδη, υπήρχε Η τραγική κατάσταση με την διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων, για την ταφή τους, από ένα σημείο και μετά για τα δεμάτια, ας μην χρειαστεί ποτέ να τα θυμίσω και τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονταν από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή ήταν της τάξεως των 10 με 12 χιλιάδων ευρώ.

Από τη στιγμή που πλέον δεν θάβουμε τίποτα, ούτε κλαδέματα ρίχνουμε, ούτε ογκώδη ούτε σύμμεικτα, απλά είχαμε ένα πρόσκαιρο πρόβλημα με τις εργολαβίες, πού για το 2022 -και βάλτε το μέσα στον κουμπαρά για τα τέλη που πρέπει να εισπράττουμε για να κάνουμε τη διαχείριση που έχουμε δεσμευτεί, 185.000 για την διαχείριση των ογκωδών και κλαδεμάτων-, καθώς υπήρχε ένα κενό το αντιμετωπίσαμε με τον ανάδοχο, με αποτέλεσμα προσωρινά εναποθέσαμε στην είσοδο του χα αυτά τα ογκώδη και τα κλαδέματα.

Πριν από κάποια χρόνια δεν βγάζαμε τις ελιές μας στον κεντρικό δρόμο, τα τελευταία χρόνια και όχι επί ημερών μου, αλλά και από την προηγούμενη δημοτική αρχή βγάζαμε τα κλαδιά των ελιών στον κεντρικό δρόμο, γιατί μας έχει γίνει βίωμα να παίρνουμε τις ελιές από τη Βασιλική και να τις φέρουμε στο ΧΑΔΑ στη Λευκάδα.

Η κατάσταση είναι ασυγκρίτως πιο βελτιωμένη το τελευταίο διάστημα και επί αυτής της κατάστασης μας επιβάλλεται ένα πρόστιμο 30.000 Ευρώ, το οποίο για μας είναι ένα ποσό σημαντικό, είναι από την ανταποδοτικότητα, θα πρέπει αυτά τα χρήματα να τα εισπράξουμε, είναι προτιμότερο να πάνε για τη διαχείριση των απορριμμάτων, από το να επιβάλλονται αυτά τα πρόστιμα από έναν συνάδελφο ΟΤΑ.

Έβαλα μάλιστα τον προσωπικό τόνο, γιατί μας ζητήθηκαν εξηγήσεις, είμαστε από τους λίγους δήμους που κάνουμε συμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και δεν έγιναν δεκτές οι εξηγήσεις μας, γιατί θεωρήθηκαν εκπρόθεσμες, επειδή πήγαν μία μέρα αργότερα.

Εάν αυτές τώρα είναι λογικές μεταξύ δήμων και περιφερειών εντάξει. Προφανώς και θα την εφεσιβάλλουμε και για αυτό πήραμε αυτή την απόφαση στην οικονομική επιτροπή.

Σχετικά με τα έργα που υλοποιεί η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός είπε πως ο κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις παρεμβάσεις μας τόσο σε μικρό όσο και σε μεγάλο επίπεδο. Το έτος 2022 είναι το έτος που όλη η   δουλειά την οποία έχουμε κάνει τα προηγούμενα δύο με δυόμισι χρόνια θα γίνει αντιληπτή από τον κάθε πολίτη του δήμου Λευκάδας.

Είναι γεγονός πως έχουμε ρίξει μεγάλο βάρος σε θέματα καθημερινότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουμε πετύχει το επίπεδο που θέλουμε να φτάσουμε, όμως και οι αποκαταστάσεις βλαβών στην ύδρευση γίνονται πάραυτα, το ίδιο και για τα φωτιστικά σώματα, τα οποία ελέγχουμε μέσω της εφαρμογής Novoville αλλά κι άλλες παρεμβάσεις στα χωριά και αυτά τα επικοινωνούμε για να ξέρει ο συμπολίτης μας ότι αυτοί οι τέσσερις με πέντε άνθρωποι που είναι στο δυναμικό μας με συμβάσεις, καθότι Ο δήμος δεν έχει ούτε έναν εργάτη γενικών καθηκόντων, παράγουν αυτό το έργο στην καθημερινότητα.

