Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε παρακάτω ανήκουν στο αρχείο του κ. Ξενοφώντα Χρήστου Φέτση που γεννήθηκε στη Λευκάδα, το 1934. Έκτος από τα πρόσωπα μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε ή να παρατηρήσουμε γνωστά και άγνωστα μέρη της πόλης μας  όπως ήταν πάρα πολλά χρόνια πριν. Δυο μάλιστα από αυτές είναι σχεδόν μοναδικές για τα τοπία που εικονίζουν.
Η πρωτοβουλία για την συγκέντρωση των φωτογραφιών και τον υποτιτλισμό τους -σε συνεργασία με τον κάτοχο τους- έγινε από τον  Αντώνη Αθανίτη, τον οποίο και ευχαριστούμε.

1953-1954, έξω από το Γυμνάσιο Θηλέων. Στα δεξιά μας το Γυμνάσιο και πίσω από αυτό το αδελφό κτίριο που στέγαζε τα Δικαστήρια. Αριστερά της εικόνας χτίστηκε πολλά αργότερα το σημερινό κτίριο του ΟΤΕ. Πίσω από τους εικονιζόμενους φαίνεται η φυλλωσιά των δέντρων της ονομαζόμενης πλατείας Δικαστηρίων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο μέσον της πλατείας τοποθετήθηκε η προτομή του Ιωάννου Ζαμπελίου και η πλατεία ονομάστηκε Ι. Ζαμπελίου. Από όσο γνωρίζουμε, τόσο χρόνια που ασχολούμαστε με τις παλιές φωτογραφίες, υπάρχει μόνο μια ακόμα φωτογραφία με τους ευκαλύπτους της πλατείας Δικαστηρίων.

Εικονίζονται από αριστερά: Γεράσιμος (Μάκης) Καράμπαλης και Ξενοφών Φέτσης

22-10-1950, στον ξύλινο Πόντε

Εικονίζονται: Θωμάς Γαντζίας (Φρατζής) μπροστά – Ξενοφών Φέτσης πίσω με το καπέλο (16χρονοι μαθητές)

(13-04-1956) στο Γήπεδο της Λευκάδας σε αγώνα ντέρμπυ για το νησί, Λευκάτας-Τηλυκράτης.

Εικονίζονται: Διονύσιος (Νιόνιος) Φίλιππας (Κοτσώλος) – Ξενοφών Φέτσης

Εικονίζεται ο Ξενοφών Φέτσης, με ένα από τα πρώτα μοτοποδήλατα που κυκλοφόρησαν, στην παραλία της πόλης της Λευκάδας (τέλη δεκαετίας του ’40). Φαίνεται καθαρά το Ηρώο της πόλης με τα κάγκελα. Καταλάμβανε το χώρο του σημερινού κήπου μπροστά από το  ξενοδοχείο «Μποσκέτο».

Στην Κουζούντελη (σημερινή οδός Πεφανερωμένης) περίπου, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, βόλτα με τα ποδήλατα. Ο χωροφύλακας καταχωρείται ως άγνωστος και έτσι πρέπει να είναι,  μια και η περιοχή βρίσκονταν μακριά από την πόλη και συνηθίζονταν να περιπολούν οι χωροφύλακες με ποδήλατα.

Εικονίζονται από αριστερά:  Λεωνίδας Ματαφιάς, Θωμάς Γαντζίας (Φρατζής), Ανδρέας Κοκόλης, Ξενοφών Φέτσης 
Πηγή:aromalefkada

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here