Την ανατροπή σε όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα έρχεται να φέρει  έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge, σύμφωνα με την οποία δεν ενηλικιωνόμαστε πλήρως πριν κλείσουμε τα 30.

Όπως εξήγησε στο BBC ο καθηγητής Peter Jones, εκπροσωπώντας την ομάδα των νευρολόγων – ερευνητών του πανεπιστημίου, η επιστημονική κοινότητα σήμερα δεν μπορεί να δεχτεί ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο και κοινό για όλους τους ανθρώπους χρονικό σημείο ενηλικίωσης. Και σίγουρα αυτό δεν είναι τα 18 έτη, μια ηλικία στην οποία ο εγκέφαλος δεν έχει διαμορφωθεί εντελώς και είναι εξαιρετικά δεκτικός σε προσλαμβάνουσες που μπορούν να επηρεάσουν δραστικά τη συμπεριφορά του ή ακόμα και να προκαλέσουν έντονες διαταραχές. “Αυτό που θέλουμε να καταδείξουμε είναι ότι το να προσπαθείς να ορίσεις πολύ συγκεκριμένα το πότε ένα άτομο περνά από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, είναι παράλογο. Μιλάμε για μια διαδικασία μετάβασης που λαμβάνει χώρα σε βάθος τριών δεκαετιών”, σημειώνει ο δρ Jones και επαναλαμβάνει ότι το μυαλό και το σώμα μας έχουν τους δικούς του ρυθμούς που “δεν συνάδουν με την αναγκαιότητα του δικαστικού συστήματος και των συστημάτων της παιδείας και της υγείας για συγκεκριμένους ορισμούς”.

Σε σχέση, πάντως, με την εγκληματικότητα, ο Peter Jones θεωρεί ότι ένας έμπειρος δικαστής μπορεί να κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα σε έναν 19χρονο υπόδικο κι έναν ‘σκληρό’ τριαντάρη εγκληματία. Ένα σύστημα που λειτουργεί σωστά “είναι σε θέση να να εκτιμήσει αν η νεαρή παραβατική κάμπια θα εξελιχθεί σιγά – σιγά σε νομοταγή πεταλούδα”. Κανείς δεν περνά από την παιδική ηλικία στην ενήλικη φάση από τη μία μέρα στην άλλη. “Είναι μια απόσταση που τη διασχίζει ο καθένας με τον δικό του ρυθμό και ακολουθώντας τη δική του τροχιά”.

aftodioikisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here