Προφανώς υπάρχουν κάποια ζητήματα με τις λακκούβες, είναι γεγονός πως τον προηγούμενο μήνα υπήρχε κάποια καθυστέρηση, δεν υπήρχε διαθέσιμη πίσσα, δεν είχαμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό, είναι πράγματα τα οποία ο απλός πολίτης δεν τα αντιλαμβάνεται, καθώς περιμένει σε έναν εύλογο χρόνο όπως μία εβδομάδα να κλείσει η λακούβα.

Υπάρχουν όμως κάποιες μικρές περίοδοι, που λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εκείνη την ώρα, ωστόσο έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει και στο παρελθόν η εκτιμούμε ότι θα προκύψουν και στο μέλλον δεν θα προλάβουμε.

Αλλά και για τα μεγάλα έργα ήρθε η ώρα να γίνει Λευκάδα ένα μεγάλο εργοτάξιο. Νομίζω πως η συντριπτική πλειοψηφία του ο κόσμος έχει αντιληφθεί πώς πριν πω μία κουβέντα τη ζυγίζω.

“Σχετικά με τον τρόπο που μου θέσατε κατά πόσο όλες αυτές οι μελέτες και προτάσεις θα τύχουν χρηματοδότησης, πρέπει να πω πως ένα άλλο πρόβλημα είχε μπει στην εξίσωση, ευτυχώς δεν το αντιμετωπίζουμε εμείς μέχρι στιγμής, καθώς με την αύξηση των υλικών, οι εργολάβοι έχουν σταματήσει να εργάζονται, γιατί εάν είχαν προμηθευτεί νωρίτερα τα υλικά τους δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα. Από τη στιγμή όμως που οι εργολαβίες ξεκινάνε τώρα που οι τιμές είναι πιο ακριβές πολύ απλά το έργο δεν μπορεί να βγει και στο μέλλον θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τέτοια ζητήματα των εργολάβων.

Εδώ τώρα όμως θέλω να δείτε πως μία κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση, στο ότι η οικονομική επιτροπή όταν εγώ ήμουν πρόεδρος, αλλά ακόμα και τώρα ότι κάνει αποδεκτές τις μικρές εκπτώσεις.

Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η αύξηση των υλικών και γενικότερα του κόστους στο σύνολο του είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για τον κάθε εργολάβο για να δώσει τις μεγάλες εκπτώσεις, δεν λέω τις τεράστιες γιατί θα σας αναφέρω τι πρόβλημα αντιμετωπίσαμε με το θέατρο.

Όλα αυτά οι εργολάβοι που βλέπουν την εξέλιξη των τιμών, δίνουν αυτές τις εκπτώσεις, εμείς βρισκόμαστε στο εξής δίλημμα, ή θα αξιολογήσουμε πως αυτές εκπτώσεις είναι μικρές μεν, μονοψήφιες, είναι όμως εύλογες λόγω της εξέλιξης των τιμών.

Εδώ έρχεται ανέξοδα η αντιπολίτευση μας λέει πως τις δέχομαι, καθώς πρέπει να τους δείξουμε ένα μάθημα και να κηρύξουμε αγορά το διαγωνισμό, να πάμε 5 μήνες πίσω, να είχαμε πέσει πάνω στην αύξηση των τιμών και να μην είχαμε καμία προσφορά.

Αντιλαμβάνεστε πως αυτές οι εξισώσεις έχουν μία δυναμική και καλό θα ήταν πριν κάνουμε την οποιαδήποτε κριτική να τα βάλουμε όλα στο ζύγι να έχουμε τη μεγάλη εικόνα.

Για το έργο της εισόδου Λευκάδας με χρηματοδότηση 2.560.000 ευρώ, στις επόμενες ημέρες πάμε να ανακηρύξουμε τον προσωρινό ανάδοχο που σημαίνει ότι υπογράψει σύμβαση τον επόμενο μήνα.

Θέατρο πόλης 6.450.000 ευρώ είμαστε στην διαδικασία της ανάδειξης προσωρινού αναδόχου.

Ελάτε όμως να σας πω τι ζήτημα αντιμετώπισε η επιτροπή του διαγωνισμού και κατ επέκταση η οικονομική επιτροπή και η Λευκάδα η ίδια.

Οι τρεις από τους εννέα που προσήλθαν στο διαγωνισμό, οι τρεις εταιρείες που είχαν το ποσοστό έκπτωσης ήταν παραπάνω από το 10% του μέσου όρου.

Μάλιστα όσες εταιρείες έδωσαν έκπτωση πάνω 25% θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στην επιτροπή διαγωνισμού και να δικαιολογήσουν τη μεγάλη έκπτωση που έδωσαν.

Προφανώς και η δική μας επιτροπή κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή η διαδικασία διήρκεσε δύο μήνες και οι εξηγήσεις οι οποίες έδωσαν οι εταιρείες, κρίθηκαν ως μη επαρκής με αποτέλεσμα η εισήγηση της επιτροπής του διαγωνισμού προς την οικονομική επιτροπή στο θέμα που σου ευχήθηκα εγώ εχθές ήταν να απορριφθούν αυτοί οι τρεις, γιατί είχαν δώσει μεγάλες εκπτώσεις που δεν θα έβγαινε το έργο.

Αυτό δεν θέλουμε να το δούμε μπροστά μας, γιατί πολλές φορές βλέπουμε τον εργολάβο να εγκαθίσταται και πολλές φορές είτε έλλειψη ρευστότητας της Κυβέρνησης και διαφόρων προγραμμάτων, είτε από τη στιγμή που έδωσαν την έκπτωση έχει αλλάξει το status κάνουν διακοπή εργασιών.

Βλέπετε λοιπόν πως αυτές οι εκπτώσεις που κυμαίνονται στο 28 με 32%, σε άλλες εποχές θα ήταν εύλογες όμως τώρα μας προβληματίζουν.

Να επιστρέψω όμως τα έργα, μιλάμε για δύο θέατρα, μην ξεχνάμε και την κατασκευή του Ανοικτού θεάτρου, μαζί με την ολοκλήρωση του κλειστού με ποσό 6.450.000 ευρώ που είμαστε στη διαδικασία του προσωρινού αναδόχου.

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του πνευματικού κέντρου 1.650.000 ευρώ ετοιμαζόμαστε να το δήμο κρατήσουμε τις επόμενες.
  • Περιφερειακή οδός, μία δύσκολη ένταξη έργου με 3.670.000, ένα έργο που τρέξαμε πάρα πολύ και γίνεται η δημοπράτηση εντός του επόμενου μήνα.
  • Μια μεγάλη μας παρέμβαση μετά από πολλά χρόνια στην πρωτογενή παραγωγή,2.768.000 ευρώ προς δημοπράτηση τον επόμενο μήνα.
  • Πρόσφατα είχαμε την ένταξη του Απόλλωνα ευελπιστούμε να το δημοπρατήσουμε μέχρι το τέλος του έτους, καθώς  και η μελέτη για τα πεζοδρόμια σε όλα τα Βαρδάνια και τα Περιβόλια που αφορά πεζοδρόμια και πλατείες.

Όλα αυτά τα χρήματα είναι της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι μόνο για την πόλη της Λευκάδας.

Έχουμε έργα δημοπρατούμενα, έργα που είμαστε στο παρά ένα για να υπογράψουμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο, έχουμε δημοπρατήσεις σε εξέλιξη , έχουμε τις εντάξεις και ετοιμάζουμε τις δημοπρατήσεις, για αυτό σας λέω ότι το 2022, ήρθε η ώρα να γίνουν οι μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη της Λευκάδας και προφανώς αναφέρομαι σε ένα μέρος των έργων τα οποία έχουμε μελετήσει, υποβάλλει και περιμένουμε τις χρηματοδοτήσεις.

Ο Δήμαρχος  Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, αναφέρθηκε και στην κατατεθειμένη πρόταση που αφορά τρία μεγάλα υποέργα, την αναβάθμιση του βιολογικού τη Λευκάδας, μεταφορά του απαγωγού από την κλειστή στην ανοιχτή θάλασσα, καθώς και την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου σε όλα τα Βαρδάνια και τα Περιβόλια, καθώς και το Φρύνι. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για τη Λευκάδα να αποκτήσει μετά από δύο με τρία χρόνια ένα ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα.

Πρόκειται για μία χρηματοδότηση 10.300.000 ευρώ από τα τομεακά το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρέπει όμως να σας πω πως αν έχουμε μία ανησυχία για τα χρήματα τα οποία πρόκειται να δοθούν στους δήμους που έχουν κάνει δουλειά τα προηγούμενα χρόνια, που έχουν μελετήσει και οραματιστεί έργα και τα υποβάλλουν, αν υπάρχει λοιπόν ένας συνδυασμός είναι στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Εκεί όντως υπάρχει ένα θέμα, γιατί το πλαφόν του δήμου Λευκάδας ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα τα 2 εκατομμύρια ήταν από το πρόγραμμα Φιλόδημος, άρα δικαιούμαστε 20 εκατομμύρια ευρώ. Με δική μου προσωπική επιλογή υποβάλαμε προτάσεις έργων 30 εκατομμυρίων ευρώ φιλοδοξώντας να πάρουμε και τα επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ.

Για να είμαστε ρεαλιστές βλέπουμε πώς τα παραπάνω χρήματα που καταθέσαμε, προφανώς κατέθεσαν και άλλοι δήμοι, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα χρήματα πολύ δύσκολα στο σύνολό τους θα διατεθούν.

Για αυτό ακριβώς το λόγο για το θέμα του αποχετευτικού δικτύου Νικιάνας, Λυγιάς, Καρυωτών, καθώς να πω  οι υπηρεσίες του δήμου Λευκάδας θεωρούσαν ακατόρθωτο να γίνει η συγκεκριμένη αποχετευτική μελέτη, λόγω της έλλειψης του σχεδίου πόλεως στην Λυγιά, καταφέραμε πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις, καταφέραμε να τις ολοκληρώσουμε.

Για αυτό ακριβώς το λόγο παρουσία και του βουλευτή Λευκάδας κυρίου Καββαδά σε μία συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ πέτσα είχα πάει με ένα πακέτο αποχετεύσεων 30 εκατομμυρίων ευρώ, με τον Υπουργό να μην το πιστεύει όσο του είπα πως αυτή την κατάσταση καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Σχετικά με το συγκεκριμένο έργο η κατεύθυνση από τη μεριά του υπουργείου ήταν να κατατεθεί το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, γιατί τότε δεν ήταν ξεκάθαρο πώς θα γινόταν το πέρασμα από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης στο ταμείο ανάκαμψης.

Στη συνέχεια θα γίνει μεταφορά του στο ταμείο ανάκαμψης, ωστόσο στο Δια Ταύτα φαίνεται πως αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Εμείς το δουλεύουμε σε καθημερινή βάση με το υπουργείο, δεν θα σταθούμε μόνο στην υποβολή της Λυγιάς και Νικιάνας, αλλά δουλεύουμε και άλλο ένα έργο που είναι αντικείμενο της αυριανή συνάντηση στο υπουργείο περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση το έργο του παραλιακού μετώπου της Λυγιάς και της Νικιάνας, έχοντας πάρει τόσο βουλευτής Λευκάδας μαζί με μένα τις ίδιες διαβεβαιώσεις, ότι θα ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης.

Πρέπει επίσης να σας πω πως τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης δεν αμφισβητούνται. Δηλαδή όποια έργα ενταχθούν στο ταμείο ανάκαμψης με πολύ μεγάλο έργο για τη Λευκάδα τα 140 εκατομμύρια πού είναι η αντικατάσταση του Μεγάλου αγωγού πάνω από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου μέχρι και την δεξαμενή της Λυγιάς είναι εγγυημένο.

Στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων εκεί έχουμε ένα θέμα σε σχέση με τις προσδοκώμενες χρηματοδοτήσεις που κατά καιρούς ανακοινώνει και ο ίδιος ο βουλευτής, γιατί αυτό το πρόγραμμα ήταν διαχρονικά το μαξιλάρι της κάθε Κυβέρνησης για την κάλυψη και άλλων αναγκών, καθώς δεν ξέρουμε τι θα γίνει τώρα με την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Μάλιστα ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός ανακοίνωσε πώς πριν κάποιες ώρες εγκρίθηκε από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης μία μεγάλη παρέμβαση στα σχολεία ύψους 707.000 ευρώ που έχει να κάνει με την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού στα προαύλια όλων των νηπιαγωγείων της Λευκάδας, καθώς επίσης την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πυροπροστασίας που δεν υπήρχε σε όλα τα σχολεία της Λευκάδας, καθώς και μία μικρή παρέμβαση στο στάδιο Πλάτωνος Γρηγόρης, πού ήταν τα αθλητικά που δικαιούμαστε περίπου 60.000 ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτημα ακροατή για το αν θα ανοίξει ο δρόμος φέτος στους Εγκρεμνούς, ανέφερε πως έχουν γίνει επανειλημμένες συσκέψεις σε επιχειρησιακό επίπεδο. “Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό τον κύριο Καραμανλή, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα εφικτό για να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τις πολύ σοβαρές αναφορές που υπάρχουν στη μελέτη επικινδυνότητας.

Μιλάμε για ουσιαστικές παρεμβάσεις που είναι ανέφικτες να τις αντιμετωπίσει μόνος του ο δήμος. Όσο λοιπόν υπάρχουν αυτές οι εκκρεμότητες κρατάω μικρό καλάθι για τη φετινή χρονιά.

Ο σκοπός μας δεν είναι να ακυρώσουμε το έργο ασχέτως αν έχουμε διαφορετική προσέγγιση για την αναγκαιότητά του σε σχέση με πριν από 4 χρόνια, σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που το έργο κατασκευάστηκε εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να λειτουργήσει με απόλυτη ασφάλεια.”

Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό της δημοτικής αρχής που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, ο Δήμος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός ανέπτυξε το σκεπτικό του.

“Με ακούτε να χαμογελάω, αλλά όλο αυτό το όποιο συζητιόταν δημόσια από τις αρχές Ιανουαρίου εμένα πολλές φορές που προκαλούσε ένα μειδίαμα, ένα χαμόγελο.

Ο ανασχηματισμός δημιούργησε ένα γεγονός με τις πολιτικές αποφάσεις οι οποίες πήρα, όπως επίσης είναι γεγονός πώς έγινε προσπάθεια από τη μεριά μου να γίνει μία περαιτέρω διεύρυνση προς πάσα κατεύθυνση, κάτι το οποίο για διάφορους λόγους δεν επετεύχθη.”

Το πνεύμα στο οποίο κυριάρχησε στις επιλογές μου ήταν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, προφανώς ήταν πολιτικές αποφάσεις, όπως πολιτική απόφαση ήταν να μην είναι το ίδιο πρόσωπο ο πρόεδρος του συνδέσμου ύδρευσης, με τον αντιδήμαρχο ύδρευσης, όπως πολιτική απόφαση ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, με ένα τόσο μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας να υλοποιήσουμε, από τη στιγμή που έχουμε καταφέρει το πρώτο βήμα που είναι η ωρίμανση των μελετών και εντάξεις έργο που αναφέραμε, ο διαχωρισμός με την πολεοδομία ήταν μία πολιτική απόφαση.

Έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις και κάποιες αντικαταστάσεις επιτροπές, όπως για παράδειγμα τον τουρισμό. Όπου διαπίστωσα όπου χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις αυτές και έγιναν.

Σε ότι αφορά στο θέμα των συσχετισμού των δυνάμεων, θέλω να σας πω πως ασχέτως αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους η Λευκάδα είναι από τους λίγους δήμους που δεν υπάρχουν παρατράγουδα στη διοίκηση του.

Μπορείτε να απευθυνθείτε και σε γειτονικούς Δήμους, να δει τέτοια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τους κενούς σχηματισμούς που έγιναν, υπήρχε μία φυλλορροεί στελεχών, υπήρχαν παραιτήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις που οδηγούν σε ακόμα πιο δύσκολη Λειτουργία των εκεί δημοτικών αρχών.

Με τις κατάλληλες ενέργειες, προφανώς με την αντίστοιχη ανταπόκριση που υπάρχει και από τα μέλη της ομάδας, πρωτίστως από τον Θοδωρή Σολδάτο και την ομάδα του, κάτι αντίστοιχο και από την ομάδα του Γιάννη Λιβιτσάνου, όπως ξεκινήσαμε έτσι πορευόμαστε και μπορεί να είμαστε και οι μοναδικοί.

Θεωρώ πως αυτές οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες, από τα πρώτα δείγματα γραφής του πρώτου διμήνου θα πω, χωρίς αυτό να θέλουν να προδικάσει τίποτα είναι ακόμα νωρίς, είμαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία αυτού του σχήματος.

Ο Χαράλαμπος Καλός ήταν ξεκάθαρος και στο αν θα ζητήσει στήριξη στις επόμενες εκλογές, διαψεύδοντας τα σενάρια που ακούγονται και τον θέλουν να αναζητά πολιτική στήριξη από συγκεκριμένα κόμματα.

“Όλα τα πράγματα θα γίνουν στην ώρα τους, το σίγουρο είναι πως αν διεκδικήσω την ανανέωση της εμπιστοσύνης από το Λευκαδίτικο λαό, που νομίζω πως όλες οι κινήσεις κατατείνουν σε κάτι να είστε σίγουρος ότι δεν προτίθεμαι να ζητήσω στήριξη από κανέναν πολιτικό φορέα.

Την μία αναζήτηση στήριξης είχα κάνει και το 2019. Όταν λοιπόν ανακοινώσω την κάθοδό μου και την ανανέωση της εμπιστοσύνης από τον κόσμο να είστε σίγουροι πως θα απευθυνθώ στην κοινωνία της Λευκάδας και μόνο.

Τώρα εάν εκείνο το χρονικό διάστημα πολιτικός φορέας οι πολιτικοί φορείς, αποφασίσουν, κρίνουν και αξιολογήσουν, να με στηρίξουν είναι ευπρόσδεκτοι.

Σχολιάζοντας την κριτική που κάνει κατά καιρούς ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Μελάς επισημαίνοντας τα κακώς κείμενα της δημοτικής αρχής, συμφώνησε με την διαπίστωση του δημοσιογράφου ότι πρόθεση του είναι καλοπροαίρετη, με στόχο να βοηθήσει την δημοτική αρχή για να παράξει έργο, γιατί κι αυτός με τον τρόπο του καθώς είναι μία κατηγορία μόνος του, θέλει να το κάνει για το καλό του τόπου.

Θέλω να σας πω για παράδειγμα πως μία πρόταση που θα υποβάλλουμε τους επόμενους 2,5 μήνες για μία μεγάλη παρέμβαση στην άρδευση της Νοτίου Λευκάδας, καθώς την γνωρίζει πολύ καλά όπως και ο αντιδήμαρχος κ Βικέντιος, ζήτησα τη βοήθειά του και ανταποκρίθηκε.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Μάκης Μελάς με τον τρόπο του θέλει να βοηθήσει για το καλό του τόπου την δημοτική αρχή. Προφανώς και δεν έχω σχετιστεί ποτέ και δεν θα το κάνω ότι όλα δουλεύουν τέλεια. Είναι μία σειρά παρεμβάσεων σε διοικητικό επίπεδο, σε επίπεδο οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας, το λεγόμενο οργανόγραμμα το οποίο δουλεύουμε, καθώς επίσης και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων που προσδοκούμε να έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα έτσι ώστε να υπάρχει ακόμα καλύτερη λειτουργία στο δήμο.

Και εγώ έχω εντοπίσει κάποια ζητήματα, προφανώς τα εν οίκω μη εν δήμω, αρκετές από τις παρατηρήσεις του κυρίου Μελά τις λαμβάνουμε υπόψιν, αλλά και άλλων δημοτικών συμβούλων, ο κύριος Μελάς όμως έχει το ταλέντο και το χάρισμα να τα λέει με το δικό του τρόπο, οπότε παίρνει και μία άλλη διάσταση, όμως οτιδήποτε κατατίθεται όταν είναι καλοπροαίρετο το λαμβάνουμε υπόψιν και προσπαθούμε να το θεραπεύσουμε.

Αναφερόμενος στη σχέση του με τον βουλευτή Λευκάδας κ. Καββαδά, είπε πως” η σχέση του δημάρχου με τον βουλευτή είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο, παρότι που σε αρκετά θέματα Έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις και αυτό είναι θεμιτό και ανθρώπινο, πλην όμως μπορώ να πω πως υπάρχει μία αγαστή συνεργασία και αυτή φαίνεται από το αποτέλεσμα.

Ο ίδιος είχε μεγάλη συνδρομή στην δέσμευση του ποσού για τον περιφερειακό δρόμο, θα πω πως έχει κάνει τις κατάλληλες κινήσεις ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες εντάξει στο ταμείο ανάπτυξης για το έργο της Λυγιάς Νικιάνας που αναφερθήκαμε λίγο πριν.

Θέλω να πω πως υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία, ανεξαρτήτως αν οι πολιτικές μας αναφορές δεν είναι από την ίδια μήτρα αυτό το έχουμε ξεπεράσει, συμπορευόμαστε για το καλό του τόπου, ο καθένας από τον τομέα ευθύνης που έχει.

πηγή :lafkadatoday.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here